Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Ο Ασωπός στο "αρχείο".



Μεταφέρουμε, χωρίς σχόλια, κείμενο της Λίνας Γιάνναρου,για τον Ασωπό, απο το περιβαλλοντικό ένθετο της "Καθημερινής" ΟΙΚΟ, του Ιανουαρίου 2010.

"Η Εκθεση Ελέγχου του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έμοιαζε και αυτή με έναν δύσοσμο, μολυσμένο οχετό, όπως ο Ασωπός. Διαπίστωνε λάθη και παραλείψεις  μιας σειράς προσώπων της διοίκησης σχετικά με την αδειοδότηση επιχειρήσεων με επικίνδυνα απόβλητα- επι της ουσίας, τη "χαλαρή" αδειοδότηση των βιομηχανιών, χωρίς την εξασφάλιση των προύποθέσεων για την ασφαλή επεξεργασία ή διαχείριση των λυμάτων τους.

Ο επιθεωρητής ζητούσε την διερεύνηση  τυχόν  ευθυνών συνολικά έντεκα δημόσιων προσώπων για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της  δημόσιας υγείας στην περιοχή των Οινοφύτων.

Η έρευνά του είχε ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2008. Ούτε δυό χρόνια αργότερα , έχουν εκδοθεί τελεσίδικες  δικαστικές αποφάσεις και βουλεύματα που αθωώνουν τους τότε νομάρχες, αντινομάρχες και υπαλλήλους νομαρχιών από κάθε ποινική ευθύνη για την κατάσταση στον Ασωπό.  Ουτε λίγο ούτε πολύ  δηλαδή, σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις , η συνολική ευθύνη για την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα στα Οινόφυτα και στις γύρω περιοχές βαραίνει αποκλειστικά τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Και ας είχαν "χαρτιά" στα χέρια τους, άδειες λειτουργίας, άδειες επεξεργασίας λυμάτων κ.λ.π. Και ας μην ελέγχονταν ποτέ.

Η έκθεση, λοιπόν, που επίσης διαπίστωνε ¨το φαινόμενο να διαθέτουμε πλούσια  περιβαλλοντική νομοθεσία σχετική με την διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων και,  παρά ταύτα , τα θέματα αυτά να εξακολουθούν να ρυθμίζονται απο μια γενική υγειονόμική διάταξη του 1965 "περί διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων", την έλλειψη συναντίληψης μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων για το ποιές  διατάξεις υπερισχύουν, την "αβελτηρία της διοίκησης" καθώς και την έλλειψη άμσεσης συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών", μπήκε στο αρχείο.

Η έρευνα του κου Ρακιντζή  είχε δώσει την ελπίδα στους κατοίκους των Οινοφύτων, σε όλους μας, ότι κάτι μπορεί να αλλλάξει, αλλά αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά οτι η διοίκηση έχει τη δύναμη να καταπνίξει κάθε ελπίδα. Και ο Ασωπός συνεχίζει να δέχεται απόβλητα των παρόχθιων  βιομηχανιών.

Και μια καλή είδηση...Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον ιερέα Ιωάννη Οικονομίδη, τον παπα-Γιάννη των Οινοφύτων, για τη συμβολή του στην αποκάλυψη του σκανδάλου. Οπως είπε ο ίδιος, "αν ο δήμαρχος, ο νομάρχης και ο υπουργός επιτελούσαν στο ακέραιο το καθήκον τους για τις επόμενες γενεές και τη φύση, σήμερα δεν θα υπήρχε λόγος να βραβευτώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: