Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Για παραμυθάδες και παραμυθούδες...

Παραμυθάδες και παραμυθούδες όλων των  ηλικιών σήμερα  το πρωί στις 11πμ θα συναντηθούμε στο Παλαιό Δημαρχείο της Ιτέας, για να σκαρώσουμε και να αφηγηθούμε παραμύθια με θέμα τη θάλασσά μας, τον Κορινθιακό. Ελάτε να το απολαύσουμε παρέα.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ

Η εβδομάδα που διανύουμε έχει οριστεί απο τον ΟΗΕ ως εβδομάδα για τον Αφοπλισμό.
Με την ευκαιρία αυτή έγινε κοινή συνέντευξη τύπου απο εκπροσώπους του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου της Μεσογείου, το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και την Πανελλήνια Ιατρική Εταιρία κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής (ΠΙΕΚΠΒΑ).
Η πρόεδρος της ΠΙΕΚΠΒΑ κα Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου τόνισε ότι το ζήτημα της κατάργησης των πυρηνικών όπλων έχει επανέλθει στο προσκήνιο και αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται παγκοσμίως για έναν κόσμο ελεύθερο απο πυρηνικά ως το 2020, όπως προτείνει η διεθνής κίνηση "Δήμαρχοι για την ειρήνη", με επικεφαλής τους δημάρχους της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Επίσης ανακοίνωσε οτι η 6η Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί διεθνής Ημέρα δράσης κατά των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Σήμερα η ανθρωπότητα δαπανά 4 δισ.την ημέρα για στρατιωτικές δαπάνες. Ενδεικτικό είναι οτι μόλις 5% αυτού του ποσού θα αρκούσε για την εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο. Η κατά κεφαλή στρατιωτική δαπάνη της χώρας μας είναι περίπου 550 ευρώ, δηλαδή τριπλάσια απο την κατά κεφαλή παγκόσμια στρατιωτική δαπάνη που είναι 217 δολλάρια..
Αιτημα όλων των πολιτών είναι η Ελλάδα να συμμετάσχει ενεργά στις πρωτοβουλίες για τον αφοπλισμό.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Η έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας με θέμα τον Κορινθιακό 29/10-1/11 στην Ιτέα


Δελτίο Τύπου

Εκθεση Υποβρύχιας Φωτογραφίας

'' ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ: Η ομορφιά που χάνεται''
Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αυτοδυτών "ΤΗΘΥΣ", οι Πολίτες της Φωκίδας για τον Κορινθιακό και ο Φυσιολατρικός Όμιλος Παραλιακής Φωκίδας σας καλούν σε ένα μαγικό ταξίδι στο βυθό του Κορινθιακού κόλπου.



Στο Παλαιό Δημαρχείο της Ιτέας από την Παρασκευή 30 Οκτώβρη έως και την Κυριακή 1 Νοέμβρη.


Ώρες : Παρασκευή 5-8μμ, Σάββατο και Κυριακή 10-1μμ και 5-8μμ.

Πρόγραμμα:
Παρασκευή 30/10 ώρα 6μμ: Ομιλία του κ. Χρ. Κατσαρού (Καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προέδρου της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρείας) με θέμα: «Φύκη, άνθρωπος και περιβάλλον»

Σάββατο 31/10 ώρα 11πμ: Ένα παραμύθι για τον Κορινθιακό. (Γράψτε κι εσείς ένα παραμύθι κι ελάτε να το μοιραστούμε).
Κυριακή 1/11 ώρα 6μμ: Τα δελφίνια του Κορινθιακού, κα Κ. Σκώττη
Παλαιό Δημαρχείο Ιτέας

Δυό λόγια...


O Σύλλογος Ερασιτεχνών Αυτοδυτών "ΤΗΘΥΣ",οι Πολίτες της Φωκίδας για τον Κορινθιακό και ο Φυσιολατρικός Όμιλος Παραλιακής Φωκίδας συνδιοργανώνουν σε διάφορα σημεία του Κορινθιακού κι όχι μόνο, έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας μελών του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ που με τη μοναδική ματιά τους αποτυπώνουν την ομορφιά και το φυσικό πλούτο της θάλασσάς μας.


Πρόκειται για φωτογραφίες τραβηγμένες τα δύο τελευταία χρόνια (2008-2009), σε διάφορα σημεία του Κορινθιακού κόλπου σε βάθος όχι μεγαλύτερο από 15-20μ..


Ο Κορινθιακός κόλπος «ενώνει» τη Ρούμελη με την Πελοπόννησο αποτελώντας πανάρχαιο δίαυλο επικοινωνίας, πολιτισμού και εμπορίου μεταξύ ανατολής και δύσης. Είναι μια κλειστή, ανεξερεύνητη, βαθιά θάλασσα (980μ.) με απόκρημνες πλαγιές όπου εκδηλώνεται πλήθος γεωλογικών φαινόμενων.
Παγκόσμια μοναδικός για τα μεικτά κοπάδια δελφινιών του, αποτελεί ερευνητικό πεδίο για τους επιστήμονες της κητολογίας και βρίσκεται στον κατάλογο των προτεινόμενων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών(ΘΠΠ) για τα κητώδη, από τη διεθνή συμφωνία ACCOBAMS. Αποτελεί μια θάλασσα πλούτου που έθρεψε και χάρισε μέλλον σε γενιές ολόκληρες.


Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει την επιτακτική ανάγκη μελέτης και προστασίας του σπουδαίου αυτού θαλάσσιου βιότοπου.


Να παρουσιάσει μέρος της απρόσμενης ομορφιάς του ,να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω τόσο τις τοπικές κοινωνίες, όσο και όλους τους φορείς που μπορούν να συνδράμουν στη διατήρηση και την ορθή διαχείριση του πολύτιμου και σπάνιου αυτού οικοσυστήματος. Να προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.


Έτσι ώστε όλοι μαζί να δραστηριοποιηθούμε και να συνεργαστούμε για τη διατήρηση και μακροβιότητα της θάλασσάς μας. Είναι καιρός όλοι μας να διαισθανθούμε και να συνειδητοποιήσουμε τους άμεσους κινδύνους (ατομικές καθημερινές, επιχειρηματικές δραστηριότητες) που απειλούν τον Κορινθιακό.


Για να αποφύγουμε τα χειρότερα και τη διαφαινόμενη, οικολογική καταστροφή που θα έχει ανυπολόγιστο κόστος για όλους μας.


Ευχαριστούμε: όλους όσους προσέφεραν το χρόνο, τις γνώσεις και το μεράκι τους για να στηθεί και να"ταξιδεύει" η έκθεση αυτή. Για τη μέχρι τώρα φιλοξενία:


Τον Σύλλογο Απανταχού Πανορμιτών Φωκίδας,
τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γλυφάδας Φωκίδας,
το Δημοτικό Σχολείο Ερατεινής Φωκίδας,
τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευ Ζην, Ροζενών Κορινθίας,
το Δήμο Κέας
και το Δήμο Ιτέας.
Τον τύπο που πρόβαλε την προσπάθειά μας, με σεβασμό στη δεοντολογία που διέπει το διαδίκτυο. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και τα πολύτιμα σχόλια.


Πάνω από όλα ευχαριστούμε τους μεγάλους επίσημους επισκέπτες μας:
τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς!!!


Αν ενδιαφέρεστε να βάλετε κι εσείς ένα χεράκι ή να φιλοξενήσετε την έκθεση παρακαλούμε δηλώστε το στην ηλεκτρ. διεύθυνση: politesfokidas@gmail.com





Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Κοινή πρόταση περιβαλλοντικών οργανώσεων επιδόθηκε στην υπουργό Περιβάλλοντος









Η κοινή πρόταση των οργανώσεων WWF Ελλάς, Greenpeace Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, προτείνεται ως βάση διαλόγου για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού θεσμικού πλαισίου προστασίας του βιολογικού πλούτου της χώρας. Σε 18 κεφάλαια, η πρόταση συμπληρώνει σημαντικά κενά στην υπάρχουσα νομοθεσία, εκσυγχρονίζει υφισταμένες διατάξεις, και ενισχύει το υπάρχον νομικό καθεστώς.


Συγκεκριμένα, οι οργανώσεις προτείνουν:


• Εκσυγχρονισμό του συστήματος προστατευόμενων περιοχών και συντονισμό των διαφορετικών κατηγοριών προστασίας
• Ξεκαθάρισμα του καθεστώτος προστασίας και του πλαισίου διαχείρισης του δικτύου Natura 2000
• Συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων, όπως οι μικροί υγρότοποι και οι βραχονησίδες
• Ρυθμίσεις για την προστασία του φυσικού χώρου, όπως κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και συγκεκριμένων «δασοκτόνων» νομικών διατάξεων
• Ενίσχυση των μέτρων προστασίας των σημαντικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, με ιδιαίτερες ρυθμίσεις για τα ενδημικά είδη και μέτρα που αντιμετωπίζουν την απειλή της εξάπλωσης εισβαλλόντων και ξενικών ειδών
• Προστασία του βιολογικού πλούτου από την απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών
• Δημιουργία «Πράσινου Ταμείου», το οποίο θα εισπράττει τα ποσά που ήδη πληρώνουν οι φορολογούμενοι για την προστασία του περιβάλλοντος, με σκοπό τη χρηματοδότηση έργων όπως οι αστικές αναπλάσεις και η σωστή λειτουργία προστατευόμενων περιοχών
• Αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος


Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Στη γειτονική μας Βοιωτία τα προβλήματα οξύνονται


Τα προβλήματα της Βοιωτίας παραμένουν και οξύνονται- Κάλεσμα για παράσταση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την Τετάρτη 21/10

Στην γενική συνέλευση της Συμπαράταξης που έγινε την Κυριακή 18/10 στη Θήβα, διαπιστώθηκε ότι παρά τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί απο τη δράση των ενεργών πολιτών και των περιβαλλοντικών κινήσεων, κρίσιμα περιβαλλοντικά και χωροταξικά προβλήματα παραμένουν και εξελίσσονται με την ανοχή όλων των αρμοδίων.

Τους προηγούμενους μήνες, στο μέτωπο της βιομηχανικής ρύπανσης δεν σημειώθηκαν ουσιαστικές βελτιώσεις αντίθετα τόσο στον Ασωπό, όσο και στην Αντίκυρα υπήρξαν αρνητικές εξελίξεις. Πρόσφατα ο Νομάρχης Βοιωτίας εξέδωσε άδεια με την οποία παρατείνει για άλλα τρία χρόνια τη διάθεση της κόκκινης λάσπης του Αλουμινίου της Ελλάδας στη θάλασσα, παρά το γεγονός ότι πριν απο ένα χρόνο διαβεβαίωνε κατηγορηματικά για το αντίθετο και πριν απο δύο χρόνια, το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει πανηγυρικά κατά της ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων του Αλουμινίου.

Αντίστοιχα, η μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Σχηματαρίου -Οινοφύτων συμβάλλει στην ρύπανση του Ασωπού και δημιουργεί αφόρητες συνθήκες σε ολόκληρο τον οικισμό των Οινοφύτων.

Η συνέχεια εδώ

Η ομιλια της βουλευτή Φωκίδας Αφρ. Παπαθανάση στην Ολομέλεια της Βουλής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ της ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της ΒΟΥΛΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
18.10.2009

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου από το Βήμα αυτό να ευχαριστήσω τους πολίτες της Φωκίδας, σε μια μονοεδρική περιφέρεια, που μου έδωσαν την τιμή να υπηρετήσω τον τόπο μου από τη θέση αυτή.

Σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της χώρας μας και λόγω της οικονομικής συγκυρίας ο ελληνικός λαός έδωσε ψήφο ελπίδας, ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η κρίση που βιώνουμε έχει πολύπλευρα και δομικά χαρακτηριστικά. Είναι κρίση θεσμών, κρίση αξιών, κρίση εμπιστοσύνης του κόσμου στο πολιτικό σύστημα, είναι κρίση οικονομική και κοινωνική. Η κοινωνία εισπράττει τα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της πολιτικής διαχείρισης - του ύφους της εξουσίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η κρίση που βιώνουμε οδηγεί τις γενιές να βαδίζουν με διαφορετικές ταχύτητες, να έχουν διαφορετικά δικαιώματα και ευκαιρίες, για παράδειγμα, στο ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας, το δικαίωμα των νέων ανθρώπων στο περιβάλλον, το δικαίωμα των νέων ανθρώπων στην παιδεία και τον πολιτισμό.

Όλοι, λοιπόν, συμφωνούμε ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Μια δυσάρεστη είδηση από τα μεταλλεία Χαλκιδικής.

Περισσότερα εδώ

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Παγκόσμια ημέρα κατά της φτώχειας.

Καλά που υπάρχουν και αυτές οι "παγκόσμιες μέρες¨για να θυμόμαστε αυτά που ξεχνάμε όλο το χρόνο..Αυτό συμβαίνει και με το πρόβλημα της φτώχειας και της πείνας . Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, γνωστός μάρτυρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα , είχε πεί κάποτε : "Γιατί να υπάρχει πείνα και στέρηση σε οποιαδήποτε χώρα , σε οποιαδήποτε πόλη, σε οποιοδήποτε τραπέζι, όταν ο άνθρωπος έχει πόρους και γνώση να εξασφαλίσει σε ολη την ανθρωπότητα τα αναγκαία για την επιβίωση ; Δεν υπάρχει έλλειμμα στα υλικά αποθέματα. το έλλειμμα υπάρχει στην ανθρώπινη θέληση".
Σήμερα, 41 χρόνια μετά, κάθε έξη δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί, απο πείνα, όταν υπάρχει τροφή για όλους. Μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού τροφίμων του ΟΗΕ υποστηρίζουν οτι ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ένας στους έξη κατοίκους στον πλανήτη, δεν έχει αρκετή τροφή, όταν πολλοί κάτοικοι των οικονομικά αναπτυγμένων χωρών πασχίζουν... να αδυνατίσουν απο την υπερκατανάλωση θερμίδων..
Τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα..60% των παιδικών θανάτων οφείλεται στον υποσιτισμό...Ποιός φταίει γι'αυτή την κατάσταση ; Σίγουρα οι κυβερνήσεις και οι ελίτ 8 ή 20 χωρών που παίρνουν τις αποφάσεις για τους κατοίκους 180 χωρών..Κανείς μας δβέβαια δεν είναι ανεύθυνος . Ακόμη και η Ελλάδα που έχει δεσμευτεί να δίνει δίνει βοήθεια στο ύψος του 0,7 % του εισοδήματός της δίνει όμως μόνο ο,2%. Το ίδιο γνεται με τις πλούσιες χώρες της Ευρ. Ενωσης που με το ένα χέρι δίνει αναπτυξιακή βοήθεια και με το άλλο την παίρνει πίσω...μέσα απο τις εμπορικές συμφωνίες που επιβάλλει στις φτωχές χώρες..
Η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμη κατορθώσει, παρά τις αναμφισβήτητες προόδους σε πολλά επίπεδα, να καθιερώσει μια δημοκρατική παγκόσμια διακυβέρνηση και ένα παγκόσμιο οικονομικό συμβούλιο, με εποπτεία του ΟΗΕ, που να φροντίζει για τα παγκόσμια προβλήματα, όπως είναι η πείνα, οι ασθένειες, ο αναλφαβητισμός και η δημιουργική απασχόληση όλων των ανθρώπων, με δίκαιη κατανομή του παγκόσμιου πλούτου...Τα αιτήματα αυτά προβάλλονται μόνο απο κάποιους "περίεργους τύπους" , στα πλαίσια ενός παγκόσμιου κοινωνικού φόρουμ, που φωνάζουν και παλεύουν για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και συμμετοχική δηημοκρατία σ'όλο τον κόσμο..

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Προβλήματα στην αλιεία !

Οι ψαράδες του Αμβρακικού Κόλπου αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με το φυτοπλαγκτόν που έχει θεριέψει λόγω του ευτροφισμού που έχει προκληθεί απο τα λιπάσματα, νιτρικά και φωσφορικά που χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα οι καλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής. Οι ψαράδες ρίχνουν τα δίχτυα τους και αντί για ψάρια πιάνουν..φυτοπλαγκτόν, που βαραίνει και βρωμίζει τα δίχτυα τους , που χρειάζονται μέρες για να καθαριστούν... Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αλιευτικών συλλόγων Ηπείρου, δήλωσε την απόφαση των ψαράδων να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.. Ενάντιον τίνος άραγε , Ενάντια στην πλεονεξία και άγνοια των συμπατριωτών τους..ή ενάντια στην ανύπαρκτη αειφορική περιβαλλοντική πολιτική των υπεύθυνων των τελευταίων πενήντα χρόνων..Πάντως για καλό και για κακό έστειλαν και κάποια δείγματα νερού στο Βιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο γνωστός μας για το ενδιαφέρον του για την κατάσταση του Κορινθιακού, καθηγητής βιολογίας κ. Κουτσικόπουλος γνωμάτευσε οτι το φαινόμενο οφείλεται και στην αυξημένη θερμοκρασία που ευνόησε τον πολλαπλασιασμό τοπυ πλαγκτόν. Μόλις χειμωνιάσει το πλαγκτόν μόνο του θα πεθάνει και θα αποσυντεθεί μέσα στο νερό..
Γεγονός πάντως είναι οτι η κατάσταση του Αμβρακικού χειροτερεύει κάθε χρόνο αφού πρόκειται για ένα κλειστό κόλπο και ένα οικοσύστημα που δεν το παρακολουθεί και δεν το προστατεύει κανείς..Οι ψαράδεςσιγά σιγά εγκαταλείπουν την αλιεία..αναζητώντας αλλού επίλυση του βιοποριστικού τους προβλήματος....
Ας ελπίσοπυμε ο τι δεν θα ζήσουμε, στα χρόνια που έρχονται, ανάλογες θλιβερές καταστάσεις και στον δικό μας κλειστό και απειλούμενο απο ποικίλλες ανθρώπινες δραστηριότητες Κορινθιακό Κόλπο....(Πηγή είδησης .Εφημερίδα το "Εθνος", 15/10/09).

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

O αρχαιοτερος δρόμος της Ευρώπης κινδυνεύει από τις μπουλντόζες


Από τη Διαρκή Κίνηση Χαιδαρίου

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση της διακλάδωσης (μήκους 1000 και πλέον μέτρων ) της αρχαίας Ιεράς οδού, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στις 11:00, στο Ιερό της Αφροδίτης στην Αφαία Σκαραμαγκά.Ο αρχαιολογικός χώρος θα ανοίξει τις πύλες του ειδικά για την εκδήλωση όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την αφετηρία του αρχαίου δρόμου από το ιερό της Αφροδίτης . Στη συνέχεια θα περπατήσουμε στα ίχνη του στις πλαγιές του Ποικίλου, μέχρι τη λίμνη των αρχαίων Ρειτών ( λίμνη Κουμουνδούρου ).Mε δεδομένο ότι τα ίχνη της Ιεράς Οδού στο τμήμα της που βρίσκεται στο άλσος Δαφνίου όχι μόνο δεν προστατεύθηκαν, όχι μόνο δεν υπήρξε πρόνοια να αναδειχθούν, αλλά και σκεπάστηκαν από τόνους χώματος κατά τις εργασίες για την κατασκευή της γέφυρας της ΕΡΓΟΣΕ,με δεδομένο επίσης το ότι από την επερχόμενη διάνοιξη των Νέων Οδικών Αξόνων και της Περιφερειακής Αιγάλεω απειλείται, μαζί με την ποιότητα της ζωής μας, και το υπόλοιπο τμήμα της Ιεράς Οδού, είναι επιτακτική ανάγκη να υπερασπίσουμε εμείς τον αρχαιότερο δρόμο της Ευρώπης που κινδυνεύει άμεσα από τις μπουλντόζες της άνευ όρων 'ανάπτυξής' τους.
1000 περ. μέτρα του δημοφιλέστερου αρχαίου δρόμου, μεταξύ του ιερού της Αφροδίτης στην Αφαία Σκαραμαγκά και της Λίμνης των αρχαίων Ρειτών (σημ. Λίμνη Κουμουνδούρου), στα διοικητικά όρια του Δήμου Χαϊδαρίου, είναι ορατά και αντιστέκονται στη Λήθη και την ποικιλόμορφη «Ανάπτυξη» της Δυτικής Πύλης της Αθήνας και των παρυφών του πολύπαθου Θριασίου Πεδίου.
Αρχαία Ιερά Οδός. Και όμως αντιστέκεται…

περισσότερα εδώ

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Εναλλακτικά Βραβεία Νόμπελ !

Στοκχόλμη. Το "Ιδρυμα για Τίμια ζωή" της Σουηδίας απένειμε ειδικά τιμητικά , εναλλακτικά Βραβεία Νόμπελ, σε ανθρώπους που με το παράδειγμα της ζωής τους λειτούργησαν ως Εγερτήριο για τη κατοχύρωση του κοινού μας μέλλοντος. Τα εναλλακτικά βραβεία δόθηκαν στην Αιθιοπία, το Κονγκό και τη Νέα Ζηλανδία. Τιμήθηκαν τέσσερες προσωπικότητες για τα κατορθώματά τους στην προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση ασθενειών και την κατάργηση των ατομικών όπλων.
Ο καναδός ζωολόγος Ντέηβιντ Ζουζούκι (73) βραβεύτηκε για την διαφωτιστική δουλειά που έκανε επι 20 χρόνια για τους κινδύνους απο την κλιματική αλλαγή.
Ο βιολόγος Ρενέ Κόνγκο (48) τιμήθηκε για την προσφορά του για την διατήρηση των δασών στη δημοκρατία του Κονγκό.
Τέλος η γιατρίνα Κατερίνα Χάμλιν, απο την Αυστραλία (85), τιμήθηκε για τη προσφορά της σε θέματα ιατρικής περίθαλψης γυναικών, επι 50 χρόνια, στην Αιθιοπία . ( Τα δύο τελευταία βραβεία συνοδεύονται και απο χρηματική ενίσχυση 50.οοο ευρώ, ποσό αρκετά σημαντικό για τις χώρες όπου δρούν οι βραβευθέντες).
Τα εναλλακτικά βραβεία ανατρέχουν στο 1980 οπότε αποφασίστηκε απο το Ϊδρυμα Γιάκομπ φον Υξκύλ η καθιέρωση βραβείων που να αποτελούν κριτική στα παραδοσιακά βραβεία Νόμπελ που κατα κανόνα απονέμονται σε εκπροσώπους των πλούσιων δυτικών χωρών.
Η πρωθύστερη απονομή του Βραβείου Νόμπελ στον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα ..για τις προθέσεις του.. αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Η εκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας με θέμα τον Κορινθιακό στη Τζιά

Η Εκθεση Υποβρύχιας Φωτογραφίας με θέμα τον Κορινθιακό αυτό το Σαββατοκύριακο 10-11/10 θα μεταφερθεί στη Τζιά (στο Πνευματικό Κέντρο της Κορρησίας)σε εκδήλωση ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης των πολιτών - του Δήμου Κέας.

Περισσότερα εδώ

Δελτίο Τύπου του ΚΠΕ Άμφισσας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας διοργανώνει την ετήσια συνάντηση του 3ου Τοπικού Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα
«Απολογισμός προηγούμενου έτους 2008-2009 & προγραμματισμός του τρέχοντος έτους 2009-2010»
Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν τα μέλη των Κ.Π.Ε. Άμφισσας, Καρπενησίου, Στυλίδας, Υπάτης καθώς και οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης των νομών εμβέλειας του 3ου Τ.Δ.Κ.Π.Ε. (Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας,Φθιώτιδας, Φωκίδας, Καρδίτσας ,Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Γ΄Αθήνας, Δ΄Αθήνας, Ανατολικής Αττικής).
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Άμφισσα στις 29 & 30 Οκτωβρίου 2009 στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Άμφισσας.

υπογραψτε για επεκταση του εθνικου δρυμου Ολύμπου

Από την εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας λάβαμε το ακόλουθο μήνυμα

Φίλες και φίλοι,

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας ξεκίνησε την 12.09.2009 τη συλλογή ψηφιακών υπογραφών μέσω διαδικτύου με κεντρικό αίτημα την άμεση επέκταση του εθνικού δρυμού του Ολύμπου από τα 38.500 στα 238.000 στρέμματα.
Η σκέψη που μας οδήγησε στην πρωτοβουλία αυτή ήταν η άσκηση πίεσης στους επόμενους υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ και Υπ. Πολιτισμού, με την κατάθεση χιλιάδων υπογραφών, την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους με την νέα κυβέρνηση.
Σήμερα, 06.09.2009 ανακοινώθηκε η ίδρυση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής όπως και τα ονόματα των πολιτικών που θα ηγηθούν της νέας υπηρεσίας.
Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, με τη δική σας βοήθεια, κατάφερε μέχρι πριν λίγο να συγκεντρώσει 1.049 υπογραφές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Υποστηρικτές της πρωτοβουλίας μας από την Κρήτη έως το Όσλο, από την Νέα Υόρκη έως το Λονδίνο και το Βουκουρέστι, καθηγητές πανεπιστημίων, δημοσιογράφοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές και απλοί πολίτες κατέθεσαν και συνεχίζουν να καταθέτουν τις υπογραφές τους στηρίζοντας το αίτημα της ομάδας.
Ο αρχικός μας στόχος ήταν, μέχρι τις εκλογές, να έχουμε συγκεντρώσει τουλάχιστον 1.000 υπογραφές και με τον αριθμό αυτό να "χτυπήσουμε την πόρτα" των υπουργών της νέας κυβέρνησης. Ο στόχος αυτός όχι μόνο έχει επιτευχθεί, αλλά καταφέραμε να κερδίσουμε και τη στήριξη 50 καθηγητών πανεπιστημίων και διδακτόρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Είμαστε λοιπόν έτοιμοι και όλοι μαζί λέμε: ΠΑΜΕ!
Πιστεύουμε πως 100 ημέρες είναι υπέρ αρκετές για να βγει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) από τα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ και να ψηφιστεί το πολυπόθητο Προεδρικό Διάταγμα που θα αναβαθμίζει και θα επεκτείνει το καθεστώς προστασίας του Ολύμπου. Πιστεύουμε, πως με την δράση μας αυτή δίνουμε μια άριστη ευκαιρία στην νέα κυβέρνηση, αλλά και στην ηγεσία του νεοσυσταθέντος Υπουργείου, να δείξει, πως κατανοεί τη βαθιά ανησυχία των πολιτών και συμμερίζεται την άποψη, πως για την προστασία του Περιβάλλοντος δεν πρέπει να χαθεί ούτε στιγμή.
Εμείς συνεχίζουμε και όλοι μαζί, καθημερινά θα προσπαθούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των υποστηρικτών της δράσης. Στις επόμενες 100 ημέρες μπορούμε να γίνουμε χιλιάδες. Σήμερα, εμείς οι 1.049 ας κάνουμε κάτι απλό: Ας πείσει ο καθένας από εμάς δύο φίλους ή γνωστούς να υπογράψουν την αίτηση συμμετοχής.

Παρακαλώ, προωθείστε το! Ας προστατέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτό που έμεινε!

Υποβάλλετε συμμετοχή στην προσπάθεια εδώ... http://www.anasta.de/TOPOS/index.php?option=com_wrapper&Itemid=77

Είναι στο χέρι μας!

Φιλικά Για την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας

Ηλίας Τσολακίδης

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Ας προστατεύσουµε τα φύκη, για να µας προστατεύσουν.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και σημαντικές συναντήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια της έκθεσης υποβρύχιας φωτογραφίας με θέμα "Κορινθιακός : η ομορφιά που χάνεται" η οποία φιλοξενήθηκε απο το Σύλλογο Ευ ζην, στα Ροζενά Κορινθίας 19-26/9, ήταν αυτή με τον πρόεδρο της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρείας κ. Κατσαρό ο οποίος μας μίλησε για το ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο Κορινθιακός από "φυκολογικής" πλευράς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κι όχι μόνο. Αποτέλεσμα του χρόνου που μας αφιέρωσε απλόχερα ήταν η γνωριμία με έναν ολόκληρο κόσμο που μιά υποψία του μόνο ήταν αποτυπωμένη στις φωτογραφίες μας. Στη συνέχεια παραθέτουμε μέρους άρθρου που μας έστειλε ο κ. Κατσαρός το οποίο έχει δημοσιευθεί στα "ΕΥΡΩΣΤΙΝΙΑΚΑ" το περιοδικό του Συλλόγου των εν Αττική Ευρωστινίων.

Επίδραση της ρύπανσης στη φυκοχλωρίδα του Κορινθιακού

Χρήστου Ι. Κατσαρού Βιολόγου

Ο Κορινθιακός κόλπος, παρά το ότι είναι αρκετά ευρύς και ιδιαίτερα βαθύς, ως κλειστό σύστηµα επηρεάζεται από τις εκροές από τη χέρσο. Ιδιαίτερη επιβάρυνση αποτελεί η αποβολή των στερεών αποβλήτων του εργοστασίου αλουµινίου που λειτουργεί στον Κόλπο των Αντικύρων. Αυτό επεξεργάζεται τους βωξίτες της περιοχής Παρνασσού και Γκιώνας και απορρίπτει στον Κορινθιακό την γνωστή «ερυθρά ιλύ» ή απλούστερα «κόκκινη λάσπη», η οποία είναι το στερεό απόβλητο της επεξεργασίας του βωξίτη. Αρκετές χιλιάδες τόνοι κόκκινης λάσπης ελευθερώνονται κάθε χρόνο στον Κορινθιακό, µε αποτέλεσµα ο κόλπος Αντικύρων να αποτελεί ένα αρκετά βεβαρηµένο θαλάσσιο περιβάλλον.
Η πλούσια θαλάσσια χλωρίδα του Κορινθιακού και οι ιδιαιτερότητές του οδήγησαν στην εκπόνηση λεπτοµερών µελετών της επίδρασης των βαρέων µετάλλων στην δοµή και την ανάπτυξη των µακροφυκών και των θαλάσσιων φανερογάµων (Π. Μαλέα, 1992). Στις µελέτες αυτές εντοπίστηκαν πολύ υψηλές τιµές Fe, Cu, Ca σε σχέση µε άλλες περιοχές. Τα µέταλλα αυτά αποτελούν συστατικά των βωξιτών και των αποβλήτων του εργοστασίου. Οι συγκεντρώσεις Zn βρέθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς δεν αποτελούν παραπροϊόν των εργασιών του εργοστασίου. Οι συγκεντρώσεις Pb και Cd µετρήθηκαν υψηλές σε σχέση µε γειτονικές περιοχές.
Ατυχώς, δεν υπάρχουν νεώτερα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στη χλωρίδα του Κορινθιακού. Οι κατά καιρούς παρατηρήσεις µας κατά τις δειγµατοληψίες δείχνουν ότι δεν έχει αλλοιωθεί ή τουλάχιστον δεν υπάρχει εκτεταµένη αλλοίωση της χλωρίδας στις βόρειες ακτές της Πελοποννήσου. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο µεγάλο βάθος και τα ισχυρά ρεύµατα που επικρατούν στον Κορινθιακό. Οπωσδήποτε όµως, η συνεχής επιβάρυνση του κόλπου επηρεάζει την ισορροπία του οικοσυστήµατος και µακροπρόθεσµα τη χλωρίδα, ιδιαίτερα των περιοχών που βρίσκονται κοντά στις εκροές της κόκκινης λάσπης. Αυτό που χρειάζεται είναι συνεχής και λεπτοµερής παρακολούθηση. Φυσικά, η λύση είναι να πάψει η ελευθέρωση της ερυθράς ιλύος στον Κορινθιακό. Η συνεχώς εξελισσόµενη τεχνολογία µπορεί να προσφέρει τη λύση. Υπάρχει τρόπος επεξεργασίας της ερυθράς ιλύος που την µετατρέπει σε στερεά µορφή, η οποία µπορεί να είναι και εκµεταλλεύσιµη.

Δεν είναι όµως µόνο τα βαρέα µέταλλα
Μεγάλες ποσότητες ανόργανων θρεπτικών (κυρίως νιτρικών, αµµωνιακών και φωσφορικών αλάτων) εισέρχονται στον Κορινθιακό και γενικότερα στη θάλασσα από ανθρωπογενείς επιδράσεις. Βιοµηχανικά, αγροτικά και αστικά λύµατα, καθώς και απόβλητα βιολογικών καθαρισµών, ελευθερώνονται στη θάλασσα, µε εµφανή τα αποτελέσµατά τους στα υδάτινα οικοσυστήµατα. Όλοι γνωρίζουµε πολύ καλά ότι τουλάχιστον στην περιοχή µας, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Πελοποννήσου υπάρχουν βόθροι, οι οποίοι ιδιαίτερα στα παλιά σπίτια δεν είναι στεγανοί. Επιπλέον, τα σκουπίδια απορρίπτονται σε χωµατερές, χωρίς καµία ειδική διαχείριση – ανακύκλωση. Το νερό της βροχής ξεπλένει τις χωµατερές και µεταφέρει στη θάλασσα ρυπογόνες ουσίες. Με τον ίδιο τρόπο µεταφέρονται και υπολείµµατα λιπασµάτων και γεωργικών φαρµάκων, που στις συµβατικές καλλιέργειες ρίπτονται χωρίς ιδιαίτερη φειδώ στη γη. Όπως φαίνεται στον πίνακα της εικ. 5, η πλειονότητα των αποβλήτων που επιβαρύνουν τα θαλάσσια περιβάλλοντα είναι αγροτικά, δηλαδή ουσίες πλούσιες σε ανόργανα στοιχεία όπως άζωτο, φωσφόρος κλπ., τα οποία αποτελούν παράγοντες µόλυνσης. Ο εµπλουτισµός ενός κλειστού υδάτινου οικοσυστήµατος (όπως ένας κόλπος) µε τέτοια θρεπτικά στοιχεία προκαλεί το φαινόµενο του ευτροφισµού, το οποίο µε τη σειρά του έχει ως αποτέλεσµα την υπερβολική ανάπτυξη κάποιων οργανισµών (που ευνοούνται από αυτές τις συνθήκες) εις βάρος άλλων οργανισµών. Αν η παροχή θρεπτικών από τη χέρσο συνεχισθεί για πολύ, το υδάτινο οικοσύστηµα υποβαθµίζεται συνεχώς και το τελικό αποτέλεσµα είναι οι νεκρές ζώνες (Εικ. 5). Ακόµη όµως και αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, οποιαδήποτε διατάραξη έχει αρνητικά αποτελέσµατα στην «υγεία» του οικοσυστήµατος. Οι πολυάριθµες «τσούχτρες» που ορισµένες φορές εµφανίζονται στον Κορινθιακό (φέτος ιδιαίτερα όλοι τις δοκιµάσαµε!) είναι αποτέλεσµα µιας τέτοιας διατάραξης της ισορροπίας.

Προτάσεις ­λύσεις
Δύο είναι οι άξονες πέριξ των οποίων πρέπει να συγκεντρωθούν οι προσπάθειες προστασίας του Κορινθιακού και γενικότερα των υδάτινων οικοσυστηµάτων. Ο πρώτος φυσικά είναι η µείωση των εκροών, ιδιαίτερα των αγροτικών αποβλήτων (λιπασµάτων και γεωργικών φαρµάκων), τα οποία µε την βοήθεια της άρδευσης και των βροχών καταλήγουν στον Κορινθιακό. Φυσικά, µία ιδανική κατάσταση θα περιλάµβανε βιολογικές καλλιέργειες, οι οποίες δεν χρησιµοποιούν χηµικά λιπάσµατα και επικίνδυνα γεωργικά φάρµακα. Ευτυχώς, η εφαρµογή των βιολογικών καλλιεργειών συνεχώς επεκτείνεται και θα επεκταθεί ακόµη περισσότερο µε τη στήριξη από την Πολιτεία, αλλά και από εµάς τους καταναλωτές, µε την προτίµηση στην κατανάλωση βιολογικών προϊόντων.
Η διαχείριση των απορριµµάτων µε σωστή ανακύκλωση σε συνδυασµό µε δηµιουργία χώρων υγειονοµικής ταφής απορριµµάτων (των γνωστών ΧΥΤΑ) θα περιορίσει ακόµη περισσότερο τις εκροές επικίνδυνων ουσιών προς τη θάλασσα, αλλά και την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα που σε πολλές περιοχές έχει υποστεί σοβαρές βλάβες.
Ο δεύτερος άξονας είναι η επεξεργασία των στερεών και υγρών αποβλήτων (λυµάτων), ώστε να µειωθούν τα φορτία θρεπτικών που καταλήγουν στη θάλασσα. Η συνεχώς αυξανόµενη εφαρµογή των εγκαταστάσεων βιολογικής επεξεργασίας λυµάτων αποτελεί ελπίδα προς αυτήν την κατεύθυνση. Και πάλι όµως, το νερό που µετά την δευτερογενή επεξεργασία ελευθερώνεται στη θάλασσα, είναι αρκετά επιβαρηµένο µε θρεπτικά, τα οποία προκαλούν διατάραξη της ισορροπίας του υδάτινου οικοσυστήµατος. Χρειάζεται και τριτογενής επεξεργασία, γα τον πλήρη καθαρισµό του νερού που αποβάλλεται στη θάλασσα. Αυτό το στάδιο όµως είναι αρκετά δαπανηρό και πολλές φορές δεν εφαρµόζεται.

Η λύση θα έρθει και πάλι από τη φύση. Πρόσφατα έχουν αρχίσει να εκπονούνται µελέτες στις οποίες εξετάζεται η δυνατότητα χρησιµοποίησης φυκών ως βιοφίλτρων για τον καθαρισµό των υγρών αποβλήτων δευτερογενούς επεξεργασίας, ώστε να µειωθούν στο ελάχιστο τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν. Τα µέχρι τώρα αποτελέσµατα είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Τα φύκη που καλλιεργούνται απορροφούν τα θρεπτικά και µε αυτό τον τρόπο αναπτύσσονται. Το κέρδος µιας τέτοιας εφαρµογής θα είναι διπλό: καθαρισµός του νερού και παράλληλα παραγωγή βιοµάζας, η οποία µπορεί να χρησιµοποιηθεί περαιτέρω, π.χ. ως λίπασµα, για την παραγωγή χαρτοµάζας κλπ.. Το καθαρό νερό µπορεί να ελευθερωθεί στη θάλασσα χωρίς να προκαλεί προβλήµατα ρύπανσης, αλλά µπορεί να χρησιµοποιηθεί και για άρδευση σε περιπτώσεις που αυτό ενδείκνυται.

Έτσι σαν τελικό συµπέρασµα προκύπτει ότι είναι καιρός να αντιληφθούµε την αξία αυτού του αγαθού που οι ίδιοι καταστρέφουµε, του περιβάλλοντος και να συµβάλλουµε όλοι (και ο καθένας χωριστά!!) στην προστασία του. Δεν αρνούµαστε την τεχνολογία, αλλά µε πρωταρχικό γνώµονα τη σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα όσον αφορά τον Κορινθιακό, το µήνυµα είναι: Ας προστατεύσουµε τα φύκη, για να µας προστατεύσουν.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Ακούσατε κάτι?


Το νέο, «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία», που είναι ήδη νόμος του Κράτους (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 151//ΑΑΠ/13.4.09), ουσιαστικά καταργεί τη δασική νομοθεσία και τη νομοθεσία για τις προστατευόμενες περιοχές.
Πέρα από την ίδια την εξορυκτική δραστηριότητα ,η οποία επιτρέπεται σχεδον παντού, το χωροταξικό της βιομηχανίας επιτρέπει, ή μάλλον ενθαρρύνει, την εγκατάσταση μεταποιητικών μονάδων στον ίδιο χώρο της εξορυξης, με στόχο την καθετοποίηση της παραγωγής.
Aπό αυτή τη γενική κατεύθυνση δεν εξαιρούνται ούτε τα δάση, ούτε οι περιοχές NATURA, ούτε οι Ζώνες Ειδικής Προστασίας, παρά μόνον οι «οικότοποι κοινοτικής προτεραιότητας». Τα πάντα επιτρέπονται, με την προϋπόθεση ότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία θα αναλάβει να «δασώσει» μια έκταση ίση με το δάσος που θα καταστρέψει!
Θεωρούμε ότι τα ανωτέρω είναι εξόχως αντισυνταγματικά (όπως φαίνεται και σε έγγραφο του «Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών») και ήδη έχουμε καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ.
Το ΦΕΚ κυκλοφόρησε μόλις 11 μέρες μετά τη δημοσίευσή του, για την οποία δεν έγινε καμία ανακοίνωση. Είναι μυστήριο το πώς θα ενημερωνόταν ο πολίτης, ο οποίος πιθανόν θα ήθελε να ασκήσει προσφυγή… Εμείς το μάθαμε εγκαίρως από καθαρή τύχη. Επειδή δεν μπορούσα να βρω καμία σχετική πληροφορία στο ιντερνετ έστειλα ένα ερώτημα στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο θυμήθηκε να μου απαντήσει μετά από 20 ολόκληρες μέρες, στις 18/5!
Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του ΣΜΕ κ. Βιδάλη (της S&B), o στόχος αυτών των διατάξεων είναι «Να ακυρωθεί η δυνατότητα του Συμβουλίου της Επικρατείας να ανατρέπει μεταλλευτικές επενδύσεις επικαλούμενο έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού…». Εάν ισχύσει αυτό το πλαίσιο χωροταξίας, θα πρέπει να πούμε αντίο στα δάση της Χαλκιδικής, της Γκιώνας, της Οίτης, της Εύβοιας, του Έβρου. Θα είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να πολεμήσουμε συγκεκριμένα έργα. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος κυβέρνησης και εταιρειών – να μας αφαιρέσουν όλα τα όπλα και να μη μας αφήσουν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους σχεδιασμούς τους.....


Αρθρο της Μ.Καδόγλου(Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων) στο 3ο τεύχος του περιοδικού ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ.




Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Tην Νομαρχιακή σύμβουλο Αφροδίτη Παπαθανάση, που αποτελεί τη νέα βουλευτή του νομού αφορά,πρωτίστως, το παρακάτω δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού "Αλκυών".Ελπίζουμε τα θέματα που αφορούν τη θάλασσά μας,κι όχι μόνο, να τύχουν μεγαλύτερης προσοχής και καλύτερης αντιμετώπισης.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Προς υποψήφιους βουλευτές των νομών του Κορινθιακού

Με δελτίο τύπου της η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού κόλπου "Αλκυών", απευθύνεται δημόσια στους υποψήφιους βουλευτές των νομών του Κορινθιακού κόλπου. Ποιους άραγε έχει απασχολήσει σοβαρά το θέμα? Ποιοί είναι σε θέση να δεσμευτούν και να πράξουν. Θα προτιμούσαμε να το δούμε μετά τις εκλογές όταν θα κατακάτσει ο κουρνιαχτός και τα προβλήματα θα είναι εκεί και κάθε φορά μεγαλύτερα.


Το Δελτίο τύπου της "Αλκυώνης"


Κύριοι υποψήφιοι, όλοι γνωρίζουμε ότι το θαλάσσιο και στεριανό οικοσύστημα του Κορινθιακού κόλπου αποτελεί ενιαία φυσική ενότητα. Μέσα σ’ αυτό βιώνει ο άνθρωπος και τα άλλα είδη της πανίδας και χλωρίδας. Όμως αυτό το οικοσύστημα που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενεές κινδυνεύει άμεσα.


1. Από τα απόβλητα της εταιρείας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΒΕΕ( κόκκινη λάσπη ) που καταλαμβάνει το 1/5 του βυθού του,περίπου300 τετραγωνικα χιλιόμετρα.



2. Από την λειτουργία – εν εξελίξει – κέντρου παραγωγής ενέργειας στην Αντίκυρα
και Θίσβη Βοιωτίας .


3. Από την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ρυπογόνων βιομηχανιών στο οροπέδιο της Θίσβης Βοιωτίας.Εκεί σχεδιάζεται να μεταφερθούν οι ρυπογόνες βιομηχανίες των Οινοφύτων που ρυπαίνουν τον Ασωπό και όχι μόνο. Εκεί επιδιώκουν να μετατρέψουν τις υπάρχουσες παράνομες λιμενικές εγκαταστάσει ςστον Αρχαιολογικό χώρο στο Βαθύ Θίσβης, σε εμπορικό λιμάνι, για τις εξαγωγικές δραστηριότητες των βιομηχανιών της Βοιωτίας και της Αττικής, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στον Κορινθιακό Κόλπο.


4. Από την ανυπαρξία ολοκληρωμένων δικτύων αποχέτευσης που να καλύπτει όλες τιςπαραλιακές οικιστικές περιοχές και από την μη σωστή λειτουργία των υπαρχόντωνβιολογικών καθαρισμών.


5. Από την έλλειψη καθεστώτος προστασίας, και ας είναι κλειστή θάλασσα.Ειδικά μετά την κατασκευή της γέφυρας Ρίου – Αντιρίου η ανανέωση των υδάτωντου κόλπου είναι μηδαμινή .

6. Τέλος από τον Διοικητικό και Χωροταξικό κατακερματισμό –3 Περιφέρειες και 6 Νομαρχίες - που δεν επιτρέπει να ληφθούν αποφάσεις βιώσιμης ανάπτυξής του.Ερωτώνται οι υποψήφιοι βουλευτές των νομών του Κορινθιακού Κόλπου.


ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩΡΑ.


Γιατί απαιτούνται αποφάσεις και δράση άμεσα.


Με Τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
O ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ

Παραδείγματα για μίμηση..

Στο μικρότερο νησί των καναρίων νήσων, το Ελ Χιέρο, με 15.000 κατοίκους βρίσκεται σε εξέλιξη ένα αξιοθαύμαστο πρόγραμμα. Μέχρι το τέλος του 2οο9 φιλοδοξούν να καλύπτουν όλες τους τις ανάγκες με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ανεμογεννήτριες και υδροηλεμτρικοί σταθμοί θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού. Παράλληλα η κοινότητα έχει επενδύσει τον ήπιο αγροτουρισμό-- διαμορφώνοντας μονοπάτια πεζοπορίας_ έχει προχωρήσει επίσης στον διαχωρισμό των απορριμμάτων και έχει ενημερώσει τους αγρότες για τα προτερήματα των βιοκαλλιερεγειών..Επίσης απο το 2000 ολόκληρο το νησί έχει ανακηρυχθεί σε προστατευόμενη οικολογική περιοχή. Η ζωή στη θάλασσα έχει αναζωογονηθεί σε εντυπωσιακό βαθμό. Η ελεγχόμενη αλιεία με την μεγάλη της απόδοση αποτελεί κίνητρο για τους νέους για να παραμείνουν στον τόπο τους..Σε ορισμένες περιοχές επιτρέπεται η κατάδυση με μορφή υποβρύχιας ξενάγησης...

Το παράδειγμα του μικρού αυτού νησιού θα μπορούσε ίσως να φωτίσει και τους δικούς μας.. "φωστήρες", αρμόδιους/αναρμόδιους , ψαράδες, ενεργούς πολίτες κ.λ.π. ώστε να σκεφτούν τι ανάλογο θα μπορούσε να δώσει ζωή στο νομό μας, με σεβασμό εννοείται στο ευαίσθητο θαλάσσιο και ορεινο περιβάλλον και τις τοπικές μας ιδιαιτερότητες. (Ειδησεογραφική πηγή : Ελευθεροτυπία, 25/9/09)