Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Οι "Πολίτες της Φωκίδας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό" εύχονται σε όσους επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας και την τιμούν μετα σχόλια τους,  ευτυχισμένο και δημιουργικό το νέο χρόνο, με σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος, συντροφικότητα και κοινωνική αλληλεγγύη.

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Πληθαίνουν οι φωνές και το ενδιαφέρον για την υπεράσπιση της Γκιώνας

27.12.09

ΦΙΛΟΙ ΑΠ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ "ΓΚΙΩΝΑ "..
Βαθειές ..ανάσες , αδέρφια , μας έδωσαν τα..μακρινά μας αδέρφια , απ’ τη Χαλκιδική , την Καλοσκοπή , την Ιτιά , την Αθήνα στον αγώνα που ..ξεκίνησε γιά τη σωτηρία της Γκιώνας ..
Στην αποψινή μας συγκέντρωση , που φυσικά δεν έλειψαν και κάποια αμελητέα ..παρατράγουδα , έγινε μιά εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση , από ..παθόντες φίλους μας , που ταξείδεψαν ..ώρες και ώρες , από..Χαλκιδική , και ..βάλε , γιά να δώσουν το ..παρών και να συμπαρασταθούν στην προσπάθειά μας να σώσουμε τη Γκιώνα μας απ’ το…ξεκοίλιασμα …

περισσότερα στο http://www.lidoriki.com/

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Η υγεία των ωκεανών !

Η επιβίωση του ανθρώπινου είδους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο την υγεία των ωκεανών !

Ολοι μας γνωρίζουμε τη σπουδαιότητα των φυτών και των δασών για την παραγωγή του πολύτιμου για τη ζωή οξυγόνου. Πολύ σπάνια όμως θυμόμαστε και τον άλλο μεγάλο "πνεύμονα" που είναι ο ωκεανός, που με τη βοήθεια των θαλάσσιων μικροοργανισμών του παράγει το όξυγόνο ενώ παράλληλά  απορροφά περισσότερο απο το μισό του βλαβερού διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται πάνω στη γή !

Οπως είναι γνωστό οι ωκεανοί καλύπτουν τα δύο τρίτα της επιφάνειας της γής  και όχι μόνο φιλοξενούν ποικίλλα είδη ψαριών αλλά περιλαμβάνουν και τεράστιες εκτάσεις υγρών λειμώνων στους οποίους ζεί το γνωστό σε όλους μας πλαγκτόν  καθώς και πολλοί  άλλοι συμβιωτικοί  μικροοργανισμοί που αποτελούν όχι μόνο σημαντική πηγή οξυγόνου αλλά και τεράστια δεξαμενή αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Θα έπρεπε επομένως να είναι σε όλους μας φανερό οτι η προστασία των θαλασσών και των οργανισμών που ζούνε μέσα σ'αυτές είναι κάτι που μας αφορά άμεσα, γιατί απο αυτήν εξαρτάται η ποιότητα της ζωής στον πλανήτη μας.

Οι ωκεανοί περιέχουν τεράστιες ποσότητες μικροοργανισμών που αποτελούν το θεμέλιο της διατροφικής αλυσσίδας . Δυστυχώς ακόμη και οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα για τη θέση και τη σημασία  αυτών των μικροοργανισμών στο γενεαλογικό δέντρο της ζωής.
Χρειάζονται εκτεταμένες έρευνες και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των κυβερνήσεων για την προστασία των πολύτιμων θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Εμείς οι κάτοικοι των κοινοτήτων γύρω απο την κλειστή θάλασσα του Κορινθιακού θάπρεπε να απαιτήσουμε την προστασία του και την δημιουργία ερευνητικών κέντρων για τη μελέτη της θαλάσσιας ζωής, για την κατανόηση και ανάδειξη της ομορφιάς και του μοναδικού πλούτου της θάλασσας μας.

Πηγή. Εφημερίδα"Ελευθεροτυπία",

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Αέρας διαφθοράς στα αιολικά πάρκα

Κίνητρο οι επιδοτήσεις δισ. της Ε.Ε.
The New York Times

Οι δυνατοί άνεμοι που φυσούν στα Κανάρια Νησιά αποτελούν πρόκληση για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας. Με τις ταχύτητες τους να φτάνουν ακόμα και τα 60 χλμ. ανά ώρα, εκτός από τους εραστές του αθλήματος, οι άνεμοι έλκουν τους κατασκευαστές αιολικών πάρκων - και επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ. Οι 55 τουρμπίνες που έχουν τοποθετηθεί στα ανοικτά των ακτών στο Πόζο Ιζκουιέρντο είναι τα λευκά σύμβολα μιας ακμάζουσας βιομηχανίας με πολλές δυνατότητες, τόσο για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, όσο και –δυστυχώς– για διαφθορά.
Η πόλη της Σάντα Λουτσία Τιρατζάνα, όπου κάθε χρόνο οργανώνονται πρωταθλήματα γουίντσερφινγκ, φέτος δέχθηκε χτυπήματα ανέμων που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Η ισπανική αστυνομία εντόπισε πληθώρα παραβάσεων στα σχέδια κατασκευής αιολικού πάρκου στην περιοχή. Εχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του δημάρχου, πέντε δημοτικών αξιωματούχων και δύο κατασκευαστών αιολικών πάρκων για κατάχρηση εξουσίας, δωροδοκία, καταπάτηση γης και άλλα. Κίνητρο για όλες τις έκνομες πράξεις τα σαράντα εκατομμύρια επιδοτήσεων της Ε.Ε.

Το οικολογικό αποτύπωμα της τροφής μας

Η συσκευασία των τροφίμων αντί να γίνεται πιο φιλική προς το περιβάλλον γίνεται ακόμη πιο εχθρική
Του ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΜΠΕΤΑΚΗ

Στις 18.12.2009 λήγει, με σαφέστατη αποτυχία, η πολυδιαφημισμένη Διάσκεψη για το Κλίμα στη Δανία, αλλά στη Δανία του Νότου (Ελλάδα) δεν πρέπει να μας νοιάζει το κλίμα (και το κοντόφθαλμο εμπόριο ρύπων) αλλά το στραβό μας το κλήμα που το κατατρώει ο οικολογικός μας στραβισμός σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σήμερα, οι επιστήμες των τροφίμων έχουν καταργήσει τις εποχές. Οι καταναλωτές έχουμε προσαρμόσει ανάλογα τις απαιτήσεις μας: φράουλες και ντομάτες στην καρδιά του χειμώνα και λάχανα στην καρδιά του καλοκαιριού. Για να ικανοποιηθούν αυτές οι («τεχνητές») ανάγκες μας, στην τεχνολογία των τροφίμων ήταν απαραίτητο να σχεδιαστούν νέα υλικά συσκευασίας που θα επιτρέπουν τη μετακίνηση των τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις. Για την κατασκευή του κάθε υλικού συσκευασίας απαιτείται ενέργεια και άρα κατανάλωση πετρελαίου. Σήμερα έχουμε πλήρη στοιχεία για κάθε υλικό συσκευασίας όπου η ενέργεια παραγωγής του κάθε υλικού έχει συσχετισθεί με κατανάλωση ισοδύναμου ποσού πετρελαίου, αν και η ενέργεια αυτή μπορεί να προέρχεται και από άλλες πηγές. Το πιο ενεργοβόρο υλικό είναι το αλουμίνιο με 8,8 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου ανά κιλό προϊόντος, ενώ το πιο φιλικό προς το περιβάλλον είναι το γυαλί με μόλις 0,5 τόνο ισοδύναμου πετρελαίου.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Τι έγινε τελικά στην Κοπεγχάγη ;

Απογοητευτική ήτανε τελικά η απρόθυμη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι αρχηγοί των πλούσιων χωρών εις βάρος των φτωχών!

Υστερα απο ατέλειωτες και πολύωρες διαπραγματεύσεις οι αρχηγοί πέντε μεγάλων χωρών κατέληξαν την τελευταία στιγμή σε μια συμφωνία, στην οποία ήταν αναγκασμένοι να ακολουθήσουν, με βαρειά καρδιά, οι 188 υπόλοιποι αρχηγοί κρατών.

Η τελική συμφωνία, σε ένα ντοκουμέντο απο 12 παραγράφους, προβλέπει αόριστες υποσχέσεις για περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, χωρίς συγκεκριμένους αριθμούς, και αόριστες υποσχέσεις για χρηματική βοήθεια στις φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσπυν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής...

Η όλη διαδικασία της διάσκεψης του ΟΗΕ είχε αποδειχτεί ανίκανη να προχωρήσει σε δεσμεύσεις και σε συμφωνίες ανάμεσα στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα...σαυτούς δηλαδή που ζητούσαν απο τους υπεύθυνους για την κλιματική αποσταθεροποίηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τα ανάλογα έξοδα για την αποκατάσταση των αναμενόμενν ζημιών και τους εκπροσώπους των πλούσιων βιομηχανικών χωρών που ζητούσαν απο όλους δεσμεύσεις και έλεγχο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου απο ανεξάρτητες διεθνείς επίτροπές.

Η συμφωνία δεν πρόκειται να χαθεί αλλά θα συνεχιστεί με συνδυασμό των προσπαθειών των 30 χωρών που είναι υπεύθυνα για τα 90 % των παγκόσμιων εκπομπών. Στο τέλος του 2010 θα γίνει νέα συνάντηση στο Μεξικό , οπότε ίσως αν ο Ομπάμα καταφέρει να πείσει το αμερικανικό Κογκρέσο να δεχτεί το νομοσχέδιο για την νέα ενεργειακή πολιτική που έχει καταθέσει,θα μπορείσει να γίνει πιο συγκεκριμένη η δέσμευση της Αμερικής για περιορισμό των αερίων και για χρηματική βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η δέσμευση έστω σαυτήν την αόριστη και απογοητευτική συμφωνία είχε καταλήξει σε πραγματικό θρίλερ διαπραγματεύσεων και παζαριών ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Η Κίνα δεν δέχεται έλεγχο των μείωσεων που έχει υποσχεθεί, γιατί θεωρεί οτι προσβάλλεται η εθνική της κυριαρχία και η Αμερική αρνείται να δεσμευτεί επίσης απο φόβο οτι οι αμερικανοί γερουσιαστές στο Κογκρέσο δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ενέργεια, με τον ισχυρισμό οτι οι δεσμέυσεις θα έχουν αρνητικές συνέπειες στον οικονομικό ανταγωνισμό με την Κίνα.

Ετσι οι δυό υπερδυνάμεις και μεγαλύτεροι ρυπαντές εμπόδισαν ουσιαστικά μια πιό συγκεκριμένη συμφωνία κοιτάζοντας κοντόφθαλμα τα βρχυπρόθεσμα οικονομικά τους συμφέροντα...Οι τελευταίες δηλώσεις του Ομπάμα ήταν ότι "η πρόοδς δεν ήρθε με ευκολία..γνωρίζουμε οτι δεν είναι αρκετή..διασχίσαμε αρκετό δρόμο αλλά εχουμε ακόμη ένα πολύ δρόμο να προχωρήσουμε".

Εννοείται οτι οι αρχηγοί των φτωχών χωρών έφυγαν απο την διάσκεψη απογοητευμένοι και έτοιμοι να εξεγερθούν. Ο εκπρόσωπος του Τουβαλού, μιας μικρής νησιωτικής χώρας, χρησιμοποίησε μια βιβλική χαρακτηριστική έκφραση . "Ειναι σαν να μας δίνους τράκοντα αργύρια για να ξεπουλήσουμε το μέλλον μας.Τους πληροφορούμε οτι το μέλλον μας δεν είναι για πούλημα".

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Ενωσης και της Ιαπωνίας δεν ήταν επίσης καθόλου ευχαριστημένοι . Υποστήριξαν όμως ότι θα προχωρήσουν έστω και μόνοι τους σε μέιωση των εκπομπών κατα 20% μέχρι το 2020. Πολλοί περιβαλλοντολόγοι αμφιβάλλουν αν το ντοκουμέντο που εγκρίθηκε θα μπορέσει να αποτελέσει την βάση για μια νομικά δεσμευτική και δίκαιη συμφωνία. Οσο για το θέμα της χρηματοδότησης υπάρχει υπόσχεση για βοήθεια 10 δισεκατομμυρίων το χρόνο μέχρι το 2013 και 100 δισ.το χρόνο μετά το 2020.

Εννοείται οτι οι ειδικοί επιστήμονες που μελετούν τα στοιχεία της κλιματικής αλλαγής δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι όπως και οι ενεργοί και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι πολίτες σε όλο τον πλανήτη που είδαν για άλλη μια φορά τους ηγέτες τους να εθελοτυφλούν και να είναι πολύ μικρότεροι των περιστάσεων..Ο αγώνας θα συνεχιστεί και η πίεση των κινημάτων θα μεγαλώσει, σε όλο τον κόσμο, γιατί το θέμα αφορά το μέλλον της βιόσφαιρας και του κλίματοςπου δεν επιδέχεται παζάρια αλλά ακολουθεί τους δικούς του δρόμους..που είναι άγνωστοι στο ανθρώπινο είδος...

H Κοπεγχάγη και τα πραγματικά περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδας…

Κάνοντας μια μελέτη αξιολόγησης επικινδυνότητας για το περιβάλλον, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το περιβάλλον στην Ελλάδα σήμερα είναι η δολοφονική διαχείριση των υδάτων [π.χ. το Cr (VΙ) είναι μια ανθρωπογενής ρύπανση που προκαλεί καρκίνο, το ποσοστό των θανάτων από καρκίνο στα Οινόφυτα από 6% που ήταν το 1989, σήμερα είναι 36%] και οι παράνομες χωματερές (που πολλές πιάνουν φωτιά και έτσι εκλύουν καρκινογόνες διοξίνες).

περισσότερα εδώ

«Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και άλλες διατάξεις» της κ. Αφρ.Παπαθανάση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία της ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ στις 16.12.2009 στην Ολομέλεια της ΒΟΥΛΗΣ στα πλαίσια συζήτησης του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα

και άλλες διατάξεις»


«…Γιατί να «χρωστά» ο νέος άνθρωπος στον πολιτικό που δεν σέβεται την αξιοπρέπεια του , στον πολιτικό που για άγραν πελατών & ψήφων , καλλιεργεί ψευδαισθήσεις σε οικογένειες και , στον πολιτικό που δίνει σήμα προς την κοινωνία ότι «εμείς είμαστε εδώ» όχι για το καλό του κοινωνικού συνόλου , αλλά για το καλό του πελατειακού συστήματος ;

Όπως οφείλουμε να ξεφύγουμε από την παγίδα , την παθογένεια , ότι η μόνη λύση για έναν νέο άνθρωπο είναι το Δημόσιο. Αυτό απαιτεί αλλαγή κουλτούρας , απαιτεί αλλαγή τρόπου σκέψης στην οικογένεια , απαιτεί διαφορετικό σχολείο – διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα , απαιτεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας – όπως το μέτρο με την 4ετη απασχόληση των νέων με επιδοτούμενες ασφαλιστικές εισφορές – απαιτεί ανάπτυξη – νέο μοντέλο ανάπτυξης που επιτρέπει την επιχειρηματικότητα και δημιουργεί νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό είναι το κλειδί για την σωτηρία της ελληνικής οικογένειας , την απαλλαγή της κοινωνίας από τους «στρατηγούς» των ρουσφετιών – οι νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Ενω οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων 192 κρατών συνεχίζονται, σε ειδικές συνεδριάσεις και στα παρασκήνια, έγινε χθές, 12/12, μια εντυπωσιακή σε μέγεθος και παλμό διαδήλωση, απο τη νεολαία που ταξίδεψε απο διάφορες χώρες στην Κοπεγχάγη για να πιέσει τους πολιτικούς να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές πολιτικής, σε θέματα ενέργειας, ωστε να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη.


Στη διαδήλωση πήραν μέρος 100.000 νέοι, που διέσχισαν την πόλη οργανωμένοι σε ομάδες που μεδιάφορα συνθήματα και έξυπνες , εμπνευσμένες μεταμφιέσεις και παραστατικές εκδηλώσεις και δήλωσαν την αποφασιστικότητα τους να μην ανεχτούν ημίμετρα στις αποφάσεις των ηγετών απο όλο τον κόσμο που θα συγκεντρωθουν στια αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Δανία.

Η διαδήλωση εξελίχτηκε με απόλυτη τάξη και χωρίς σχεδόν κανένα παρατράγουδο.. Οταν κάποιες ομάδες νέων αρχισαν να πετροβολούν, η αστυνομία προχώρησε ..σωρηδόν, σε 900 περίπου συλλήψεις, όμως χωρίς τραυματισμούς και σοβαρές βιαιοπραγίες. Μετά απο λίγες ώρες αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι.

Οσον αφορά τώρα τις κυρίως διαπραγματεύσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να διαπραγματευτούν σκληρά απαιτώντας μια παγκόσμια συμφωνία;δεσμευτική για όλους και όχι μόνο για τους ευρωπαίους. Δέχτηκαν να μειώσουν κατα 30% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με τον όρο οτι και άλλα κράτη θα κάνουν το ίδιο. Μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις δεν κατάφεραν αρκετά πράγματα. Οι προσφορές που έχουν γίνει δεν αρκούν, ιδιαίτερα απο τις ΗΠΑ και την Κϊνα.

Οι επίσημοι εκπρόσωποι συζητάνε, απο την παρασκευή, πάνω σε ένα προσχέδιο του ΟΗΕ, που κυκλοφ όρησε και προβλέπει μείωση των εκπομπών μέχρι το 2050 κατά 50-95% σε σχέση με το 1990. Ολα αυτά έχουν ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς κελσίου το πολύ, για να σωθούν τουλάχιστον οι νησιωτικές χώρες απο την άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας.

Την εβδομάδα που αρχίζει αύριο θα κληθούν οι αρμόδιοι υπουργοί να συγκεκριμενοποιήσουν τους αριθμούς και τα ποσά που είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν ως χρηματική βοήθεια στις αναπτυσόμενες χώρες που θα υποστούν σε μεγαλύτερο ποσοστό τις συνέπειες της αποσταθεροποίησης του κλίματος για την οποία είναι υπεύθυνα κυρίως τα ανεπτυγμένα βιομηχανικά κράτη του Βορρά. Η προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης είναι στραμμένη στην Κοπεγχάγη και περιμένει σε μια βδομάδα δεσμευτικές και δίκαιες αποφάσεις για το καλό του πλανήτη και την επιβίωση των επόμενων γενεών και ολόκληρης της βιόσφαιρας.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ανοιχτό Forum με θέμα «Το Περιβαλλοντικό έγκλημα»



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
http://www.minenv.gr/
Αθήνα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατά την Ημερίδα - Ανοιχτό Forum, που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα «Το Περιβαλλοντικό έγκλημα» υπό τον συντονισμό της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ειδικότερα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) συμμετείχε πλήθος φορέων και πολιτών, εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Δικαιοσύνης, Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων, της Κοινωνίας των Πολιτών και άλλων εμπλεκομένων.

Πρόκειται για την πρώτη ανοικτή διαβούλευση που εγκαινιάζει το ΥΠΕΚΑ σηματοδοτώντας τον τρόπο που θα λειτουργήσει για τη λήψη αποφάσεων σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα, η οποία στέφθηκε με επιτυχία.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει τα 10 χρόνια του θαλάσσιου πάρκου Ζακύνθου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ


Δελτίο Τύπου

Τις μέρες αυτές το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου κλείνει δέκα χρόνια ζωής. Πράγματι τον Δεκέμβρη του 1999, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος υπόγραψε το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης του Πάρκου. Το Διάταγμα, αποτέλεσμα μακροχρόνιων διαβουλεύσεων και τολμηρών πολιτικών αποφάσεων, υπέγραψαν επίσης οι Ευάγγελος Βενιζέλος (Υπουργός Ανάπτυξης), Ν. Χριστοδουλάκης (Υπ. Οικονομικών), Γ. Ανωμερίτης (Υπ. Γεωργίας), Θ. Κολιοπάνος (Υφ. ΠΕΧΩΔΕ), Στ. Σουμάκης (Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας), και Μ. Χρυσοχοϊδης (Υπ. Δημόσιας Τάξης). Στην υλοποίηση του Διατάγματος σημαντική υπήρξε και η συμβολή του μετέπειτα υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Ηλία Ευθυμιόπουλου, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Ηλία Μπεριάτου.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Αρχίζει σήμερα η σύνοδος της Κοπεγχάγης.

"Στο κέντρο της παγκόσμιας δημοσιότητας βρίσκεται, απο σήμερα μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, η πρωτεύουσα της Δανίας όπου γίνεται η Διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ με στόχο τις διαπραγματεύσεις για προστασία του κλίματος του πλανήτη απο την υπερθέρμανση.

Κάποιοι παρατηρητές θεωρούν τη σημερινή συνάντηση, επίσημων διαπραγματευτών απο 192 χώρες, ως την σππουδαιότερη διεθνή συνάντηση όλων των εποχών!

Δυστυχώς οι ιστορικές συγκρίσεις δεν είναι υπερβολικές. Η αλλαγή του κλίματος είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και οι συνέπειές της σε μεγάλο βαθμό αναμφισβήτητες. Η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει, οι πηγές πόσιμου νερού θα κατέβουν, η ξηρασία και οι καταιγίδες θα γίνουν συχνότερες, ζωά και φυτά θα πεθάνουν, σε μεγάλα ποσοστά. Αν δεν μειωθούν ριζικά οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπιου και ανεβάζουν τη θερμοκρασία του πλανήτη, μας περιμένουν θάνατοι και περιβαλλοντικοί πρόσφυγες σε αριθμους που θα ξεπεράσουν τα θύματα των πολέμων που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Οι οικονομικές αναταράξεις που θα ακολουθήσουν θα κάνουν τη σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση να φαίνεται αστεία.

Δυστυχώς απο τη γνώση του προβλήματος μέχρι τη λήψη μέτρων για την επίλυσή του υπάρχει μεγάλη απόσταση. Οι πολιτικοί εμφανίζονται κοντόφθαλμοι και διστάζουν να πάρουν δυσάρεστα μέτρα, για να μην διακινδυνεύσουν την επανεκλογή τους..Προτιμούν να βάλουν μακροπρόθεσμα σε κίνδυνο τις ζωές  μιας μερίδας της ανθρωπότητας...

Οι επιστήμονες του κλίματος απαιτούν απο τις βιομηχανικές χώρες  να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 κατά  25-40%,  σε σχέση με το 1990. Οι εκπομπές των αναπτυσσόμενων χωρών μπορουν ακόμη για λίγο να αυξάνονται.. Μέχρι το 2050 πρέπει να έχουν μειωθεί οι εκπομπές κατα 50%,  παγκόσμια και των βιομηχανικών χωρών κατά 80%.

Χρειάζεται επίσης οι πλούσιες χώρες του βορρά να αποφασίσουν την χρηματική και τεχνολογική βοήθεια πρις τις φτωχές χώρες του νότου που υφίστανται τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που προκάλεσαν οι βιομηχανικές χώρες, με την ανεξέλεγκτη παραγωγή και κατανάλωση τους..

Για την ώρα καμιά βιομηχανική χώρα δεν θέλει να δεσμευτεί. Ολοι κοιτάνε τι θα πεί ο διπλανός τους για να δεσμευτούν ανάλογα και αυτοί.. Η Ευρωπαίκή Ενωση θα μπορούσε, σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα, να μειώσει ,μέχρι το 2050, τις εκπομπές της κατά 80% σε σχέση με το 1990, που είναι το έτος αναφοράς, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κυότο. Μαυτόν τον τρόπο θα ήταν δυνατόν αν ακολουθήσουν και άλλοι ώστε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους δύο μαθμούς κελσίου, οπότε οι συνέπειες θα είναι κάπως ελέγξιμες.

Η Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δυσκολεύονται ακόμη να δεσμευτούν αφού το Κονγκρέσο, που ελέγχεται απο συντηρητικές δυνάμεις και τα ενεργειακά λόμπυ, καθυστερεί σκόπιμα την έγκριση νομοσχεδίου, του νέου προέδρου της χώρας, για περιορισμό των αερίων του θερμικηπίου και  μια νέα ενεργειακή πολιτική. Πάντως ο Ομπάμα αποφάσισε να έρθει στην Κοπεγχάγη στο κλείσιμο των διαπραγματεύσεων, στις 17/12 , οπότε κάποιοι ελπίζουν οτι θα επηρεάσει θετικά τις διαπραγματεύσεις.  Το ίδο αναμένεται να κάνει και η Κίνα , η Ινδία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Ευρ. Ενωση, που θεωρείται και η πιό προχωρημέη μέχρι τώρα  στις δεσμεύσεις της..

Οσο για την χώρα μας η νέα υπουργός περιβάλλοντος υποστηρίζει οτι "η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα που απαιτεί τόσο άμεσες πολιτικές δράσεις, για δραστική μείωση  των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου , όσο και λήψη μέτρων προσαρμογής για άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων". Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να πάρει πρωτοβουλία σε συνεργασία και με άλλες χλωρες , για την προσαρμογή στην περιοχή της Μεσογείου.

Μπορεί οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης και της υπουργού να είναι καλές όμως η υλοποιησή τους θα συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις απο μεγάλα οικονομικά και συνδικαλιστικά συμφέροντα, που ήδη άρχισαν τις πιέσεις.. Οι ενεργοί πολίτες της χώρας μας οφείλουν να δώσουν το καλό παράδειγμα και στην  προσωπική τους ζωή και με προτάσεις , παρεμβάσεις και κριτική, όποτε χρειαστεί , για να μπορέσει και η χώρα μας,  εγκαταλείποντας το αλλοπρόσαλλο, σπάταλο και εμνεργειοβόρρο τρόπο ζωής και παραγωγής,  να αναλάβει το δικό της μερίδιο  ευθύνης πόυ της αναλογεί, για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που απειλεί τα οικοσυστήματα, την βιοποικιλλότητα και τη ζωή στον πλανήτη.

"Οι Πολίτες της Φωκίδας" θα παρακολουθήσουν απο κοντά τις εξελίξεις στην Κοπεγχάγη και θα ενημερώνουν όσους παρακολουθούν και στηρίζουν την  ιστοσελίδα και την γενικότερη προσπάθειά μας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής μας  και οχι μόνο.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Ημερίδα για τα Περιβαλλοντικά εγκλήματα.

 Εγινε στις 4/12 Ημερίδα, που τη διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τον ρόλο των ελεγκτικών μηχανισμών για την πρόληψη και αποκατάσταση περιβαλλοντικών ζημιών, που προκαλούνται κατά την κατασκευή και λειτουργία έργων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Αρμόδια για την καταπολέμηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων είναι η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, (Ε.Υ.Ε.Π.)που συντονίζει ή θάπρεπε να συντονίζει τις ενέργειες μεταξύ των κεντρικών, των περιφερειακών και των νομαρχιακών αρχών ελέγχου..

Η ΕΥΕΠ έχει ως αποστολή την "παροχή αποτελεσματικής και ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής  π ροστασίας, και την "παροχή κατάλληλων οδηγιών και κατευθύνσεων για την βέλτιστη συμπεριφορά των φορέων εκμετάλλευσης και άλλων κατηγοριών πολιτών". Αποστολή έχει επίσης "την ορθή λειτουργία των υπηρεσιών ποου στηρίζεται στην διαφάνεια , την δικαιοσύνη και την χρηστή διοίκηση".

Η ίδια υπηρεσία διενεργεί ελέγχους στις δραστηριότητες που συνεπάγονται καταστροφές του δασικού πλούτου και του περιβάλλοντος γενικότερα και επιβάλλει  για  δημοσίων εκτάσεων, ανέγερση και συντήρηση αυθαιρέτων κατασκευών οπουδήποτε και ιδιαίτερα σε προστατευόμενες περιοχές, επεμβάσεις σε ρέματα καθώς και επεμβάσεις στον αιγιαλό και την παραλία.

Στην Ημερίδα, που διήρκεσε απο το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, έγιναν ενδιαφέρουσες ομιλίες απο ειδικούς επιστήμονες και πολύωρες επιστημονικές συζητήσεις σε πέντε διαφορετικά, πολυπρόσωπα "πάνελ". Στο τελευταίο, απογευματινό, με θέμα "Την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος. Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών", συμμετείχε η κα Μαργαρίτα Καραβασίλη, η Δέσποινα Σπανούδη, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κορινθιακού Κόλπου ΑΛΚΥΩΝ, εκπρόσωπος της ΕΛΚΕΘΕ και της Γκρήνπής.

Η διεύθυνση αυτής της υπηρεσίας είναι στην Λεωφ. Κηφισίας 1-3, 11523 Αθήνα, τη΄.210 8701800-829, φαξ 210 8701868. email. epitheorisi@eyep.minenv.gr

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Από την βουλευτή Ν.Φωκίδας κα Αφροδίτη Παπαθανάση λάβαμε και δημοσιεύουμε τα ακόλουθα:

Αριθμ. Πρωτ. 1817/01.12.2009
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Τον Υπουργό Εσωτερικών , Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης , κ. Ι. Ραγκούση

Τον Υπουργό Οικονομικών , κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
Την Υπουργό Οικονομίας , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας , κ. Λ. Κατσέλη

ΘΕΜΑ : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
ΟΜΙΛΙΑ της ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΡΦΟΔΙΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ

στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της ΒΟΥΛΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ στην

Συζήτηση επί της αρχής ,των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις».

Εκδήλωση ενίσχυσης του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Ειδικών Σχολείων Άμφισσας


O Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Ειδικών Σχολείων Άμφισσας και η εταιρεία “ΗΝΙΟΧΟΣ ΚΑΛΤΣΗ Α.Ε.” συνδιοργανώνουν μία ξεχωριστή εκδήλωση για φιλανθρωπικό σκοπό.


Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου και ώρα 6.00 το απόγευμα, στο Villa Symposium στους Δελφούς, θα πραγματοποιηθεί επίδειξη μόδας του γνωστού Έλληνα σχεδιαδστή Τίμη Παρίση που θα παρουσιάσει την κολεξιόν υψηλής ραπτικής σε βραδινό ένδυμα και νυφικό 2009-2010.


Τα έσοδα της εκδήλωσης (συμβολικό εισιτήριο 20 ευρώ ανά άτομο) θα διατεθούν για την αγορά ειδικού οχήματος για την μεταφορά παιδιών με ειδικές ανάγκες.


Την επιμέλεια της εκδήλωσης αναλαμβάνει η κ.Άλις Δικαίου, ενώ μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που δραστηροποιούνται στο χώρο του γάμου, στηρίζουν αυτή την προσπάθεια με την ευγενική τους χορηγία.


Με την φιλική συμμετοχή του Κέντρου Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων ουσιών Φωκίδας (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) και του Αιμοδοτικού Συλλόγου Άμφισσας “ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ”