Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Ειρηνική συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τα καμένα



Πηγή: Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

«Στάχτες - μίζες - αμάξια - μπετά, του πολιτισμού σας τα ιδανικά», έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν αγανακτισμένοι πολίτες στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική.
Στη συγκέντρωση, που ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, συμμετείχαν περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενεργοί πολίτες, άνθρωποι κάθε ηλικίας, καθώς και αρκετοί που έφτασαν στη συγκέντρωση με τα ποδήλατά τους. Συγκινητική ήταν και η προσέλευση αρκετών γονιών που μαζί είχαν και τα παιδιά τους.
Η περιβαλλοντική οργάνωση Green attack είχε εγκαταστήσει περίπτερο έξω από την είσοδο του μετρό με ενημερωτικό υλικό για την τελευταία οικολογική καταστροφή, ενώ μέλη της κρατούσαν απέναντι από τη Βουλή πανό που έγραφε: «Προσλήψεις στην πυροσβεστική και στη δασική υπηρεσία τώρα, μονιμοποίηση των συμβασιούχων». Μπροστά από το τεράστιο πανό είχαν τοποθετήσει μεγάλα καμένα κλαδιά από πεύκα από τα σημεία που κατέκαψε η πυρκαγιά. Δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν και φιλοζωικές οργανώσεις.
Η 66χρονη Ρόζα Μηνακούλη, μέλος της ΠΟΦΥΖΩ (πολίτες για τα δικαιώματα της φύσης και τα ζωής) που ήταν στο Σύνταγμα, είπε στην «Ε»: «Αισθανόμαστε θλίψη κάθε φορά που καίγονται τα δάση μας. Είναι ντροπή να τσακώνονται οι πολιτικοί και τα κόμματα ρίχνοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλο αντί να κοιτούν να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει και να αναδασώσουν κάθε σπιθαμή καμένης γης».
Στη χθεσινή συγκέντρωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και μέλη της διαδημοτικής συντονιστικής επιτροπής για τη διάσωση του Υμηττού, κρατώντας πανό που έγραφε: «Καμία παρέμβαση στον Υμηττό που δεν είναι συμβατή με το φυσικό περιβάλλον, όχι στην επέκταση της περιφερειακής Υμηττού».




Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την καταστροφική φωτιά αύριο Παρασκευή στο Σύνταγμα


Σε κοινή δράση με αφορμή την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική καλούνται οι bloggers και όλοι οι ενεργοί πολίτες την Παρασκευή 28 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος.Απαραίτητη ενδυμασία για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τα μαύρα ρούχα.Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η πρόσκληση κάνει το γύρω του Διαδικτύου μέσω blogs και e-mails, αλλά η κινητοποίηση διευρύνεται και με sms. Η συνέχεια εδώ

Παράνομο λιμάνι στο Βαθύ του Κορινθιακού


Σάββατο 29 Αυγούστου 2009 στις 8 μμ

Στη Βοιωτία εξελίσεται μιά συνολική, βίαιη καταστροφή στο περιβάλλον, στη γη και τη θάλασσα, στη ζωή μας, στην ιστορία του τόπου μας. Το έγκλημα είναι προμελετημένο, έχει κίνητρα και σχέδιο. Η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας δίνει τη δυνατότητα σε κάθε καπιταλιστικό κολοσσό να κατασκευάσει το δικό του εργοστάσιο, να πουλά σε μας ακριβά αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Μέσα στον ευρύτερο σχεδιασμό για μετατροπή της Βοιωτίας σε ενεργειακή χαβούζα, η περιοχή της Θίσβης και των γύρω χωριών και παραλιών θα υποστεί συνολική και ανεπίστρεπτη καταστροφή. Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για:Να κλείσει το παράνομο λιμάνι στο Βαθύ που λειτουργεί ασύδοτα και παράνομα χωρίς την παραμικρή άδεια, πάνω σε αρχαιολογικό χώρο. Περισσότερα εδώ

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Οι μεγάλες μπίζνες της φωτιάς…


Την ώρα που κάτοικοι της Αττικής θρηνούν στην ολόμαυρη ράχη των απέραντων εκτάσεων που καταστρέφονται από τις πυρκαγιές, βλέποντας ακόμη και τις κατοικίες τους να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, σε πολλά επιχειρηματικά γραφεία άρχιζαν σχεδιασμοί για τις επόμενες μεγάλες μπίζνες στην καμένη γη.
Περισσότερα:Το Πρώτο Θέμα

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Νέα από την άλλη μεριά του Κορινθιακού

ΑΙΓΙΟ 23/8/2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑΡΑΞΗ
ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ-ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ


Όσο δεν υπάρχει ενιαία διοίκηση (ένας εκπρόσωπος της πολιτείας αντί για 4 Περιφερειάρχες και 6 Νομάρχες), για τη χωροταξική ενότητα του κλειστού Κορινθιακού Κόλπου και της Λεκάνης Απορροής του, οι αμετροέπειες και οι ακούσια, ή ηθελημένα λανθασμένοι χειρισμοί στα επιμέρους βασικά ζητήματα, θα κυριαρχούν διότι συν τοις άλλοις ο παραμερισμός της κοινής λογικής και της επιστημοσύνης θα επιτυγχάνεται πολύ πιο εύκολα.
Ειδικότερα ως προς τις εξελίξεις στο θέμα του τμήματος της Σιδηροδρομικής Γραμμής Διακοπτού-Σελινούντος, επί του παρόντος αρκούμαστε στην συνημμένη ανάλυση του Επίτιμου Προέδρου μας, και προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας για τα όσα απίστευτα συμβαίνουν και στις δύο όχθες του Κορινθιακού.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
ο Πρόεδρος
Κώστας Παπακωνσταντίνου






Πάνος Κ. Παναγόπουλος,
Δρ. Γεωπόνος-Οικονομολόγος,
Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των
Οικολογικών Οργανώσεων του Κορινθιακού

ΕΞ ΟΝΥΧΟΣ ΤΟΝ ΛΕΟΝΤΑ …. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΑ

Μετά από τον τόσο υποκριτικό θόρυβο για τη Νέα Χάραξη της Σιδηροδρομικής Γραμμής, λες και πρόκειται για κάτι το καινούργιο, καλούμε όλες τις πλευρές, με πρώτους τους πολίτες που επί μία τουλάχιστον 10ετία καθήυδαν (κοιμόντουσαν), την ΕΡΓΟΣΕ που αν μη τι άλλο, προχειρολογούσε συνεχώς και αδιαλείπτως και τους πολιτικούς όλων των βαθμίδων και των αποχρώσεων που αντέδρασαν ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες της επανεκλογής του (πλην των ελαχίστων που τους γνωρίζουμε έναν, έναν), να συνετισθούν, να ελαχιστοποιήσουν τη ΖΗΜΙΑ και να επιμερίσουν τις συνέπειες της μωρίας τους. Να συνειδητοποιήσουν δε ότι δεν είναι κατήγοροι, αλλά κατηγορούμενοι (όλοι).
Η Ομοσπονδία μας, η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων του Κορινθιακού, ήδη από το 1998 με δεκάδες ημερίδες, παραστάσεις και εκδηλώσεις, προσπαθούσε να πείσει ότι αυτή η χάραξη (η νέα χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής - στο τμήμα ΚΙΑΤΟΥ/ΠΑΤΡΑΣ - )δεν είναι απλώς εξωφρενικά λανθασμένη, αλλά είναι εξωπραγματική, είναι μια ηθελημένη αντίφαση, ένα ποιοτικά πρωτόγνωρο σκάνδαλο, μια σκέτη ατασθαλία.
Ειδικά για τις νήσους Κυκλάδες και τον Κορινθιακό, για τους δύο πιο ευαίσθητους αυτούς χώρους της Ελληνικής επικράτειας, η Ν.Δ. (1992) ανέθεσε ολοκληρωμένες Ειδικές (διεπιστημονικές) Χωροταξικές Μελέτες (Ε.Χ.Μ.) στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος ENVIREG. Αυτές οι μελέτες εκπονήθηκαν από 30 άριστους επιστήμονες και θεωρήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ (1993-1995) από αντίστοιχους κρατικούς λειτουργούς του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. σε 5 φάσεις. Αφού λοιπόν εγκρίθηκαν, διαφημίσθηκαν πομπωδώς, έγιναν αποδεκτές και χορηγήθηκαν ογκώδη αντίτυπα σε όλους τους Δήμους, «προτού αλέκτωρ φωνήσαι τρις» ο ειδικός αυτός χωροταξικός σχεδιασμός για τον Κορινθιακό, παραβιάσθηκε βάναυσα και από το ΠΑΣΟΚ και από την Ν.Δ., δηλαδή και από τα δύο κόμματα εξουσίας, με πρακτικές κατά 180 μοίρες διαφορετικές από τους στόχους του πιο πάνω σχεδιασμού που τα ίδια αυτά κόμματα ενέκριναν.
Ειδικά στη προκειμένη περίπτωση, αφού επικαλέσθηκαν την ειδική χωροταξική μελέτη για τον Κορινθιακό παραχαράζοντάς την, ΕΠΡΑΞΑΝ τα ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ, εκείνα δηλαδή από τα οποία απέτρεπε ρητά η μελέτη αυτή. Τουτ’έστιν, κινήθηκαν κατά το δοκούν των εργολάβων που σέρνουν τις κυβερνήσεις από τη μύτη, κύριε Βερελή και κύριε Λιάπη. Έφθασαν δε στο σημείο, εκτός από την Αρχαία Ελίκη, να θέλουν να περάσουν την νέα Σ.Γ. από το Δερβένι (δερβένι = στενωπός), χωρίς τούνελ (!!!), με τεράστια δηλαδή εργολαβικά περιθώρια, παρά την τρομακτική ζημιά που θα προξενείτο σε ολόκληρο το ΔΕΡΒΕΝΙ. Έλεος πιά!!!
Εξ’άλλου δεν επρόκειτο για τρένο υψηλών ταχυτήτων. Εμείς είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι μας κοροϊδεύανε. Έτσι όμως, με αυτή την αγυρτεία έπεισαν τον Πατρινό λαό που εξαπατήθηκε παντοιοτρόπως, κυρίως δε με το «ΠΑΤΡΑ-ΑΘΗΝΑ 1 ώρα και 15'», και παρασύρθηκε σχεδόν ολόκληρο το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Η περιβαλλοντική μελέτη ήταν κι’αυτή απατηλή. Όταν τους πιάσαμε από το λαιμό, (η πρωθυπουργική παρέμβαση Κ8586/27-10-2004 και οι 6 επίμονες δικές μας οχλήσεις), για να δικαιολογηθούν για την πολύ χοντροκομμένη και πολύ αρνητική σχέση κόστους/οφέλους αναγκάστηκαν στις 6-5-05/57570 να ομολογήσουν επί λέξει : «Στο ερώτημα γιατί δεν αναφέρονται αρνητικές επιπτώσεις στη μελέτη κόστους-οφέλους πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, όπου υπάρχουν τέτοιες, αφορούν κατά κανόνα το περιβάλλον (ανθρωπογενές, φυσικό) υπό τη στενή και μικροσκοπική έννοια της περιοχής / διαδρόμου που επηρεάζεται από τη νέα Σ.Γ.» Δηλαδή εκτός από τα άλλα τραγελαφικά, η «αξιοσέβαστη» αυτή περιβαλλοντική τους μελέτη την οποία δέχθηκε η επιστημονική επιτροπή περιβάλλοντος της Νομαρχίας Αχαίας, για να μην ειπούμε και ποιοι άλλοι, αφορούσε αποκλειστικά και μικροσκοπικά τη διαδρομή που θα κόψει το τραίνο. ΝΤΡΟΠΗ, ντροπή για όλους, αφού ομολογείται από την ίδια την ΕΡΓΟΣΕ με σαφήνεια ότι στην ουσία δεν έγινε ποτέ ούτε περιβαλλοντική μελέτη, ούτε μελέτη κόστους/οφέλους. (Γιατί ; Διότι απλούστατα δεν συνέφερε τους εργολάβους).
Τελικά αποδεικνύεται και στην πράξη ότι η Βόρεια χάραξη είναι πολύ πιο ακριβή από τη Νότια χάραξη. Σ’αυτό το μικρό μόνο κομματάκι από το Διακοπτό ως το Σελινούντα που γίνεται ο θόρυβος τώρα, η Νότια χάραξη είναι €15 εκατομμύρια φθηνότερη. Μόνον δε (γενικώς) η Νότια χάραξη που έχει δυνατότητα υψηλών ταχυτήτων θα εξασφάλιζε θετική σχέση κόστους/οφέλους.
Μην ξεχνάτε δε κύριε Δήμαρχε του Διακοπτού, όπως σας είχαμε επισημάνει από πολύ παλιά, εκτός της διχοτόμησης των οικισμών σε ολόκληρη την Αιγιάλεια και στη μισή Κορινθία (με τη Βόρεια χάραξη), καταργούνται περίπου 2.000 στρέμματα πολύτιμης και σπάνιας γεωργικής γης, που μαζί με την αλλαγή του κλίματος (θα υπάρξουν κι’άλλοι παγετοί που προκαλούνται από τα υψηλά αναχώματα), δημιουργείται ένα περιβάλλον ιδιαίτερα υποβαθμισμένο. Αλλά όταν τις κυβερνήσεις (όλες τις κυβερνήσεις), τις σέρνουν από τη μύτη οι εργολάβοι, τότε μόνον προσφυγές σε δικαστήρια χωράνε και μάλιστα αν χρειαστεί μέχρι και στα Ευρωπαϊκά.
Σε όλο αυτό το ανοσιούργημα δεν ήσαν μόνοι τους. Τους συμπαραστάθηκε σχεδόν από την αρχή το αρμόδιο τμήμα στις Βρυξέλες. Κάλυψε προσεκτικά όλες τους τις αμετροέπειες και όλα τους τα ανομήματα. Έχουμε στα χέρια μας ολόκληρη αλληλογραφία.
Αν δεν διωχθούν αντίστοιχα τόσο από την ΕΡΓΟΣΕ όσο και από την COMMISSION οι υπεύθυνοι επιστήμονες – τεχνοκράτες (!) που υλοποίησαν, ήλεγξαν, και απεδέχθησαν τις εν λόγω μελέτες και τα σχέδια, αλλά και αυτοί που παρήχαν τη σκανδαλώδη εκείνη κάλυψη, τότε δικαιούμαστε να ισχυριζόμαστε όχι απλώς για «το κάτι σάπιο στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας», αλλά για το ότι πράγματι 10 ή 20 γίγαντες τύπου SIEMENS, αλλά και μύριοι όσοι υποδεέστεροι εργολάβοι, όπως οι εν λόγω, έχουν εκμηδενίσει την όποια δημοκρατία μας και υπονομεύουν συστηματικά τα επίσης όποια «ενοχλητικά» υπολείμματά της.
Δηλαδή σε τελευταία ανάλυση, «ΕΞ ΟΝΥΧΟΣ ΤΟΝ ΛΕΟΝΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΑ.!!!»

Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Καστελλιώτικα Νέα

Το καινούργιο φύλλο των Καστελλιώτικων Νέων, Φύλλο 227 (Απρίλιος-Ιούνιος 2009), στη δικτυακή διεύθυνση:
http://www.kastellia.gr/loc_ks/kn.asp?year=2009

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Εκθεση υποβρύχιας Φωτογραφίας

με θέμα



O Σύλλογος Ερασιτεχνών Αυτοδυτών "ΤΗΘΥΣ",οι Πολίτες της Φωκίδας για τον Κορινθιακό και ο Φυσιολατρικός Ομιλος Παραλιακής Φωκίδας συνδιοργανώνουν σε διάφορους δήμους,αίθουσες και περιοχές του Κορινθιακού κι όχι μόνο, έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας μελών του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ που με τη μοναδική ματιά τους αποτυπώνουν την ομορφιά και το φυσικό πλούτο της θάλασσάς μας.

Πρόκειται για φωτογραφίες τραβηγμένες τα δύο τελευταία χρόνια (2008-9), σε διάφορα σημεία του Κορινθιακού κόλπου σε βάθος όχι μεγαλύτερο από 15-20μ..

Ο Κορινθιακός κόλπος «ενώνει» τη Ρούμελη με την Πελοπόννησο αποτελώντας πανάρχαιο δίαυλο επικοινωνίας, πολιτισμού και εμπορίου μεταξύ ανατολής και δύσης.Είναι μια κλειστή, ανεξερεύνητη, βαθιά θάλασσα (980μ.) με απόκρυμνες πλαγιές όπου εκδηλώνεται πλήθος γεωλογικών φαινόμενων. Παγκόσμια μοναδικός για τα μεικτά κοπάδια δελφινιών του, αποτελεί ερευνητικό πεδίο για τους επιστήμονες την κητολογίας. Αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον και της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρείας για τα φυτά και τα φύκη που αποικούν το βυθό του. Αποτελεί μια θάλασσα πλούτου που έθρεψε και χάρισε μέλλον σε γενιές ολόκληρες.


Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει την επιτακτική ανάγκη προστασίας του σπουδαίου αυτού θαλάσσιου βιότοπου.Να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω τόσο τις τοπικές κοινωνίες, όσο και όλους τους φορείς που μπορούν να συνδράμουν στη διατήρηση και την ορθή διαχείριση του πολύτιμου και σπάνιου αυτού οικοσυστήματος. Να προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.
Ετσι ώστε όλοι μαζί να δραστηριοποιηθούμε και να συνεργαστούμε για τη διατήρηση και μακροβιότητα της θάλασσάς μας. Είναι καιρός όλοι μας να διαισθανθούμε και να συνειδητοποιήσουμε τους άμεσους κινδύνους (ατομικές καθημερινές, επιχειρηματικές δραστηριότητες) που απειλούν τον Κορινθιακό.Για να αποφύγουμε τα χειρότερα και τη διαφαινόμενη, οικολογική καταστροφή που θα έχει ανυπολόγιστο κόστος για όλους μας.
Ευχαριστούμε όλους όσους προσέφεραν το χρόνο, τις γνώσεις και το μεράκι τους για να στηθεί και να εξακολουθεί να μπορεί να"ταξιδεύει" η έκθεση αυτή. Για τη μέχρι τώρα φιλοξενία:Τον Σύλλογο Απανταχού Πανορμιτών Φωκίδας,τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γλυφάδας Φωκίδας, το Δημ.σχολείο Ερατεινής Φωκίδας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευ Ζην, Ροζενών Κορινθίας, το Δ.Κέας. Τον τύπο που πρόβαλε την προσπάθειά μας, με σεβασμό στη δεοντολογία που διέπει το διαδίκτυο. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και τα πολύτιμα σχόλια.

Πάνω από όλα ευχαριστούμε τους μεγάλους επίσημους επισκέπτες μας: τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς!

Αν ενδιαφέρεστε να βάλετε κι εσείς ένα χεράκι ή να φιλοξενήσετε την έκθεση παρακαλούμε δηλώστε το στην ηλεκτρ. διεύθυνση: politesfokidas@gmail.com










Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Tα λιβάδια της Ποσειδωνίας



Η ομιλία της κ. Μ.Σαλωμίδη, στις 9/8 στoν Πάνορμο στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανόρμου όπου φιλοξενήθηκε και



έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας με θέμα


Κορινθιακός: Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ

Κείμενο-Φωτογραφίες: Μαρία Σαλωμίδη, Περιβαλλοντολόγος ΕΛΚΕΘΕ

Εδώ και περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, ένα ιδιαίτερο φυτό επιβιώνει στους βυθούς της Μεσογείου σχηματίζοντας απέραντα υποθαλάσσια λιβάδια, παρέχοντας τροφή και καταφύγιο σε χιλιάδες οργανισμούς, οξυγονώνοντας τα νερά και συμβάλλοντας στη δημιουργία αλλά και την προστασία των αγαπημένων μας παραλιών. Εν έτη 2009 μΧ, η Ελλάδα αρχίζει μόλις να συνειδητοποιεί τη σημασία του. Προλαβαίνουμε;

Αν και οι ψαράδες την αποκαλούν «φυκιάδα», η Ποσειδωνία είναι ένα ανώτερο (Αγγειόσπερμο) φυτό που βιολογικά και εξελικτικά απέχει πολύ από τα φύκη με τα οποία τείνουμε να τη συγχέουμε. Έτσι, ενώ τα φύκη υπήρξαν ανέκαθεν υδρόβιοι οργανισμοί, οι χερσαίοι πρόγονοι της Ποσειδωνίας χρειάστηκε να περάσουν μέσα από μία μακρόχρονη και εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία προσαρμογών πριν καταφέρουν να εποικίσουν τον υποβρύχιο κόσμο. Εξοπλισμένα με εφόδια έως τότε άγνωστα στους βυθούς (φύλλα, ρίζες, καρπούς και άνθη), περίπου 100 εκατ. χρόνια πριν από σήμερα τα θαλάσσια Αγγειόσπερμα σχημάτισαν τα πρώτα υποβρύχια λιβάδια, θέτοντας τα θεμέλια ενός από τα πιο παραγωγικά οικοσυστήματα του πλανήτη μας.
Γνωστό και ως «το γρασίδι του Ποσειδώνα», ή πιο απλά Ποσειδωνία, το είδος Posidonia oceanica δεν απαντά πουθενά αλλού στον κόσμο έξω από τα βιογεωγραφικά όρια της Μεσογείου. Εκεί όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν (κυρίως ημίκλειστοι προφυλαγμένοι όρμοι), τα λιβάδια της Ποσειδωνίας αναπτύσσονται απρόσκοπτα, μετατρέποντας τους αμμώδεις πυθμένες σε καταπράσινες οάσεις ζωής όπου χιλιάδες ασπόνδυλα και ψάρια αναζητούν τροφή, καταφύγιο και ασφαλή πεδία αναπαραγωγής.
Οι γενικότερα αυστηρές οικολογικές απαιτήσεις του είδους έχουν αναγάγει την Ποσειδωνία σε έναν από τους σημαντικότερους βιοδείκτες για την εκτίμηση της ποιότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η ύπαρξη υγιών λιβαδιών άλλωστε, όχι μόνο προϋποθέτει άριστες συνθήκες βυθού (καλά οξυγονωμένα νερά, απουσία ρύπων, διαύγεια) αλλά συνεισφέρει σημαντικά στη διατήρηση των συνθηκών αυτών. Σπουδαίος είναι και ο ρόλος των λιβαδιών στην προστασία των ακτών από τη διάβρωση: τα αναχώματα που σχηματίζουν τα ριζώματα σε συνδυασμό με το πυκνό και ανθεκτικό φύλλωμα της Ποσειδωνίας λειτουργούν ως πανίσχυροι κυματοθραύστες, απορροφώντας σημαντικό ποσοστό της προσπίπτουσας κυματικής ενέργειας στην παράκτια ζώνη. Οι περισσότερες αμμώδεις παραλίες των Μεσογειακών ακτών οφείλουν την ύπαρξή τους στη φυσική δράση των λιβαδιών.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριλάβει τα λιβάδια της Ποσειδωνίας στους «Οικότοπους Προτεραιότητας» (Natura 2000), θεσπίζοντας παράλληλα ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο προστασίας. Στη θεωρία, η Ποσειδωνία προστατεύεται επίσης από τις Συνθήκες της Βέρνης και της Βαρκελώνης, καθώς και τον πρόσφατο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Αλιεία (1967/2006). Στην πράξη ωστόσο οι ανθρωπογενείς απειλές αυξάνουν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι τα ουσιαστικά μέτρα διαφύλαξης με αποτέλεσμα τα Μεσογειακά λιβάδια να συρρικνώνονται, μαζί τους βέβαια και όλες οι πολύτιμες υπηρεσίες που τόσα χρόνια διακριτικά μας παρέχουν.
Τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία και η ανεξέλεγκτη αγκυροβολία, φαίνεται να αποτελούν την κυριότερη άμεση απειλή για τα λιβάδια, ξεριζώνοντας κάθε χρόνο μεγάλες εκτάσεις φυτών. Σημαντικές είναι ωστόσο και οι έμμεσες απειλές: τα θολά και ρυπασμένα νερά επιβραδύνουν τους ρυθμούς φωτοσύνθεσης και ευνοούν την ανάπτυξη επιφύτων που σταδιακά «πνίγουν» τα φύλλα, ενώ τα παράκτια έργα μπορούν να μεταβάλλουν τον υδροδυναμισμό ενός όρμου και να τον κατευθύνουν ενάντια στα λιβάδια, προκαλώντας έτσι πότε μικρότερες, πότε μεγαλύτερες, αλλά πάντα μόνιμες και ανεπανόρθωτες καταστροφές. Όλα τα παραπάνω -που δυστυχώς διαρκώς εντείνονται στις ακτές μας- αποτελούν έναν συνδυασμό πιέσεων που κάθε άλλο παρά μάς αφήνει να επαναπαυόμαστε για το μέλλον των πολύτιμων αυτών οικοσυστημάτων και -κατ’ επέκταση- το μέλλον των θαλασσών μας.
Ο όρμος Πανόρμου, καθώς και ο παρακείμενος όρμος Ερατεινής, φιλοξενούν σήμερα τα σημαντικότερα -από τα ελάχιστα πλέον εναπομείναντα- λιβάδια του Κορινθιακού κόλπου. Μία σπουδαία αλλά ταυτόχρονα βαριά κληρονομιά για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς τα λιβάδια αυτά, αφημένα στο έλεος της ασυδοσίας και της άγνοιας, παρουσιάζουν σαφείς ενδείξεις υποβάθμισης. Χωρίς την άμεση λήψη μέτρων προστασίας, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να μας εγγυηθεί τη διαφύλαξη και ασφαλή παράδοσή τους στις επόμενες γενιές, οι οποίες -καθώς τα φαινόμενα των κλιματικών αλλαγών επιτείνονται- θα συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο την έλλειψη της αλλοτινής συνεισφοράς τους.
Εκατό εκατομμύρια χρόνια αργότερα, ένας πολύτιμος σύμμαχος ζωής ζητάει τη βοήθειά μας για να συνεχίσει να μας βοηθάει. Θα την αρνηθούμε;


1. Τα υγιή θαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας χαρακτηρίζουν τα καθαρά, διαυγή και καλά οξυγονωμένα νερά των ελληνικών θαλασσών

2. Το πανίσχυρο ριζικό σύστημα του φυτού συγκρατεί τους αμμώδεις πυθμένες και παρέχει βάση στήριξης σε ένα μεγάλο αριθμό θαλάσσιων ζώων και φυκών

3. Η συχνή και ανεξέλεγκτη αγκυροβολία πάνω από θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας μπορεί να καταστρέψει από μικρά έως τεράστια τμήματα της έκτασής τους.

4. Τα θαλάσσια λιβάδια συνιστούν σημαντικά πεδία αναπαραγωγής για πολλά είδη ψαριών

5. Κάθε τετραγωνικό μέτρο ενός υγιούς λιβαδιού, παράγει περίπου 14 λίτρα οξυγόνου την ημέρα, εμπλουτίζοντας τη θάλασσα αλλά και τη γήινη ατμόσφαιρα.

6. Η ρύπανση και η θολερότητα των παράκτιων νερών «πνίγουν» τα φυτά της Ποσειδωνίας, αναστέλλοντας την φωτοσυνθετική τους ικανότητα.

7. Ακόμα και τα μαραμένα και ξεβρασμένα φύλλα της Ποσειδωνίας έχουν λειτουργική σημασία: πακετάρουν τα ιζήματα των ακτών προστατεύοντάς τα από τις φουσκοθαλασσιές ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικό λίπασμα των αγρών






Παγκόσμια Εβδομάδα για το Νερό.

Απο τις 15 εως τις 22 Αυγούστου άρχισε στη Στοκχόλμη η παγκόσμια εβδομάδα για το νερό. υπολογίζεται οτι αυτή τη στιγμή για ενα δισ.ανθρώπους δεν είναι εξασφαλισμένη μια ελάχιστη ποσότητα 50 λίτρων νερού για κάθε άτομο.

"Η καλύτερη πηγή νερού είναι η σωστή χρήση του"τόνισε ενας ειδικός για την τεχνολογική συνεργασία μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. - Το πρόβλημα του νερού μπορεί να λυθεί μόνο τοπικά.-Μπορεί να υπάρχει σε καποιες περιοχές, όπως είναι η Αφρική, μεγάλη έλλειψη νερού όμως σε πολλές άλλες χώρες θάπρεπε απλώς να αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης για τη μείωση της κατανάλωσης του νερού.
Κυρίως στη γεωργία υπάρχει τεράστια δυνατότητα εξοικονόμησης νερού. Η σωστή χρήση του νερού είναι σπουδαιότερη απο τις μεγάλες κεντρικές εγκαταστάσεις, τους σωλήνες μεταφοράς νερού σε μεγάλες αποστάσεις, τα συστήματα καναλιών ή αφαλάτωσης θαλασσινού νερού.

Σε πολλές χώρες- όπως είναι η Ινδία και η Ινδονησία- η υγιεινή είναι πιό σπουδαία και απο την προμήθεια νερού..- Για δύο δισ. ανθρώπους δεν υπάρχουν συνθήκες υγιεινής (τουαλέττες, αποχετεύσεις) και μόνο πολύ αργά αρχίζει η συνειδητοποίηση της ανάγκης για βελτιώσεις στον τομέα αυτό.
Το πρόγραμμα παιδικής βοήθειας της Γιούνισεφ προειδοποιεί για τις άσχημες συνέπειες που θα έχει η έλλειψη νερού για τα μικρά παιδιά.- Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού πεθαίνουν κάθε μέρα 4.500 παιδιά απο βρώμικο νερό και έλλειψη συνθηκών υγιεινής. Και μπορεί μεν να έχουν 87% του παγκόσμιου πληθυσμού πρόσβαση σε πόσιμο νερό, όμως ενα δισ. άνθρωποι είναι ανεπαρκώς εφοδιασμένοι ιδιαίτερα στη Νότια Σαχάρα.
Θα χρειαστούν μεγάλες προσπάθειες για να ξεπεραστούν οι τρομερές ανισότητες στη χρήση των φυσικών πόρων που είναι απολύτως απαραίτητοι για όλους τους ανθρώπους.

Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Ο.Η.Ε. Στα 300 δισ.δολλάρια υπολογίζεται το κόστος της κλιματικής αλλαγής.
Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με στόχο την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και η προσαρμογή στις επιπτώσεις, όπως ξηρασίες και άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θα κοστίσουν πιθανά περί τα 300 δισ. δολλάρια το χρόνο, εκτιμά ο επικεφαλής της Γραμματείας του Ο.Η.Ε. για το κλίμα , Ιβο ντε Μπέρ.

(Πηγή εφημερίδα Ελευθεροτυπία).

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

KΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ: Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
Πολιτιστικό κέντρο Γλυφάδας, 14-19/8, 7-9μμ
ΕΚΘΕΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΕΣ ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΑΠΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΥΤΟΔΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΤΗΘΥΣ».
Οι μαγικοί βυθοί του Κορινθιακού κι η επιτακτική ανάγκη προστασίας τους.
Για να θαυμάσουμε την εύθραστη ομορφιά αυτού του σπάνιου θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Για να ευαισθητοποιηθούμε και να αποτρέψουμε τους άμεσους κινδύνους που το απειλούν.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ «ΤΗΘΥΣ»
ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ
ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

OXI ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ. ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ.

Με αυτά τα συνθήματα άρχισαν στις 5 Αυγούστου και θα συνεχιστούν μέχρι τις 15, εκδηλώσεις στη Μεσοχώρα , ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου ."Το επιχειρούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα απειλεί να γίνει πραγματικότητα παρά τις ανητικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και την άρνηση της Ευρωπαικής Ενωσης να χρηματοδοτήσει το έργο". Στα πλαίσια των εκδηλώσεων πραγματοποιούνται οικολογικές δράσεις, μουσικές βραδυές και χάπενινγκ. Την Κυριακή 9 Αυγούστου έγινε μεγάλη διαδήλωση στο φράγμα Μεσοχώρας.Την διοργάνωση των εκδηλώσεων είχαν φέτος οι οργανώσεις "Αχελώου ρούς" και η "Πανελλαδική Κίνηση κατά της Εκτροπής του Αχελώου".

Κίνδυνος:Kαρχαρίες ή μήπως...Οι Καρχαρίες : σε κίνδυνο



http://www.protect-the-sharks.org/about-sharks/gimme-a-hug/

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Πανδημία κέρδους

Κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι από μαλάρια,
κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια κουνουπιέρα.Οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα γι’αυτό.Κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν δύο εκατομμύρια παιδιά από διάρροια,
κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί με ένα σιρόπι των 25 σέντς.Και οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα γι’ αυτό.Ιλαρά, πνευμονία, ασθένειες θεραπεύσιμες με φτηνά εμβόλια είναι υπεύθυνες για το
θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Και οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα.Είναι κάποια χρόνια που εμφανίστηκε η γνωστή πια γρίπη των πουλερικών.Παγκοσμίως οι δημοσιογράφοι μας πλημμύρισαν με πληροφορίες, πανικό, σήματα κινδύνου.Επιδημία, η πιο επικίνδυνη απ’ όλες, μια πανδημία!!!
Μιλάγανε μόνο για την τρομακτική αυτή ασθένεια των πουλερικών.
Και βέβαια, η γρίπη των πουλερικών προκάλεσε το θάνατο μόλις 250 ατόμων παγκοσμίως.
250 θάνατοι σε 10 χρόνια, δηλαδή αναλογικά 25 θάνατοι το χρόνο.Η κοινή γρίπη σκοτώνει μισό εκατομμύριο ανθρώπων το χρόνο παγκοσμίως.Μισό εκατομμύριο έναντι 25.Για ένα λεπτό. Τότε γιατί τόση φασαρία με τη γρίπη των πουλερικών; Γιατί πίσω από αυτά τα κοτόπουλα υπήρχε ένας «κόκορας», ένας κόκορας με μεγάλο λειρί.Η διεθνής φαρμακευτική Roche με το πασίγνωστο Tamiflú της πούλησε εκατομμύρια δόσεων στις Ασιατικές χώρες.Ακόμα και αν το Tamiflú έχει αμφίβολη αποτελεσματικότητα, η Βρετανική Κυβέρνηση αγόρασε 14 εκατομμύρια δόσεις για την πρόληψη του πληθυσμού της.Με την γρίπη των πτηνών, η Roche και η Relenza, οι δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που προμηθεύουν την αγορά με αντιγριππικά, κέρδισαν χιλιάδες εκατομμύρια δολάρια.Πρώτα με τα πουλερικά και τώρα με τα χοιρινά.Ναι, τώρα ξεκίνησε η ψύχωση της γρίπης των χοίρων. Και όλοι οι δημοσιογράφοι του κόσμου μιλάνε μόνο γι’αυτό.Πια δεν λένε τίποτα για την οικονομική κρίση ούτε τους βασανισμένους στο Guantánamo.Μόνο για τη γρίπη των χοίρων.Και διερωτώμαι: αν πίσω από τα πτηνά υπήρχε ένας «κόκορας», πίσω από τα γουρουνάκια να μην υπάρχει ένα «μεγάλο γουρούνι»; Ας δούμε τι λέει ένας υπεύθυνος των εργαστηρίων της Roche.ROCHE: Εμάς μας απασχολεί πολύ αυτή η πανδημία, τόσος πόνος, γι’ αυτό δίνουμε στην αγορά το θαυματουργό Tamiflú. - Και πόσο πωλείται το «θαυματουργό» Tamiflú; - Λοιπόν, είναι 50 δολάρια το κουτί.- 50 δολάρια το κουτί με τις κάψουλες; - Πρέπει να καταλάβετε κυρία ότι τα θαύματα πληρώνονται ακριβά. - Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αυτές οι εταιρείες βγάζουν μεγάλα κέρδη από τον δικό μας πόνο.Η εταιρεία Gilead Sciences της Β. Αμερικής έχει την πατέντα του Tamiflú.Ο κύριος μέτοχος αυτής της εταιρείας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία προσωπικότητα της αριστερής πολιτικής, τον Donald Rumsfeld, γραμματέα αμύνης του George Bush, υπεύθυνο για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.Οι μέτοχοι των φαρμακευτικών Roche και Relenza τρίβουν τα χέρια τους, είναι ευτυχείς με τις πωλήσεις τους, που για άλλη μια φορά φέρουν εκατομμύρια, του αμφίβολου Tamiflú. Η πραγματική πανδημία είναι η απληστία, τα τεράστια κέρδη αυτών των ιδιοτελών της υγείας.Δεν αρνούμαστε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης που λαμβάνει η κάθε χώρα.Αλλά αν η γρίπη των χοιρινών είναι μια φοβερή πανδημία απ’ ό,τι λένε τα μέσα ενημέρωσης, εάν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον απασχολεί τόσο πολύ αυτή η ασθένεια, γιατί δεν τη
δηλώνει ως παγκόσμιο πρόβλημα της δημόσιας υγείας και να δώσει εντολή να παρασκευασθούν γενικά φάρμακα για την αντιμετώπισή της; Να απορρίψει τις πατέντες της Roche και της Relenza και να κάνει διανομή δωρεάν γενικών φαρμάκων σε όλες τις χώρες και ειδικά στις πιο φτωχές.


Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση.



Ευχαριστούμε τον Γιάννη Δ. για το παραπάνω κείμενο που τελειώνει με αυτή την παράκληση:

ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΣΑΝ ΝΑ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ «ΠΑΝΔΗΜΙΑ
».

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Ο μύθος της παρατριχώνιας οδού

Aπό τον κ. Ν.Ζαχειλά λάβαμε και αναδημοσιεύουμε τό ακόλουθο άρθρο της Ι. Ρούση,εκδότριας της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ Εφημερίδας, που αφορά τη γειτονική μας Αιτωλοακαρνανία κι όχι μόνο.Τον ευχαριστούμε.

Eνα φάντασμα που στοιχειώνει χρόνια τώρα την κεντρική Αιτωλοακαρνανία είναι ο παρατριχώνιος δρόμος.
Αν αυτός πραγματοποιηθεί τα παραλίμνια χωριά θα μείνουν εκτός δρόμου με εξαίρεση ίσως την κάτω Μυρτιά, επομένως θα ευνοηθούν κάποιοι επιχειρηματίες που θα τσιμεντοποιήσουν την παρόχθια ζώνη με την κατασκευή υποδομών εστίασης και αναψυχής τα οποία δεν θα συνάδουν με την αρχιτεκτονική της περιοχής και την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος με βάση τα παραδείγματα που μέχρι σήμερα έχουμε. Έτσι, οι παραλίμνιες μικρές επιχειρήσεις που κανονικά θα πρέπει να φιλοξενούν τους επισκέπτες θα μείνουν «εκτός νυμφώνος», ολίγοι θα καρπωθούν τα οφέλη του τουρισμού που αν εξελιχθεί σε αυτή την «παρατριχώνια οδό», δεν θα είναι οικοτουρισμός ή αγροτουρισμός, αλλά μαζικός, ανθρώπων που θα έρχονται να κάνουν στα γρήγορα το γύρω της Τριχωνίδας, μιας Τριχωνίδας που θα έχει αλλάξει όψη στο βωμό του κέρδους και όπου οι κάποιοι αυτοί επιχειρηματίες θα στραφούν στα φθηνά τουριστικά πακέτα, όπως έχουμε και αλλού παραδείγματα, προκειμένου να σώσουν τις επενδύσεις οι οποίες έγιναν χωρίς κανένα σχεδιασμό.
Θα έχουμε αλλοίωση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της λίμνης, υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, μαρασμό της ντόπιας επιχειρηματικότητας που θα έχει ως αποτέλεσμα την μετακίνηση των νέων στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Καλούμε τον Νομάρχη και τις Δημοτικές Αρχές των παρατριχώνιων Δήμων να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να καταλάβουν ότι το να μιμούνται άλλες περιοχές του κόσμου και άλλες λίμνες δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση. Για το λόγο αυτό πρέπει να συναινέσουν ώστε να υλοποιηθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία θα δείξει με επιστημονικό τρόπο το πως θα πρέπει αυτή η περιοχή να αναπτυχθεί βιώσιμα, οικοτουριστικά και υπέρ του συνόλου των κατοίκων της.

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Εκδήλωση με θέμα το νερό στη Στρώμη

Εκδήλωση του Πολιτιστικού Κέντρου Στρώμης, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Στρώμης, στις 14 Αυγούστου 2009 και ώρα 7:00 μ.μ., με θέμα : «ΝΕΡΟ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ». Στην εκδήλωση προσκεκλημένος ομιλητής ειναι και ο Τάσος Αφέντης, Μεταλλειολόγος Ε.Μ.Π. και θα μιλήσει για το θέμα των εξορύξεων του βωξίτη στην Γκιώνα και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον καθώς και στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα.

Aπό το ιστολόγιο της Γκιώνας

Η ερώτηση του κ. Π. Κοροβέση για την οικολογική καταστροφή στην Αντίκυρα

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης

Θέμα: Οικολογική καταστροφή του κόλπου της Αντίκυρας και του Κορινθιακού από απόβλητα της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ

Επτακόσιες με οκτακόσιες χιλιάδες τόνοι ερυθράς ιλύος, στερεό υπόλειμμα της επεξεργασίας αλουμίνας και αλουμινίου, από την ΑΛΟΥΜΙΝIΟ ΑΕ (πρώην ΠΕΣΙΝΕ), εναποτίθενται κάθε χρόνο στον Κορινθιακό Κόλπο, 25 εκατομμύρια (!) τόνοι συνολικά τα τελευταία 45 χρόνια, με αποτέλεσμα το 12% του θαλάσσιου πυθμένα του Κορινθιακού κόλπου να έχει καλυφθεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Η ιλύς αυτή περιέχει στερεά κατάλοιπα βωξίτη, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα (κυρίως οξείδια σιδήρου, μολύβδου, τιτανίου, χρωμίου, νικελίου, κοβαλτίου) που δεν αποβάλλονται αλλά συσσωρεύονται στους ζωντανούς οργανισμούς, ενώ έχουν ανιχνευθεί εντός της ραδιενεργά στοιχεία όπως ουράνιο, ράδιο, θόριο. Έρευνες δεικνύουν ότι τα περιγραφέντα παραπάνω έχουν τοξική και καρκινογόνο δράση και προκαλούν διαταραχές στην ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, τον μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα.
Επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ θέλουν την ΑτΕ έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αέριων ρύπων στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2008, ελέγχθηκε για πρώτη φορά από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και ανακοινώθηκε πρόστιμο 300.000 ευρώ για σωρεία σοβαρών περιβαλλοντικών παραβάσεων, αλλά δεν γνωρίζουμε αν συμμορφώθηκε ή εάν έχει επανελεγχθεί. Μέρος της λάσπης και κονιορτοποιημένος εισαγόμενος τροπικός βωξίτης αποτίθεται πλέον στη στεριά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέφους σκόνης με μεγάλη ακτίνα διασποράς, που η εισπνοή της δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Οι μέθοδοι αυτή απαλλαγής από τα απόβλητα, που σήμερα η επιστήμη και η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία απορρίπτει, αδειοδοτήθηκαν το 1972 από τη Δ/νση Υγείας της Νομαρχίας Βοιωτίας, υπηρεσία που δεν είχε δικαίωμα της έκδοσης μιας τέτοιας άδειας, χωρίς σαφή αναφορά στην κόκκινη λάσπη, ενώ μέχρι σήμερα παραμένει αδιευκρίνιστο το καθεστώς με το οποίο η εταιρεία διαχειρίζεται την λάσπη. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, έχει ενημερώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ πως δεν έχει δώσει άδεια διάθεσης της ερυθράς ιλύος στη θάλασσα.
Η ΑτΕ όφειλε να έχει συμμορφωθεί με τους όρους της οδηγίας IPPC (οδηγία 2008/1/EΚ σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης) έως τις 30 Οκτωβρίου 2007, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αντίθετα, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) την 25η Αυγούστου του 2008 με σοβαρές ελλείψεις. Η νέα ΑΕΠΟ προβλέπει ότι η ΑτΕ : α. θα συνεχίσει ως το 2011 να απορρίπτει την κόκκινη λάσπη χωρίς άδεια στην θάλασσα με σαφές χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή μείωση της απορριπτόμενης ποσότητας, β. θα αποθέτει και θα συνεχίσει να αποθέτει ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες στερεών αποβλήτων στην ξηρά (60% μέχρι τέλος του 2009 και 100% μέχρι το 2011), χωρίς να έχει εγκριθεί χώρος για τη διάθεση στην ξηρά των στερεών αποβλήτων. Δεν προβλέπει όμως, ως όφειλε, εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών και για την διαχείριση της λάσπης και τα θερμά νερά από τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΣΗΘ, ενώ προβλέπει απλή χερσαία εναπόθεση της λάσπης, που θα οδηγήσει σύντομα στο σχηματισμό τοξικού βουνού και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η λάσπη ή μέρος αυτής δεν θα καταλήγει και πάλι στη θάλασσα.
Ομάδα επιστημόνων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) διεξήγαγε, κατόπιν αιτήματος των περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής, σχετική έρευνα που αποδεικνύει α. το μέγεθος της υφιστάμενης περιβαλλοντικής καταστροφής, από την σημαντική επιβάρυνση σε ρύπους όπως το Θείο, ο Μόλυβδος και το Φθόριο, στα εδάφη μιας ευρύτατης περιοχής μέχρι τον Δήμο Λιβαδειάς, β. τρομακτικά μεγάλη επιβάρυνση σε Πολυκλυκικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ), κυρίως στα θαλάσσια ιζήματα του κόλπου της Αντίκυρας και κατ’ επέκταση Κορινθιακού, μιας περίκλειστης θάλασσας. Οι παραπάνω ρύποι και οι ΠΑΥ είναι ανθρωπογενείς και προϊόντα πυρολυτικής προέλευσης, συνδέονται δε σαφέστατα και άμεσα με τις δραστηριότητες της ΑΛΟΥΜΙΝΟΝ ΑΕ. Το ΕΛΚΕΘΕ ενημέρωσε σχετικά τις αρμόδιες Κρατικές, Περιφερειακές και Νομαρχιακές υπηρεσίες από το Νοέμβριο του 2008, χωρίς ανταπόκριση μέχρι σήμερα.
Η εταιρεία ΑΛΟΥΜΙΝIΟΝ ΑΕ, προκειμένου να μην ζημιώνει με δεκάδες εκατομμύρια ετησίως τη ΔΕΗ και τους έλληνες καταναλωτές, αδειοδοτήθηκε και επιδοτήθηκε για την ίδρυση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και παραγωγής ατμού με φυσικό αέριο για ιδία χρήση, (ΣΗΘ 334MW) και δεσμεύθηκε για την κατάργηση του μαζούτ σαν καύσιμο για την παραγωγή ατμού. Η μονάδα ΣΗΘ 334 MW ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2007 και άρχισε να λειτουργεί δοκιμαστικά από το Πάσχα του επόμενου χρόνου, αφού πρώτα με υπουργική απόφαση μετατράπηκε η άδειά της έτσι ώστε να πωλεί το ρεύμα που παράγει, κάτι στο οποίο εναντιώθηκε με κινητοποιήσεις η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και το ΔΣ. Η μετατροπή αυτή, - από συνοδό έργο για την ΑLΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε., σε εμπορική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής – εκτός από το οικονομικό σκάνδαλο- τροποποιεί τη χρήση της γης εντός της οποίας λειτουργεί η μονάδα, που απαλλοτριώθηκε από το ελληνικό δημόσιο αποκλειστικά για την κατασκευή εργοστασίου αλουμίνας και αλουμινίου μετατρέποντάς την σε ζώνη εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων.
Η λειτουργία της μονάδας ΣΗΘ- μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας - ισχύος 334MW, ξαναξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό χωρίς άδεια λειτουργίας από τους αρμόδιους φορείς (ΥΠΑΝ και ΔΕΣΜΗΕ) ενώ η άδεια χρήσης θαλασσινού νερού ψύξης που, εν τω μεταξύ εκδόθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στερείται Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Για το θέμα είχε κατατεθεί αναφορά στην Εισαγγελέα Λιβαδειάς στις 06/06/2008, από πολίτες της περιοχής.
Οι επιπτώσεις στην ήδη επιβαρημένη περιοχή θα είναι καταστροφικές. Με βάση στοιχεία της επιχείρησης, η εκτίμηση του ΕΜΠ (Νοέμβριος 2007) θεωρεί ότι θα υπάρξει δραματική αύξηση των εκπομπών αερίων ρύπων, ενώ 600 χιλιάδες κυβικά θαλασσίου ύδατος χρησιμοποιούμενο για την ψύξη της ΣΗΘ θα απορρίπτονται θερμότερα κατά 8ο – 10ο C καθημερινά στον κλειστό κόλπο της Αντίκυρας, αναμεμιγμένα με χημικές ουσίες, που εκτιμάται πως θα διαταράξουν την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και θα προκαλέσουν βλάβες σε όλους τους υδρόβιους οργανισμούς. (ΕΛΚΕΘΕ). Οι βλάβες είναι ήδη ορατές αφού πληθαίνουν οι αναφορές κατοίκων για καταστροφή αποικιών των στρειδιών και άλλων εχινόδερμων.
Το Ν.Σ Βοιωτίας έδωσε αρνητική γνωμοδότηση στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούσαν την ΑτΕ και τις νέες εγκαταστάσεις της μονάδας ΣΗΘ 334MW με φυσικό αέριο και ζητήθηκε από την εταιρεία να φέρει νέους όρους που να σέβονται το περιβάλλον και να εφαρμόζουν τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές.
Την περιβαλλοντική καταστροφή της Αντίκυρας και κατ’επέκταση του Κορινθιακού κόλπου, με βάση το σχεδιασμό που έχει υποβληθεί στην ΡΑΕ, πρόκειται να ολοκληρώσει η δημιουργία δύο ακόμη μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 412MW, και 400MW αντίστοιχα εκ των οποίων η πρώτη ήδη κατασκευάζεται. Επίσης υπάρχει κατ΄ αρχή και θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την εγκατάσταση μιας ακόμη (τέταρτης) ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 600 MW με καύσιμο τον λιθάνθρακα.
Με βάση τα στοιχεία που δίνει η ίδια η επιχείρηση Αλουμίνιο της Ελλάδας, στους 1.046.000 τόνους το χρόνο με την προσθήκη της αρχικής μονάδας φυσικού αερίου οι ρύποι θα φτάσουν τους 1.877.000 τ/χ., με τη λειτουργία των δύο επιπλέον τους 5.990.000 τ/χ. (το 4,4 % των συνολικών δεσμεύσεων που έχει η χώρα μας, με βάση το πρωτόκολλο του Κιότο).


Mε βάση τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός

·
Γιατί δεν συνυπολογίστηκε το γεγονός ότι με τις παρούσες συνθήκες λειτουργίας της νέας μονάδας ΣΗΘ, υπονομεύονται οι δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής κυρίως ο τουρισμός και η αλιεία, χωρίς καμία ουσιαστική συνεισφορά στην τοπική οικονομία δεδομένης της φύσης των μονάδων αυτών;
· Γιατί μετέτρεψε την άδεια της ΣΗΘ, δρομολογώντας τη μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κέντρο με ανυπολόγιστες οικολογικές συνέπειες για ολόκληρο τον Κορινθιακό;
· Γιατί μετέτρεψε την άδεια της ΣΗΘ, αφού η μονάδα είτε λειτουργήσει ως αυτοπαραγωγός (όπως είχε αδειοδοτηθεί) είτε ως ανεξάρτητος παραγωγός, θα απελευθερωθεί το ίδιο ακριβώς ποσό ηλεκτρικής ισχύος, 334 ΜW, για να διατεθεί για τις ανάγκες του συστήματος;

Αθήνα, 31 Ιουλίου 2009
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ
ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ «Ο ΑΡΙΩΝ»


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

«Σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν για την Προστασία και Ανάπτυξη
του Κορινθιακού Κόλπου»
Στην αίθουσα του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΟΥ / παλαιό Νοσο-κομείο) οδός Ν. Πλαστήρα 19 & Κανελλοπούλου χθες, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00´ το πρωΐ πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ» με τη συμμετοχή του Προέδρου κ. Γιάννη Νταουσάνη (τ. Δημάρχου Ναυπάκτου), του Αντιπροέδρου Δρ. Ανδρέα Θανασούλια (τ. Αντιδημάρχου Αιγίου), του Δημάρχου Αιγείρας κ. Δημητρίου Μυλωνά καθώς και Μελών του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ.
Επίσης συμμετείχαν, δημότες – κάτοικοι των Δήμων Ιτέας & Ευπαλίου οι οποίοι εισηγήθηκαν θέματα που απασχολούν τον τόπο τους και ζήτησαν την στήριξη του Αρίωνα.
Τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης που απασχόλησαν το Διοικητικό Συμβού-λιο του Σ.Π.Ο.Α.Κ. ήσαν:
1) Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τη ρύπανση του Κορινθιακού Κόλπου που προκαλείται από κατασκευασμένη Τάφρο [Τ3] αναδασμού της πεδιάδας του Μόρνου.
2) Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με το αίτημα του κ. Γεωργίου Σεγκούνη για επιδότηση σκαφών, στα πλαίσια υλοποίησης της ακτοπλοϊκής τουριστικής σύνδεσης του Κορινθιακού Κόλπου.
3) Έγκριση παραλαβής μελέτης της Τσέχικης εταιρείας Geotest Brno a.s. με αντικεί-μενο την καταγραφή της περιβαλλοντικής κατάστασης της παραθαλάσσιας περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου που έχει έκταση περίπου, από - ανατολικό μέρος Ερινεός, Συμπολι-τεία – πόλη Αίγιο - περιοχή Ελίκης, Διακοπτού και ανάλογα τμήματα της κοίτης των ποτα-μών της περιοχής.
4) Ενημέρωση των Μελών του Συνδέσμου από τον Αντιπρόεδρο του Σ.Π.Ο.Α.Κ. κ. Ανδρέα Θανασούλια σχετικά με τη συμμετοχή του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στο Ευρωπαϊκό Πρό-γραμμα «Life +».
5) Πρόταση για ένταξη του Πατραϊκού Κόλπου στο Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ».
Επ’ αυτών των θεμάτων έγιναν εκτεταμένες συζητήσεις και το Διοικητικό Συμβούλιο ομό-φωνα αποφάσισε τα εξής: Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα, έχει κατασκευαστεί τάφρος αναδα-σμού στην πεδιάδα του Μόρνου χωρίς αδειοδότηση και χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επι-πτώσεων, παρόλο που η περιοχή εντάσσεται στο δίκτυο NATURA. Συνεπώς κρίνεται από-λύτως αναγκαίο η δημιουργία βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, ώστε να μη διοχετεύονται άνευ επεξεργασίας στη θάλασσα. Αναφορικά με την επιδότηση σκαφών, στα πλαίσια υλο-ποίησης της ακτοπλοϊκής τουριστικής σύνδεσης του Κορινθιακού Κόλπου, ο Αρίωνας από-φάσισε να στηρίξει το σημαντικό αυτό αναπτυξιακό έργο. Προς τούτο πρόκειται να απευ-θυνθεί στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αναστά-ση Παπαληγούρα, αποσκοπώντας στη στήριξη της πρότασης. Επίσης, εγκρίθηκε η μελέτη την οποία ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. είχε αναθέσει στην Τσέχικη εταιρεία Geotest Brno a.s. με αντικεί-μενο την καταγραφή της περιβαλλοντικής κατάστασης της παραθαλάσσιας περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου. Η εν λόγω εταιρεία, όντας πολύ εξειδικευμένη σε περιβαλλοντικά θέματα, προτείνει ουσιαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των πηγών ρύπανσης του Κορινθιακού Κόλπου. Στη συνέχεια τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου ενημερώθηκαν σχετικά με την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Πρόγραμματος «Life +» στο οποίο ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. έχει μετάσχει και βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής της υποβληθείσας πρό-τασης του, στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος. Τέλος, κατόπιν επαφών που είχε ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτές κτλ., προτάθηκε η έ-νταξη του Πατραϊκού Κόλπου στο Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ». Είναι πολύ σημαντικό αυτό να επιτευχθεί, έχοντας έτσι στη δυναμική του επιπλέον Δήμους που τον περιβάλλουν.

Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ»

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Παραλία ΠΑΝΟΡΜΟΥ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Παρασκευή 7/8 Παιδική βραδυά

Σάββατο 8/8 Ετήσιο γλέντι του συλλόγου

Κυριακή 9/9
20.30 Ομιλία της κ. Μ.Σαλωμίδου (Περιβαντολλόγος,ΕΛΚΕΘΕ)
με θέμα "Τα θαλάσσια λειβάδια της Ποσειδωνίας"
21.00 Ομιλία της γιατρού Φακάλου με θέμα "Η νέα γρίππη και πως θα προφυλαχτούμε
21.30 Η Φωκίδα έχει ταλέντο.(Τα παιδιά αναδεικνύουν τα ταλέντα τους)
22.00 Ζωντανή μουσική βραδιά με ελλήνικά τραγούδια.



Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα παρουσιασθεί:
ΕΚΘΕΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

με θέμα:
"ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ: Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ"

-Οι μαγικοί βυθοί του Κορινθιακού κι η επιτακτική ανάγκη προστασίας τους.

-Για να θαυμάσουμε την εύθραστη ομορφιά αυτού του σπάνιου θαλάσσιου οικοσυστήματος.


-Για να ευαισθητοποιηθούμε και να αποτρέψουμε τους άμεσους κινδύνους που το απειλούν.


Συνδιοργάνωση:
Σύλλογος Εραστιτεχνών Αυτοδυτών "Τηθύς" - http://www.scubadive.gr/
Πολίτες Φωκίδας για το περιβάλλον και το πολιτισμό - politesfokidas.blogspot.com
Φυσιολατρικός Όμιλος Παραλιακής Φωκίδας