Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Πως γλύτωσαν τα 2.70ευρώ οι ερχόμενοι από την Αθήνα μέσω διοδίων Αφιδνών...

Οσοι "τυχεροί" πέρασαν χτες 7-9 το βράδυ από τα διόδια των Αφιδνών αφήνοντας την Αθήνα δεν πλήρωσαν τα 2.70 ευρώ. Πλήρωσαν βέβαια τα επόμενα διόδια, άλλα 2.70, και ενδεχομένως την Αττική Οδό 2.75 ευρώ,με ή χωρίς μποτιλιάρισμα παρότι δρόμος ταχείας κυκλοφορίας.
Γιατί άραγε? Δείτε http://symparataxi.blogspot.com/2009/02/blog-post_8262.html

Η νύχτα των Στοιχειών!

Σάββατο 28 στην Πλατεία Κεχαγιά της Αμφισσας.
Ωρα 8.30μμ

Γίνεται συσκότιση στην Πλατεία και ξεκινά η μεγάλη αναμονή του Στοιχειού της Χάρμαινας.Eίναι το πιο δυνατό, ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής αλλά και ο προστάτης των Ταμπάκηδων.Kατεβαίνει τα σκαλιά του Αι-Νικόλα μαζί με τα παρατρεχάμενα ξωτικά, τις Νεράιδες, τις Μάγισσες, τους Ντεβέτσκες, τους Μποτσνάκηδες τους Ξυλένιους, τους Αχυρένιους, τους Αράπηδες και με ένα πλήθος δερματοφόρων και κουδουνοφόρων για να συναντηθεί με τα άλλα δύο Στοιχειά της Τέχολης και του Γκιριζιού στην Πλατεία Κεχαγιά και αφού παλέψουν, θα βγει νικητής!

Μια μοναδική εκδήλωση με λαογραφικό, καλιτεχνικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1995 στην πόλη της Αμφισσας από το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου και την Επιτροπή Στοιχειού.Εχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια του νομού μας και φέτος θα ξεπεράσει ευχόμαστε και τα σύνορα της Ελλάδας. Αναβιώνει το Θρύλο του Στοιχειού της Χάρμαινας. Μια μεγάλη παρέα ανθρώπων με την εποπτεία της κ. Βούλας Δασκαλοπούλου συνεργάζεται και δημιουργεί, έχοντας ως κεντρικό άξονα την ταπεινότητα των υλικών του οικισμού των Ταμπάκηδων από όπου και ξεκίνησε ο μύθος των ανθρώπων των βυρσοδεψίων που κάποτε αφθονούσαν στην Αμφισσα. Η Χάρμαινα είναι η συνοικία της Άμφισσας που είναι συγκεντρωμένα όλα τα βυρσοδεψία που ασχολούνται με την κατεργασία του δέρματος και βρίσκεται νότια από το φρούριο της Άμφισσας και από το βυζαντινό Ναό του Σωτήρος.

Η τέχνη της Βυρσοδεψίας στην Άμφισσα
ακριβώς δεν γνωρίζουμε πως έφτασε αλλά ξέρουμε όμως ότι υπήρχε πολύ πριν το 1600 διότι αυτό το αναφέρει ο Άγγλος περιηγητής Dodwell που πέρασε από τα μέρη μας.
Τα βυρσοδεψία κατεργάζονταν με το άφθονο νερό της υδατοπηγής της συνοικίας της Χάρμαινας που είχε την εξαιρετική ιδιότητα να προσδίδει στο δέρμα ανεξίτηλο και στιλπνό κίτρινο χρωματισμό.
Για την κατεργασία αυτή χρησιμοποιούταν γίδινο ή κατσικίσιο δέρμα και ήταν πλήρως χειρονακτική και πολύ χρονοβόρα. Το είδος της κατεργασίας λέγεται φυτική και η δέψη του δέρματος γίνονταν με το βελανίδι και το ρούδι. Τα δέρματα αυτά προορίζονταν για παντόφλες, την εσωτερική επένδυση των παπουτσιών, φυσιρά, την βιβλιοδεσία, τσάντες, πορτοφόλια, χαρτοφύλακες και για περγαμηνές.

Εργαλεία που χρησιμοποιούνταν παλιά και μερικά από αυτά χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα.

I. Πάγκοι από μάρμαρο
II. Γκιόρδα. Βασικό εργαλείο για το μαλάκωμα του δέρματος
III. Γκιόρδα ή σπαθιστήρα για το ξύσιμο του δέρματος
IV. Ντουαλέτα ή ντουναλέτα το οποίο μαλακώνει και ανοίγει το δέρμα.
V. Χαρακτήρας για να φτιάχνονται τα σχέδια στα δέρματα.
VI. Γυαλιστική μηχανή χειρός για να γίνει λεία η επιφάνεια του δέρματος.
I. Φελλός που μοιάζει με το παλιό ταμπόν γραφείου το οποίο έκανε το δέρμα σπυρωτό.
II. Βλεδομάχαιρα με τα οποία λεπταίναμε τα δέρματα.
III. Καβαλέττα – Κορμοί δένδρων κάπου 1,5 μέτρο μήκους, σχισμένα στην μέση περίπου, στους οποίους οι εργάτες δούλευαν για πολύ καιρό τα δέρματα.
IV. Σερίτια – Ξύλα σαν καδρόνια που χρησίμευαν για τη μεταφορά των δερμάτων
V. Καζάνια για το ζέσταμα του νερού
VI. Κατσαρόλες για το βράσιμο της μπογιάς
VII. Βούρτσες για το βάψιμο.

(Πηγή http://www.agro-tour.net)

Περισσότερα για το Στοιχειό και το πρόγραμμα της εκδήλωσης δείτε στην σχετική ετικέτα: Αποκριάτικα έθιμα μας του τόπου μας.

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Σήμερα τα μεσάνυχτα το στοιχειό θα δράσει στα καλντερίμια της Αμφισσας!!!

Για να μπείτε στο κλίμα της βραδιάς αξίζει να αναζητήσετε το ντοκυμαντέρ(16')του Γιάννη Σμαραγδή που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 5ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 2003.

Τα βυρσοδεψία της Αμφισσας

Στην Άμφισσα ανθούσε για πολλά χρόνια η επεξεργασία των δερμάτων. Είχε μάλιστα δημιουργηθεί μια ολόκληρη συνοικία, Τα Ταμπάκικα. Για δεκαετίες ολόκληρες, η επεξεργασία των δερμάτων ήταν ένας πόλος στήριξης της οικονομίας της Άμφισσας. Οι βυρσοδέψες, οι Ταμπάκηδες εφήρμοζαν μια ιδιότυπη τεχνική για όλες τις φάσεις της επεξεργασίας των δερμάτων. Σήμερα, δεν υπάρχει πλέον αυτή η άνθηση, τα Ταμπάκικα ερημώνουν, όπως και τόσα άλλα πράγματα στην Ελληνική Οικονομία και την Ελληνική Ύπαιθρο. Οδηγός για την τεχνική Ταμπάκηδων της Άμφισσας και της ιδιότυπης επεξεργασίας που έκαναν στα δέρματα είναι ένας συνταξιούχος και αποσυρμένος πλέον Ταμπάκης.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Γαλαξείδι : Αποκριάτικα έθιμα της Φώκιδας

Όταν ανοίξει το Τριώδιο, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του Γαλαξειδίου, κυκλοφορούν μεταμφιεσμένοι με αποκριάτικα κοστούμια στους δρόμους και στα καταστήματα.
Ένα από τα καθιερωμένα έθιμα της πόλης είναι το έθιμο της Καθαρής Δευτέρας, το άναμμα φωτιών σε πλατείες και δρόμους, με μουσική φαγητό, χορό και γλέντι.
Στο Γαλαξείδι την Καθαρά Δευτέρα δεν παίζουν με σερπαντίνες και χαρτοπόλεμο, αλλά παίζουν "αλευροπόλεμο" με βασικό υλικό το αλεύρι. Αυτό το έθιμο διατηρείται από το 1801. Εκείνα τα χρόνια, παρ' όλο που το Γαλαξείδι τελούσε υπό την Τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Απόκριες για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άνδρες. Φορούσαν μάσκες ή απλά έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στην συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και ή ώχρα. Στο μουντζούρωμα συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως ηλικίας.
Το Καρναβάλι στο Γαλαξείδι είναι γεμάτο χρώμα και ζωντάνια και οι κάτοικοι διατηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις τους με σεβασμό και αγάπη.
Δήμος Γαλαξειδίου: Τηλ.: 22650 41319
//www.eot.gr/pages.php?pageID=402&langID=1

Τα αλευρομουτζουρώματα
Το έθιμο έχει τις ρίζες του ίσως από τη Βυζαντινή εποχή, που οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων χρωμάτιζαν τα πρόσωπά τους. Αυτό όμως έλαβε μεγάλη ακμή στην εποχή της ιστιοφόρου ναυτιλίας, δηλαδή το 1840 και έκτοτε. Και αυτό γιατί τότε τα ιστιοφόρα ταξίδευαν από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο, έτσι οι εκδηλώσεις της Αποκριάς ήταν συγχρόνως και αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις.

http://www.agrotravel.gr/agro/site/AgroTravel/t_docpage?sparam=prefecture_of_fokida&doc=/Documents/Agrotravel/event/Fokida/apokriesgalaxidi&sub_nav=Lodgings


Το σίγουρο είναι ότι τα παλιά τα χρόνια όταν ακόμα οι στολές δεν αγοράζονταν ο καθένας έφτιαχνε την δική του αυτοσχέδια εμφάνιση και όλοι μαζί οι μασκαράδες περιφέρονταν στα καφενεία του Γαλαξιδιού για να ακούσουν τα όργανα. Το κάθε καφενείο είχε τη δική του ορχήστρα και συναγωνίζονταν μάλιστα μεταξύ τους για το ποιό θα προσφέρει την καλύτερη μουσική. Στο τέλος της ημέρας γίνονταν οι κριτικές και τα απαραίτητα σχόλια για το ποιός τελικά είχε κερδίσει τις εντυπώσεις.

Την Καθαρά Δευτέρα έφτιαχναν ένα είδος γλυκίσματος την Ξηροτριφτή. Κάτι σαν ψωμί με ζάχαρη. Επλαθαν μια σφιχτή ζύμη από αλεύρι,λάδι,τριμμένα μυρωδικά,ξύσμα λεμονιού και μαγιά. Την έβαζαν σε λαδωμένο ταψί και την φούρνιζαν.

Ελπίζουμε κάποια στιγμή να μπορέσουμε να απολαύσουμε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αφορά το Καρναβάλι εκείνων των ημερών σε μιά μόνιμη έκθεση που αν μη τι άλλο θα προβάλλει το Γαλαξείδι αλλά και κυρίως θα διατηρεί για ντόπιους και επισκέπτες τις μνήμες που χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και πιο μακρινές...

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ: Μια πανάρχαια Ελληνική Γιορτή

Μια αναγωγή στις ρίζες των παραδόσεων φέρνει στο φως την ελληνικότατη φύση της μεγάλης γονιμοποιητικής γιορτής...

Καρναβάλι, λοιπόν ... Η "κάρνα" - "βάλι".

Σύνθετη λέξη ... Απο που προέρχονται όμως, τα δύο συνθετικά;

Αρχικά Κάρνος ή Κάρνειος ειναι το όνομα ενός αρχαιότατου κριόμορφου Θεού της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, προστάτη της γονιμότητας, ο οποίος στην συνέχεια ταυτίστηκε με τον Απόλλωνα.Η λέξη "Κάρνειος" είναι επίσης προσωνυμία του Θεού Απόλλωνα σε όλη την Πελοπόννησο.
Τα Κάρνεια ή Κάρνεα ( η λέξη σημαίνει επίσης "ιερά") ήταν μια εορτή διάρκειας εννέα ημερών. Γινόταν προς τιμή του Καρνείου Απόλλωνος στις κοινότητες των Δωριέων και προπαντων των Λακεδαιμονίων.

Υπάρχουν αρκετές ακόμη ιστορικές αναφορες απο τον Παυσανια και έτσι καταλήγουμε οτι το πρώτο τουλάχιστον συνθετικό της λέξης "Καρναβάλι" μας παραπέμπει κατευθείαν σε μια πανάρχαια πελοποννησιακή γιορτή προς τιμή του Θεού Απόλλωνα κι ακόμη σε προδωδεκαθεϊστικές δωρικές αγροτικές τελετές προς τιμή του επίσης πελοποννησιακού κερασφόρου Θεού Κάρνου, προστάτη της γονιμότητας και άρα τιμούμενου, όπως κάθε άλλος γονιμοποιητικος θεός, με φαλλοκρατίες, προσωπιδοφορίες, βωμολοχίες και πανηγυρισμούς με εκστατικούς χορούς υπο την συνοδεία ερωτικότατων ασμάτων.

Ο ΒΑΛΛΙΣΜΟΣ

Πάμε τώρα στο δεύτερο συνθετικό .

Κατ' αρχην το επίρρημα "βάλε" ή "άβαλε" σημαίνει στα αρχαία ελληνικα "είθε" και " μακάρι".
Περνάμε τώρα στο ρήμα "βαλλίζω" που σημαίνει " χοροπηδώ".
Τα ουσιαστικά "βαλλισμός" που σημαινει "πηδηκτός χορός" και "βαλήν" δηλαδή "νεαρός ηγεμόνας ή βασιλέας" ( απ' όπου και η τουρκικη λέξη βαλης, η αρχαιογαλλικη val αλλα και η ...χαρτοπαικτική βαλές) .
Και τέλος το επίθετο "βάλιος" που σημαίνει "γοργοκίνητος", "ποικίλος", και "κατάστικτος"...

Με βάση τα προηγούμενα, θα μπορούσαμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι:
  1. Μια έκφραση του τύπου "καρνάβαλε", θα μπορουσε να σημαίνει " μακάρι Κάρνε θεέ" ΄η "είθε Κάρνε θεέ" να εκπληρώσεις τις γονιμοποιητικές μας προσδοκίες για την αύξηση της σοδειάς των γεννημάτων μας.
  2. Μια έκφραση του τύπου "καρναβάλλω" θα μπορουσε να σημαίνει "στρέφομαι ή σείομαι πέρα δώθε", κατα την διαρκεια της σχετικής εορτής, προς τιμή του Θεού Κάρνου ή του Καρνείου Απόλλωνα .
  3. Μια έκφραση του τύπου "καρναβαλλίζω" θα μπορουσε να σημαίνει "χοροπηδώ" στο πανυγήρι του Κάρνου, φορώντας τα κέρατα του Θεού ή το κριόμορφο προσωπείο Του, με άλλα λόγια ότι "επιδίδομαι σε καρναβαλλισμό", στον πηδηκτό χορό του σχετικού γονιμοποιητικού πανηγυριού, και σε περίπτωση μάλιστα που θα αναδειχθώ "καρνεονίκης" θα μπορουσαν οι ομοπανηγυρίζοντες συντοπίτες μου να με στέψουν "καρναβαλλήνα" νεαρό βασιλέα, δηλαδή, της εορτής, κατα το τέλος της οποιας θα όφειλα να παραδώσω στη θυσιαστική πυρά την πρόσκαιρη εορταστική αμφίεσή μου, με δεδομένο ότι σύμφωνα προς τις αρχαίες λατρευτικές συνήθειες οι λάτρεις - φίλοι των θεών κατανάλωναν τα κρέατα του ζώου της θυσίας, ενώ το δέρμα, τα όστα και τα κέρατα παραδίδονταν στην θυσιαστική πυρά, επάνω στο βωμό, προς απόλαυση των Αθανάτων.

Να λοιπόν που ταιριάζουν τελικά οι ψιφίδες της εικόνας ...

Διότι ολόκληρο το σκηνικό της αρχαίας τελετουργίας εξακολουθεί να βρίσκεται, σχεδόν ανέπαφο, εδώ.
Κανένα στοιχείο δε απουσιάζει: μεταμφίεση, ερωτικός χορός, βωμολογία, παρέλαση, πανηγυρι και τέλος κάψιμο του βασιλέα Καρνάβαλου.
Επίσης συμπεραίνουμε ότι η πηγή του Καρναβαλιού εντοπίζεται αρχικά στην Πελλοπόννησο αλλά και στις απανταχού δωρικές κοινωνίες.
Διότι εκεί τιμούσαν εξαρχής ως γονιμοποιητική δύναμη τον θεό Κάρνο και στη συνέχεια τον Κάρνειο Απόλλωνα.
Θα ήταν παράλογο λοιπόν να αναρωτηθεί κανείς εαν είναι εντελώς τυχαίο που στην συγχρονή πελοποννησιακή πρωτέυουσα, την Πάτρα, αναβιώνει κάθε χρόνο με τόση λαμπρότητα το σύγχρονο Καρναβάλι;

Όμως και σε άλλα μέρη της Ελλάδος συναντάμε γνήσιες εκφράσεις της παναρχαιας εορτής του Κάρνειου Απόλλωνος, οπώς για παράδειγμα στη Σκύρο, με το έθιμο των τραγοπροσωπείων, στη Μακεδονια και τη Θράκη, ειδικά στους Κήπους του Έβρου - με τα έθιμα της γυναικοκρατίας, στον Τύρναβο, στον Ελισούντα, στην Αγιάννα της Βόρειας Εύβοιας, όπου αιώνες τώρα, αλλά και στις μέρες μας, οι αγρότες καρναβαλιστές ορθώνουν στο κέντρο της πλατείας του χωριού υπερμεγέθη Φαλλικά Σύμβολα άντρα και γυναίκας και χορεύουν στους ήχους τοπικών ασμάτων, με στίχους παραδοσιακούς οι οποιοι παραλλασσονται απο αυτοσχεδιασμους σύγχρονης θεματολογίας, όλα με λόγο χυδαίοτατο, ντυμένοι αντρες και γυναίκες, με πρόχειρες ενδυμασίες και στεφανωμένοι με τα πρώτα άνθη των αγρών...


Και καθώς οι δενδρόφιλες Νύμφες στολίζουν τις αμυγδαλιές με εκείνη την υπέροχη λευκή και μυροβόλα ανθοφορία, οι άνθρωποι κάθε χρόνο γιορτάζουν το Καρναβάλι, μυρίζουν στην ελληνική ατμόσφαιρα το επερχόμενο έαρ, ενθουσιάζονται, μεταμφιέζονται, χορεύουν, παρελαύνουν, βωμολοχούν,ερωτοτροπούν και αποκαλύπτουν στο βλέμμα τους τη λάμψη του Έρωτα ο οποιος με το χρυσό δοξάρι τεντωμένο, τους καλεί να αναπαράγουν,, διαμεσου της γιορτής, τη Ζωή ........

Παραδοσιακά Ελληνικά Εθιμα της Αποκριας στο Δήμο Τολοφώνος



Το άρθρο έχει επιμεληθεί η Μαρία Καραδήμα

16 ετών

Σπουδάστρια της Σχολής Πληροφορικής ExpertIn Ερατεινής




Στον Δήμο Τολοφώνος το Σάββατο και την Κυριακή πριν από την Καθαρά Δευτέρα γιορτάζουμε με ένα μοναδικό τρόπο το Καρναβάλι.
Το απόγευμα του Σαββάτου λοιπόν μικροί και μεγάλοι ντύνονται μασκαράδες και ανάβουν μια μεγάλη φωτιά στο μόλο της Ερατεινής. Εκεί με συνοδεία μουσικής χορεύουν όλοι μαζί γύρω από τη φλόγα. Σχεδόν σε όλα τα χωριά του Δ. Τολοφώνας πραγματοποιείται αυτό το έθιμο όπως η Γλυφάδα, ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Σπυρίδωνας.
Την επόμενη μέρα την Κυριακή της Αποκριάς ή Κυριακή της Τυρινής πραγματοποιείται η παρέλαση των αρμάτων σε όλα τα χωριά του Δήμου όπου έχουν κατασκευαστεί από τους ίδιους τους κατοίκους. Έτσι οι κάτοικοι μαζεύονται στο κέντρο του χωριού για να παρακολουθήσουν την παρέλαση και τους μασκαράδες. Στην αρχή βγαίνει ο βασιλιάς Καρνάβαλος που είναι έμπνευση και κατασκευή των κατοίκων κάθε χωριού όπως προαναφέραμε και στη συνέχεια ακολουθούν όλα τα άρματα. Τραγούδι, χορός και γλέντι επικρατούν εκείνη την μέρα. Μόλις τελειώσει η πομπή των αρμάτων ακολουθεί η καύση του βασιλιά Καρνάβαλου όπου και στη συνέχεια οι κάτοικοι ψήνουν σουβλάκια και τα σερβίρουν στον κόσμο.
Ένα ακόμα σημαντικό έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην διονυσιακή λατρεία είναι ο βλάχικος γάμος ο οποίος χωρίζεται σε δύο στάδια. Στην αρχή γίνονται αρραβωνιάσματα, και από κοντά τραγούδια και χορός μέχρι τα χαράματα της άλλης μέρας. Την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιείται το ψήσιμο της πίτας της νύφης και στην συνέχεια γίνεται η γαμήλια πομπή στο χωριό και τέλος η τέλεση του γάμου όπου ακολουθεί συμπόσιο.

Καρναβάλι Ερατεινής

Πριν από δύο χρόνια στο Καρναβάλι της Ερατεινής (Δ.Τολοφώνας) είδαμε, μεταξύ άλλων εύστοχων επιλογών της οργανωτικής ομάδας, ένα άρμα ελικόπτερο που προκάλεσε πολύ γέλιο και τα ανάλογα σχόλια.Διακωμωδούσε την πρώτη εναέρια απόδραση του κ. Παλαιοκώστα. Που να ΄ξεραν οι άνθρωποι να το φυλάξουν γιατί θα τους ξαναχρειαζόταν και σε σύντομο χρονικό διάστημα μάλιστα...
Για να δούμε τι θα δούμε φέτος και σε αυτή την όχι και τόσο γνωστή αλλά πολύ εύθυμη και καλοστημμένη προσπάθεια.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Mποϋκοτάζ στα προϊόντα της ΦΑΓΕ προτείνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή!

Το μποϋκοτάζ κατά της ΦΑΓΕ συνεχίζεται
17.02.09

Το ΚΕ.Π.ΚΑ.- Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και η Ο.Ε.Κ.Ε. – Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών Ελλάδος, από την 11η Φεβρουαρίου 2009, κήρυξαν μποϋκοτάζ, σε όλα τα προϊόντα της εταιρίας ΦΑΓΕ, γιατί η εταιρία, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, αρνήθηκε να αιτιολογήσει τις αυξήσεις, στις τιμές των προϊόντων της. Στο μποϋκοτάζ, μέχρι σήμερα, προσχώρησαν, ύστερα από κάλεσμα του ΚΕ.Π.ΚΑ. και της Ο.Ε.Κ.Ε., η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κιλκίς, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ρεθύμνου.

Το μποϋκοτάζ, κατά της εταιρίας, θα συνεχιστεί, μέχρι η εταιρία, να κατεβάσει τις τιμές της. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. έχει καταγράψει τις τιμές των προϊόντων της εταιρίας, στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξή τους και θα ενημερώνουμε τους καταναλωτές, για τη συνέχιση ή μη του μποϋκοτάζ.

Καλούμε το Υπουργείο Ανάπτυξης να συνεχίσει και να εντείνει τους κοστολογικούς ελέγχους, δίνοντας στη δημοσιότητα, τα ονόματα των εταιριών, που δε σέβονται τον καταναλωτή.

Είναι η ώρα οι καταναλωτές να πάρουμε την κατάσταση, στα χέρια μας:
- Απαιτούμε διαφάνεια, στην κοστολόγηση.
- Απαιτούμε τιμές, που να ανταποκρίνονται, στο πραγματικό κόστος των προϊόντων.
- Απαιτούμε ένα καλύτερο, αύριο.

Καταναλωτές,
Συνεχίζουμε, δυναμικά, το μποϋκοτάζ, κατά της ΦΑΓΕ.
Αντιδρούμε, στις αυθαίρετες αυξήσεις της ΦΑΓΕ.
Όλοι μαζί μπορούμε!
Ας δώσουμε ένα μήνυμα, ένα μάθημα,
τόσο στη ΦΑΓΕ, όσο και σε όποια άλλη επιχείρηση
θεωρεί ότι η αγορά είναι κτήμα της και οι καταναλωτές πρόβατα, επί σφαγήν!

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών:http://kepka.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1041&Itemid=1


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Μια φορά κι έναν καιρό όταν η λέξη "ανακύκλωση" ήταν ακόμη άγνωστη...

... η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης ξεκίνησε με ένα μικρό φορτηγό, το «Φορτηγό της Ανακύκλωσης» μαζεύοντας από σπίτια και γραφεία χαρτί και ανακύκλωση (1990-1994) για να αποδείξει ότι με κατάλληλη ενημέρωση κι οργάνωση και οι Έλληνες πολίτες θα ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην ανακύκλωση. Πάνω από 100.000 πολίτες πήραν μέρος στην ανακύκλωση και αποτέλεσαν μια καλή μαγιά για τα προγράμματα ανακύκλωσης που ακολούθησαν. Ένα πρόγραμμα με περιορισμένα μέσα και οικονομικές δυνατότητες συνέβαλλε σημαντικά στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης σε παιδιά και μεγαλύτερους.

Όλες οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν έκτοτε ανέτρεψαν τον μύθο που επικρατούσε, ότι τάχα η ανακύκλωση είναι μόνο για τις κεντροευρωπαϊκές κοινωνίες. Πάνω από 80% των πολιτών δήλωνε ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '90 τη διάθεσή του να συμμετάσχει σε προγράμματα ανακύκλωσης. Τα πράγματα είχαν αντιστραφεί. Οι πολίτες ήθελαν αλλά οι αρχές (κεντρική και τοπικές) δεν μπορούσαν να οργανώσουν τις υποδομές ανακύκλωσης.

"Βασική επιλογή μας, την οποία στήριξαν με χιλιάδες υπογραφές στο πλαίσιο εκστρατειών που οργανώσαμε στα μέσα της δεκαετίας του '90, ήταν η απαίτηση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου που θα έδινε ώθηση στη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των αποβλήτων. Ανταποκριθήκαμε θετικά στην πρό(σ)κληση του τότε Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να συμμετάσχουμε μαζί με άλλους φορείς στη διαμόρφωση της νέας νομοθεσίας για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων. Καταθέσαμε αναλυτικά και με επιμονή τις προτάσεις μας, συμμετείχαμε στο διάλογο, αναγνωρίζουμε στο έργο που έγινε πολλά στοιχεία από τις θέσεις και τις ιδέες μας, κρατήσαμε δυνατή και δημιουργική την κριτική μας".

Τον Αύγουστο του 2001 ψηφίστηκε, επιτέλους - μετά από 6 χρόνια - το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ο νόμος 2939 για την "εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών, των αποβλήτων συσκευασίας και άλλων προϊόντων". Λίγους, μόνο, μήνες μετά (τον Νοέμβριο 2001) ξεκίναγε η υλοποίηση από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης ενός καινοτόμου σχεδίου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE-Env. με τίτλο "Βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα". Πολλοί αναρωτήθηκαν: εδώ δεν έχουμε επιλύσει άλλα πιο στοιχειώδη προβλήματα, ξεκινάτε πρόγραμμα ανακύκλωσης για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές; Κι όμως, η πράξη, δηλαδή η συμμετοχή των πολιτών, έδειξε ότι, εφόσον οι πολίτες ενημερωθούν και ευαισθητοποιηθούν κατάλληλα, είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην αξιοποίηση και ανακύκλωση με περιβαλλοντικό τρόπο ακόμα και αποβλήτων (ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών) που φαντάζουν ως ...πολυτέλεια για τη χώρα μας. Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης έχει προχωρήσει ήδη σε συνεργασία με δήμους (π.χ. Ελευσίνα, Άνοιξη, Μελίσσια) εφαρμογής πιλοτικών προγραμμάτων οικιακής κομποστοποίησης με θετικά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο νέων πρωτοβουλιών που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2005 η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης για προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης, δεκάδες εκατοντάδες πολίτες έχουν ήδη ανταποκριθεί κι εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης με δική τους πρωτοβουλία.

Περισσότερα http://ecorec.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=149&Itemid=45

Πώς η οικονομική κρίση επηρεάζει την ανακύκλωση και στη χώρα μας:
- Μειώνεται η δυνατότητα απορρόφησης από τις βιομηχανίες των ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέγονται από τα προγράμματα ανακύκλωσης, ιδιαίτερα αν η ποιότητα των υλικών αυτών δεν είναι υψηλή.
- Μειώνονται τα έσοδα των προγραμμάτων και Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης τα χρήματα που καταβάλλουν οι υπόχρεες βιομηχανίες (λόγω μείωσης των πωλήσεων τους) αλλά και τα έσοδα από την πώληση των συλλεχθέντων και διαχωρισθέντων υλικών.
- Μειώνεται η τιμή των ανακυκλώσιμων υλικών που καταβάλλεται από τις βιομηχανίες σε όσους συλλέγουν τα υλικά αυτά και έτσι κινδυνεύει η βιωσιμότητα των προγραμμάτων συλλογής μέσω των πολυάριθμων πλανόδιων συλλογέων ή και διαλογής των ανακυκλώσιμων. Πολλά προγράμματα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν λόγω της κρίσης στην αγορά, οπότε θα πρέπει να αυξηθεί το κόστος που καταβάλλεται από τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης διαφόρων ρευμάτων για να επιβιώσουν τα προγράμματα, την ίδια στιγμή που τα συνολικά έσοδα θα μειώνονται.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση στο χώρο της ανακύκλωσης:
Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης προτείνει τα εξής:
  • Βελτίωση του διαλόγου μεταξύ των διαφόρων παραγόντων (πολιτεία, συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, βιομηχανίες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, εκπρόσωποι ανακυκλωτών κ.α.) ώστε να συμφωνηθούν άμεσα ουσιαστικά και ρεαλιστικά μέτρα που θα μειώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης στην αλυσίδα της ανακύκλωσης.
  • Βελτίωση της ποιότητας των ανακυκλώσιμων υλικών που οδηγούνται στις βιομηχανίες. Αυτό μπορεί να προέλθει από τη βελτίωση:
  1. των προγραμμάτων συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών με μεγαλύτερη διαλογή στην πηγή,(πχ τοποθέτηση δεύτερου κάδου ανακύκλωσης μόνο για χαρτί, δίπλα στον υπάρχοντα μπλε κάδο που θα παραμείνει για τα υπόλοιπα υλικά συσκευασίας και ενός τρίτου κάδου για χωριστή συλλογή οργανικών υπολειμμάτων για κομποστοποίηση).
  2. της απόδοσης των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, ώστε να παράγουν καλής ποιότητας και όχι υποβαθμισμένης ποιότητας υλικά – πρώτες ύλες για τη βιομηχανία
  • Επέκταση της αγοράς ανακυκλωμένων υλικών στη χώρα με ολοκληρωμένη και συντονισμένη πολιτική που περιλαμβάνει την υιοθέτηση κανονισμών και κινήτρων για την χρήση των προϊόντων που προέρχονται από την ανακύκλωση στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να υιοθετήσει ΑΜΕΣΑ προδιαγραφές για τη χρήση τρίματος χρησιμοποιημένων ελαστικών σε μείγμα ασφάλτου σε οδικά και άλλα έργα, ή προϊόντων από ανακύκλωση μπαζών σε οδικά και κατασκευές, ανακυκλωμένων προϊόντων στο δημόσιο μέσω ενός συστήματος “Πράσινων Προμηθειών".
Περισσότερα και ενδιαφέροντα για το θέμα θα βρείτε στην ακόλουθη διεύθυνση:
http://ecorec.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=265&Itemid=2



ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ


Η ιστορία της ανακύκλωσης του χαρτιού στην Ελλάδα

compost.thumbnail.jpgΓια πρώτη φορά, γίνεται αναφορά σε ταφή απορριμμάτων στο χώμα και μάλιστα σε διαφορετικά επίπεδα, το 3000 π.Χ. στην Κνωσσό της Κρήτης. Το 400 π.Χ., στην Αθήνα δημιουργήθηκε η πρώτη δημοτική “χωματερή”.

Κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας, άρχισαν να εμφανίζονται οι ρακοσυλλέκτες, οι πρώτοι ανακυκλωτές, σε διάφορες περιοχές όπως στην Ήπειρο.

ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ
ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΟΣ ΤΟΝΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ
ΑΠΟ ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ (ΧΑΡΤΟΠΟΛΤΟΣ)

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΟΣ ΤΟΝΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ΑΠΟ ΠΑΛΙΟ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΧΑΡΤΙ:

  • ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΕΙ 17 ΔΕΝΤΡΑ
  • ΤΟ ΜΙΣΟ (50%) ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ
  • ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ
  • ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 74%ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ 35% ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ
  • ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ 5-ΠΛΑΣΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Πολλά ακόμα ενδιαφέροντα:http://www.shizas.gr/content/blogcategory/1/27/lang,el/

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ...Ανακεφαλαίωση! Πάμε άλλη μία, γιατί όλο και κάτι διαφεύγει...

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ

1. Βρόμικες συσκευασίες
Είναι ένα λάθος που εντοπίσαμε σχεδόν σε όλους τους κάδους. Μπουκάλια μισογεμάτα με χυμούς και αναψυκτικά, κεσεδάκια με απομεινάρια από γιαούρτι, σκεύη αλουμινίου από έτοιμα αγορασμένα γεύματα -με το φαΐ που περίσσεψε-, συσκευασίες με το λάδι που έχει μείνει από το περιεχόμενό τους, καλαμάκια με το σουβλάκι που δεν φάγαμε και πολλά άλλα. Το πρόβλημα που δημιουργείται από αυτά είναι ότι αυξάνουν το μικροβιακό φορτίο στα εργοστάσια διαλογής και έτσι εκτίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι σε αυτά. Η λύση δεν είναι βέβαια να σαπουνίσουμε τη συσκευασία - μη γινόμαστε υστερικοί ούτε σπάταλοι στο νερό. Ενα μικρό ξέπλυμα ή ένα σκούπισμα με τις χαρτοπετσέτες που χρησιμοποιήσαμε είναι αρκετό.
2. Σφιχτοδεμένες σακούλες
Η λογική των μπλε κάδων θέλει τα σκουπίδια χύμα. Bέβαια, κάτι τέτοιο θα είχε νόημα αν άδειαζαν τους κάδους κάθε μέρα και δεν σωρεύονταν σακούλες με ανακυκλώσιμα γύρω και έξω από αυτούς. Με τα προβλήματα που υπάρχουν, όμως, στην αποκομιδή, μπορούμε να ελιχθούμε ανάλογα με την περίπτωση. Αν πετύχουμε τον κάδο άδειο, αδειάζουμε μέσα τη σακούλα με τα ανακυκλώσιμα. Αν είναι γεμάτος, την αφήνουμε επάνω στο σωρό με κάποιο χαλαρό δέσιμο, για να μη χυθεί στο δρόμο το περιεχόμενο και να είναι εύκολο να ανοίξει από τον υπάλληλο στο κέντρο διαλογής.
3. Ελλιπής διαχωρισμός
Για να λειτουργήσει εύρυθμα η αλυσίδα της ανακύκλωσης, είναι καλύτερα να πετάμε τα υλικά όσο πιο διαχωρισμένα γίνεται. Με άλλα λόγια, όταν υπάρχει χαρτί ενωμένο με πλαστική μεμβράνη ή με σκληρό πλαστικό, όπως συμβαίνει σε διάφορα παιχνίδια, καλλυντικά ακόμα και στο πακέτο των τσιγάρων, ας κάνουμε τον κόπο να τα διαχωρίσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα γυάλινα μπουκάλια (και όχι απαραίτητα τα πλαστικά) που έχουν πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια, αλλά και για το χαρτί της σοκολάτας, που δεν πρέπει να το τσαλακώνουμε μαζί με το αλουμινόχαρτο.
4. Λάθος υλικά
Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί πολλοί συνεχίζουν να πετούν τα αποφάγια και άλλα ακατάλληλα υλικά στην ανακύκλωση συσκευασιών. Το να πετάμε οργανικά είδη, τα οποία «δηλώνουν» την ύπαρξή τους με μια έντονη μυρωδιά, είναι η αιτία ή η δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι δήμοι για να αδειάζουν τους μπλε κάδους με τα κοινά απορριμματοφόρα. Δεν είναι όμως μόνο τα αποφάγια. Οι κάδοι είναι γεμάτοι από διάφορα άλλα υλικά: μικρά έπιπλα, ρούχα, αφρολέξ, μπουκάλια μπίρας -που, όπως είναι γνωστό, επιστρέφονται και μάλιστα με αντίτιμο και ξαναχρησιμοποιούνται-, αποτσίγαρα, προφυλακτικά, βιοδιασπώμενες σακούλες. Ακόμα και μαρμάρινο νεροχύτη εντοπίσαμε!
5. Ογκώδη αντικείμενα
Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε κάδους γεμάτους μέχρι επάνω με λίγες χαρτόκουτες. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι κάδοι βρίσκονται κοντά σε καταστήματα που παραλαμβάνουν εμπορεύματα και πρέπει μετά να ξεφορτωθούν τις κούτες. Σε κάποιο σημείο μάλιστα, στου Ζωγράφου, όπου υπάρχουν πέντε κάδοι σε παράταξη, έμαθα ότι εξυπηρετούν κυρίως ένα μαγαζί: το μανάβικο που βρίσκεται πίσω τους. «Τώρα πια δεν έχουμε ξύλινα τελάρα που επιστρέφονται και γεμίζουμε χαρτόκουτες. Ε, αντί να τις πετάμε στα κοινά σκουπίδια, ζήτησα από τον δήμο να φέρει την ανακύκλωση», μας εξομολογήθηκε ο μανάβης. Πολύ καλά έκαναν και οι δύο, όμως με ένα άλλο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα δοχείο ανακύκλωσης, που θα είναι μόνο για χαρτί, και με τις κούτες να μπαίνουν μέσα τσακισμένες, δεν θα χρειάζονταν τόσοι μπλε κάδοι - που όπως διαπιστώσαμε λείπουν από την υπόλοιπη γειτονιά.
ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ
ΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ
. Να είναι άδειες από τροφές και υγρά.
. Να τις ξεπλύνουμε, αν χρειαστεί, ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια κ.λπ.
. Να τσακίζουμε τις χαρτόκουτες για να μην πιάνουν όλο το χώρο.
. Οταν υπάρχει χώρος, να ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες και όχι μέσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες, για να βοηθάμε τη διαδικασία του διαχωρισμού στο εργοστάσιο.
. Στους φακέλους για εύθραυστα αντικείμενα -αυτούς που έχουν πλαστική επένδυση με τις φουσκαλίτσες αέρα για ασφάλεια- είναι καλύτερα να διαχωρίζουμε μόνοι μας το χαρτί από το πλαστικό. Στην ίδια λογική, βγάζουμε τα καπάκια από τις γυάλινες συσκευασίες - στις πλαστικές δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί διαχωρίζονται αργότερα στη διαδικασία ανάκτησης.
. Να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια, όταν μπορούμε, για να εξοικονομούμε χώρο.
. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πετάμε σπασμένα τζάμια ή καθρέφτες, γιατί η διαλογή γίνεται στο χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.
ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ
. Τα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, μέταλλα, ρούχα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, την παλιά δερμάτινη τσάντα, τα οργανικά υπολείμματα των τροφών, τα κλαδιά από τα δέντρα.
. τις βιοδιασπώμενες σακούλες (αυτές θεωρούνται συμβατικά σκουπίδια και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση. Είναι καλύτερα να τις χρησιμοποιούμε στα κοινά σκουπίδια γιατί, όταν η σακούλα διασπάται, επιταχύνεται ο χρόνος αποδήμησης).
. τα μικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σκισμένες σελίδες (όχι γιατί δεν ανακυκλώνονται, αλλά επειδή δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους).
. Αποτσίγαρα από έτοιμα ή από στριφτά τσιγάρα.
. Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.
ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ
. Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας.
. Αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, το κομμάτι από το αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δεν χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, τα κλειδιά που δεν χρειαζόμαστε κ.λπ.
. Ολες τις γυάλινες συσκευασίες: βαζάκια από τρόφιμα, μπουκάλια από ποτά, από αρώματα, από χυμούς, από φάρμακα κ.λπ.
. Ολες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε, σακουλάκια από καπνό. Επίσης, τα σπασμένα χαρακάκια του παιδιού, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το φιλμ περιτυλίγματος από τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) που πωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα από τις πάνες και όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου που τελείωσε, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν κ.λπ.
. Πλαστικά αντικείμενα: κρεμάστρες σπασμένες, την πλαστική κουτάλα που χάλασε, τις πλαστικές σακούλες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, τα πλαστικά εργαλεία γραφείου, τις θήκες από τα CD, τις παλιές κασέτες που δεν ακούμε κ.λπ.
. Συσκευασίες τετραπάκ
. Ξύλινες συσκευασίες: κουτάκια από ποτά ή δώρα, οδοντογλυφίδες, ξύλινες κουτάλες που χάλασαν, κρεμάστρες ρούχων κ.λπ.
. CD, DVD - ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που έχουν.
ΣΥΜΠΙΕΖΩ:
Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού είναι καλό να συμπιέζονται, όπως βλέπετε στη φωτογραφία, προκειμένου να μην πιάνουν χώρο. Στην περίπτωση των μπουκαλιών αυτών δεν χρειάζεται να βγάζετε το καπάκι.
ΠΛΕΝΩ:
Πλαστικές συσκευασίες από γιαούρτια, όπως αυτή, αλλά και μπίρες, αναψυκτικά ή άλλα τρόφιμα, θα πρέπει να ξεβγάζονται ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά.
ΔΕΝ ΣΚΙΖΩ:
Αποκόμματα εισιτηρίων, αποδείξεις, σκισμένες σελίδες και γενικά, χαρτιά που είναι μικρότερα του μεγέθους Α4 δεν ανακυκλώνονται - όχι γιατί δεν γίνεται, αλλά γιατί δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους.
ΒΓΑΖΩ ΚΑΠΑΚΙΑ:
Καλό είναι να ξεπλένετε τα γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών ή ποτών, ενώ όταν διαθέτουν μεταλλικά καπάκια, θα πρέπει να τα βγάζετε για να διευκολύνετε τον διαχωρισμό των υλικών.

Ας δώσουμε Νέα Πνοή στα Παραδοσιακά Αμπέλια από το ΗΛΕΣΙΟΝ

Το γκοσμάρι είναι ένα παραδοσιακό κόκκινο σταφύλι, που οι πολύ παλιοί πρόγονοί μας, οινοποιούσαν στην Ρούμελη. Σήμερα διασώζεται κυρίως σε άγρια κατάσταση στα βουνά της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και γι� αυτό οι ντόπιοι το ονομάζουν "αγριοστάφυλλο"

Εξόρμηση 7 και 8 Μαρτίου για συλλογή βλασταριών


Η Κοινότητα του ΗΛΕΣΙΟΝ προσκαλεί αυτούς που συμμερίζονται την αγωνία της για την διατήρηση αρχαίων ποικιλιών και την σύνδεση παράδοσης με την επιστημονική πρόοδο, να απαντήσουν στο κάλεσμά της για να ενισχύσουν τις μελλοντικές δράσεις, υιοθετώντας τις.

Το ΗΛΕΣΙΟΝ δεν είναι «εμπορική» κερδοσκοπική επιχείρηση. Είναι μια ομάδα συντρόφων... Γι' αυτό, ο οίνος που έχει παραχθεί, μετά την αναπαραγωγή των βλασταριών που συλλέχθηκαν δεν πουλιέται στο εμπόριο, αλλά προσφέρεται στα μέλη, στους ενεργούς υποστηρικτές του οργανισμού και στις εκδηλώσεις των συνεργαζόμενων οργανώσεων.

Οποιος από σας έχει συμμετάσχει σε παλιότερη εξόρμηση του ΗΛΕΣΙΟΝ ή είναι γνώστης του θέματος παρακαλούμε ας μας μιλήσει για την εμπειρία του ή ας μας ενημερώσει. Η προσπάθεια δείχνει πολύ αξιόλογη.

Περισσότερα :
http://www.helession.gr/

"Περί ανέμων..."

Από το ιστολόγιο http://symparataxi.blogspot.com/2009/02/blog-post_1801.html της γειτονικής Βοιωτίας αναδημοσιεύουμε τις ακόλουθες σκέψεις...και θέσεις .

- η αιολική ενέργεια είναι μια καθαρή, ανανεώσιμη μορφή ενέργειας αλλά μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα, όταν αναπτύσσεται άκριτα, ασύδοτα και με μοναδικό κριτήριο το κέρδος εταιρειών
- πρέπει εν τέλει κάποτε να σταθμίσουμε αυτά που κερδίζουμε με αυτά που χάνουμε: είναι οικολογικό έγκλημα, η καταστροφή δασικής βλάστησης για την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων, την διάνοιξη δρόμων, το ξεχέρσωμα για την εγκατάσταση των πυλώνων και των γραμμών μεταφοράς

Οι Δήμοι θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα αν αποφάσιζαν να χωροθετήσουν εξ'αρχής τις περιοχές που επιτρέπουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων εντός των ορίων τους με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.
Αντί γιαυτό, οι περισσότεροι Δήμοι δελεάζονται απο το 2% του ετήσιου τζίρου που εισπράττουν με αποτέλεσμα να συμπράττουν σε ενδεχόμενη υποβάθμιση. Θλιβερό παράδειγμα, αποτελεί η δημοτική Αρχή της Λιβαδειάς, που επέτρεψε πρόσφατα την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε ελατοδάση γύρω απο τον οικισμό του Ελικώνα.
Προκειμένου να βρούν άλλοθι σε αυτή την κατά βάση ανεύθυνη τακτική, πολλές δημοτικές αρχές, οχυρώνονται πίσω απο "πράσινα" επιχειρήματα όπως την προστασία του πλανήτη, τις κλιματικές αλλαγές κ.λ.π. Δυστυχώς.

Για το κλείσιμο, δανειζόμαστε μια (ρητορική) ερώτηση απο την πρόσκληση εκδήλωσης για τη σωτηρία του Παναχαικού όρους στην Πάτρα (στις 4/3/2009)
Είναι άραγε η λύση του ενεργειακού προβλήματος υπόθεση μόνο των μεγαλοεπενδυτών ή του κάθε πολίτη;

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

H βιολογική γεωργία, όταν γίνεται σωστά...


H βιολογική γεωργία, όταν γίνεται σωστά, μπορεί να έχει τις ίδιες ή και καλύτερες στρεμματικές αποδόσεις από ό,τι η συμβατική. Σίγουρα όμως έχει πολύ καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς και φυσικά μεγαλύτερο εισόδημα, ιδιαίτερα για τους Ελληνες παραγωγούς με τον μικρό κλήρο, ένα μειονέκτημα που μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα για τις μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις της Ελλάδας. Αν οι παραγωγοί μας δεν εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή και δεν εφαρμόσουν τεχνικές μειωμένων εισροών, αμειψισποράς, βιολογικής γεωργίας και πολυκαλλιέργειας ή δεν συνεργαστούν μεταξύ τους από την παραγωγή μέχρι τη διάθεση των προϊόντων τους και δεν βοηθηθούν σημαντικά από τους αρμόδιους φορείς της χώρας, υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ο αγροτικός τομέας της πατρίδας μας να βρεθεί και πάλι στην προ εκατονταετίας κατάσταση, με τους τσιφλικάδες τότε, εταιρείες σήμερα, ιδιοκτήτες των χωραφιών τους και τους αγρότες κολίγους στα ίδια τους τα κτήματα.


Περισσότερα http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_10/02/2009_1288104

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Το Χρισσό στην ΕΤ3.

Αύριο Κυριακή στις 15.30 στην ΕΤ3 δείτε το αφιέρωμα στο Χρισσό.

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ!!

Κάποτε στη Πάνορμο (Δ. Τολοφώνας)...

Μαγείρευαν οι οικογένειες στο σπίτι ότι ήθελε ο καθένας, κυρίως πίτες και μοιραζόντουσαν τα φαγητά το βράδυ που μαζεύονταν στα αλώνια και στις ρούγες.Χορεύανε γύρω από τη φωτιά και ξενυχτάγανε .


Καλό τσίκνισμα!

Ο αρχαίος Ελαιώνας της Αθήνας ...χρειαζόταν και ένα εμπορικό κέντρο!

Αφιερωμένο εξαιρετικά στους εν Αθήναις Φωκιδείς,στον μισό πληθυσμό της χώρας που ζει στην Αθήνα και σε όσους από εμάς που παρακολουθούν διακριτικά και «εκ του μακρόθεν»...

Ημέρα δράσης για τη νίκη στον Ελαιώνα

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 11.00 π.μ.
ΣΥΝΑΝΤΙΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ/ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ!

ΣΥΝΑΝΤΙΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ 11.00 π.μ. ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ, ΞΕΡΕΤΕ… ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΧΤΙΖΟΥΝ…
ΚΑΙ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝΤΡΑ…

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 1.30 μ.μ.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ, ΝΑ ΦΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΒΟΛΕΣ ΔΕΚΤΕΣ… ΞΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ…

Περισσότερα από τους διοργανωτές:http://elaionas.wordpress.com/

Και νεότερα από το μέτωπο http://www.tvxs.gr/v3256

Η ιστορία αυτού του τόσο σημαντικού κάποτε τμήματος της αττικής γης, μέσα από το ιστορικό δοκίμιο της Ζωής Ρωπαΐτου - Τσαπαρέλη που εκδόσεις «Φιλιππότη» με τίτλο «Ο Ελαιώνας της Αθήνας»
http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3584243

Για την σημερινή κατάσταση του Ελαιώνα η ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ δίνει μια καλή εικόναhttp://www.minenv.gr/3/31/313/31304/g3130404.html

Τι γίνεται σ΄αυτές τις περιπτώσεις?Οταν δηλ.κάποιος διαμαρτύρεται για κάποια νομότυπη ασυδοσία? Τα γνωστά...Βάζουμε μπροστά τους εργαζόμενους.
"Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν προσφυγή 734 εργαζόμενοι και συνεργάτες της εταιρείας “Μπάμπης Βωβός” και ζητάνε να ανακληθεί η πρόσφατη απόφαση του Τμήματος Αναστολών (57/2009) που σταμάτησε προσωρινά την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Στην αίτησή τους οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς εργασία και ότι αδυνατούν να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες σε περίπτωση που δεν συνεχιστεί η κατασκευή εμπορικού κέντρου.περίπτωση που δεν συνεχιστεί η κατασκευή εμπορικού κέντρου". http://www.ert.gr

« Οι πλούσιοι θα έπρεπε να δώσουν χρήματα και να γκρεμίσουν ολόκληρα τετράγωνα και να λέγεται : “Εγκρεμίσθη υπό του Ωνάση” , “Εγκρεμίσθη υπό του Νιάρχου”.Άλλοτε οι πλούσιοι χάριζαν βιβλιοθήκες, μουσεία, πράγματα…Σήμερα πρέπει για να γίνει πιο ωραία η Αθήνα να γκρεμίσουν διάφορα πράγματα. » ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ (σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια συνταγή θα έδινε στη σημερινή Αθήνα). http://www.omadablanco.com/May2006.htm

Ξεριζώνουν τον Αρχαίο Ελαιώνα http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=119632 όμως και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα!

Eπειδή η αδιαφορία έχει να κάνει συχνά με την άγνοια του μεγέθους του θησαυρού που χάνεται πιστεύουμε ότι καλό θα ήταν"οι υπεύθυνοι (πριν δώσουν τις άδειες...) να καταγράψουν τα σημεία αισθητικού και φυσικού κάλλους της Αττικής, να ενημερώσουν γι' αυτά με σαφείς οδηγίες ώστε να μην προσλαμβάνουν όλοι αυτοί οι προορισμοί χαρακτήρα εξερεύνησης, αλλά να είναι κάτι εύκολο και σύντομο για όλους".http://www.omadablanco.com/botanicgarden.htm

Γνωρίζοντας τα( και για τα μέρη μας το ίδιο ισχύει) ίσως μπορέσουμε να τα προστατέψουμε.Ενα μικρό αφιέρωμα στο εναπομείναν πράσινο της Αθήνας που μπορεί κι αυτό να κινδυνέψει αργά ή γρήγορα:

Η Αγία Μαρίνα στη βόρεια Πάρνηθα. (Ξέρει κανείς αν κάηκε ήδη?)





Αισθητικό δάσος Καισαριανής http://www.philodassiki.org/29/article/greek/29/39/index.htm

Ρεμματιά στο Χαλάνδρι



Πάρκο Συγγρού (Λ. Κηφισίας στο ύψος του ΚΑΤ)








Καταράκτης στην Πεντέλη (Οίκο της Καθημερινής)








Υπάρχει και επισήμως στην Αθήνα! Ενα σπάνιο μνημείο της Φύσης, η δολίνη Χάος. Πρόκειται για ένα τεράστιο βύθισμα από κατάπτωση οροφής μεγάλου σπηλαίου, που βρίσκεται στον Αγ.Κωνσταντίνο ή αλλιώς Καμάριζα, εντός του Εθνικού Δρυμού Σουνίου. Χρησιμοποιείται για σεμινάρια από τους σπηλαιολόγους. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν τα αρχαία μεταλλεία του Λαυρίου.( Σας θυμίζει μήπως τις δολίνες ή δρεπούς αριστερά του δρόμου από την Ιτέα στο Γαλαξίδι).

Βοτανικός Κήπος Αλέξ.Διομήδους. Ο πρωθυπουργός που δεν άφησε παιδιά ούτε χρέη αλλά μας κληροδότησε τον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο της Ανατ.Μεσογείου κι από τους πιό οργανωμένους στην Ευρώπη.




Μήπως χρειαζόμαστε κι ένα ανάλογο αφιέρωμα στην Φωκίδα?

Σειρά μεταξύ άλλων έχουν τα Βαρδούσια.
Ποιό το μέγεθος της επένδυσης του αιολικού πάρκου στα Βαρδούσια? Γιατί στα Βαρδούσια? Πόσα πράσινα βουνά έμειναν στην Ελλάδα και πόσα τα ξεροβούνια και τα ξερονήσια? Ποιό το κριτήριο επιλογής? Ναι, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικά της τόσο φιλικές προς το περιβάλλον.Αλλά μήπως όχι ακριβώς όπου βολεύει τους επενδυτές και στην ποσότητα που τους συμφέρει? Μετά από χρόνια θα λέμε όσα λέμε τώρα για τη λίμνη του Μόρνου? Να επιδοτηθούν οι Δήμοι και να βάλουν όσες ανεμογεννήτριες χρειάζονται ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ας δοθούν εκεί τα μεροκάματα.Να επιδοτηθούν τα νοικοκυριά. Ας μην παραδώσουμε για άλλη μια φορά τα βουνά μας χωρίς δεύτερη σκέψη. Ας απαντήσει κάποιος...

Aφιέρωμα :Αποκριάτικα έθιμα της Φωκίδας


Μετά την Αμφισσα και το Χρισσό η Koυκουβίστα (νυν Καλοσκοπή)


Καλοσκοπή


Μασκαράδες μαζεύονταν στην πλατεία του χωριού και χόρευαν με όργανα όλη τη μέρα. Μουτζουρώνονταν και σταχτόνονταν δηλαδή έβαζαν στάχτη μέσα σε πάνινες σακούλες και τις τίναζαν ο ένας στον άλλο, κάτι σαν τον σημερινό χαρτοπόλεμο. Συνήθως μασκάρευαν και τα γαϊδούρια που τους φορούσαν σώβρακα ή παντελόνια και τα έσερναν στην πλατεία. Την Καθαρή Δευτέρα έβραζαν φασολάδα στην πλατεία και οι νοικοκυρές έβραζαν τα κατσαρολικά τους με στάχτη στο καζάνι για να ξεαρτιθούν και να είναι έτοιμα για τη νηστεία του 40ήμερου.

(Πηγή http://www.kaloskopi.gr/laografika.aspx#apokries)

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Φωκίδα ένας γεωμυθότοπος

Πυρά ή Γκούρα. Τα ερείπια του ναού του Ηρακλέους.Εδώ σύμφωνα με τη μυθολογία κάηκε ο ημίθεος Ηρακλής.

H Φωκίδα είναι μία από τις περιοχές του ελληνικού χώρου που αποτελεί σύγχρονο φυσικό, γωολογικό εργαστήριο και μουσείο ενώ φιλοξενεί πολυάριθμες τοποθεσίες συνδεδεμένες με την ελληνική μυθολογία (Γκούρα η Πυρά του Ηρακλέους, Παρνασσός- κατακλυσμός Δευκαλίωνα, Δελφοί-κέντρο του κόσμου, Κορινθιακός-μυθική λίμνη Εσχατιώτις κα ) και τον πανάρχαιο ελληνικό πολιτισμό.

Ο συνδυασμός αυτός την καθιστά γεωμυθότοπο δηλ. τόπο που συνδέεται με κάποιο μύθο.

Τόπο όπου μέσω της μυθολογίας μας παρέχονται στοιχεία για την απαρχή του ανθρώπου και την φύση που τον περιέβαλε και τον ενέπνευσε από φόβο, δέος και ίσως θαυμασμό να δημιουργήσει μύθους.


Θίγουμε το θέμα γιατί πιστεύουμε ότι η γνώση για τους γεωμυθότοπους βοηθάει στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των πολιτών αναδεικνύοντας γνωστές και άγνωστες τοποθεσίες του τόπου μας. Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μεγάλα τμήματα του φυσικού περιβάλλοντος θα μπορέσουν ίσως να προστατευθούν από μελλοντικές ατυχείς επεμβάσεις αν αυτό γίνει συνείδηση και στόχος όλων μας.


«Τα γεωμυθολογικά πάρκα και οι γεωμυθότοποι αναδεικνύοντας τη σχέση φύσης και αρχαιοελληνικού πολιτισμού συμβάλλουν στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής αγωγής και παιδείας που αποτελούν απαραίτητη προυπόθεση στην πρόληψη της παραπέρα καταστροφής της φύσης».

Η.Μαριολάκος
Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων


Μια ακόμα εξαιρετική δουλειά πάνω στο θέμα αυτό έχει κάνει το ΚΠΕ Αμφισσας

http://www.kpeamfissas.edu.gr/images/stories/articles/HlektronikhBiblio8hkh/mythologia-kai-ekpaideysi.pdf που με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και πάλι, για τη συμμετοχή και στήριξή του στην ενημερωτική συνάντηση με θέμα τον Κορινθιακό που διοργανώσαμε στις 7 του περασμένου Δεκέμβρη στην Ιτέα.Ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκριση σε αυτή την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του ΚΠΕ όπως αυτής του 4ου Δημτικού σχολείου Λιβαδειάς.Δείτε τη: http://elikonio.blogspot.com/2009/02/2009_10.html .Αν τυχόν γίνονται ανάλογες προσπάθειες εκπαιδευτικών κάπου στην Φωκίδα παρακαλούμε ενημερώστε μας. Θα θέλαμε να τις προβάλλουμε.


Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΑΣΩΠΟΣ SOS ...

ΔΕΙΤΕ http://www.skai.gr/master_avod.php?id=109738&lsc=1

Το μεγάλο θέμα του Ασωπού ποταμού επαναφέρει από τη Δευτέρα, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και κατοίκους.
http://www.skai.gr/master_avod.php?id=111268
Σχετική ενημέρωση για το θέμα μπορεί να βρίσκει κανείς εδώ http://symparataxi.blogspot.com/2009/02/sos.html αλλά και στο ιστολόγιο της Κας Μαργαρίτας Καραβασίλη πρώην επιθεωρήτριας περιβάλλοντος που καταδικάστηκε πρόσφατα αφού ''ενόχλησε'' κάνοντας σωστά τη δουλειά της: oikomargarita.blogspot.com

Δεν το ζούμε αλλά μας αφορά όλους,όπως άλλωστε όποια καταστροφή στο περιβάλλον όσο μακριά απ΄την πόρτα μας και να γίνεται.Τα προιόντα από κτήματα που ποτίζονται με τα μολυσμένα νερά του ποταμού φτάνουν στο πιάτο μας..."Από έρευνες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (που παρήγγειλαν οι αγρότες της Αυλίδας) και του εργ.Χημείας Τροφίμων και Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, αποδείχτηκαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου και βαρέων μετάλλων σε καρότα- κρεμμύδια κλπ" διαβάζουμε στο ιστολόγιο της Συμπαράταξη Βοιωτών.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Κτίζουν παραθεριστικό οικισμό μέσα στο Δελφικό Τοπίο!

Με την ανοχή και τη βοήθεια του νομάρχη Φωκίδας και του δημάρχου Δελφών!!!
Με παραπλανητικό τοπογραφικό διάγραμμα του νομάρχη Φωκίδας Ν. Φουσέκη, που είναι πολιτικός μηχανικός, μια ολόκληρη περιοχή 20.000 τ.μ. που βρίσκεται μέσα στην οριοθετημένη ζώνη του Δελφικού Τοπίου και ανήκε στην κόρη του δημάρχου Δελφών κ. Καλτσή, οικοδομείται από μεγάλη παραθεριστική μονάδα και μάλιστα, κατόπιν γνωμοδότησης του ΕΟΤ, εντάχθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο για τις ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων!
Τη φοβερή αυτή καταγγελία έκανε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας και μέλος της Επιτροπής Πολεοδομίας του ΤΕΕ κ. Σχοινάς και ήδη ετέθη το θέμα στη Βουλή κατόπιν ερώτησης που υπέβαλαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού 24 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Να σημειώσουμε ότι η έκταση αποκτήθηκε από την κόρη του δημάρχου Δελφών με τη μέθοδο του αποχαρακτηρισμού και της χρησικτησίας και επειδή υπήρχαν αμφιβολίες για τη νομιμότητα της μεταβίβασης παρενέβη ο Εισαγγελέας και η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια. Ήδη για τον λόγο αυτόν στον δήμαρχο Δελφών έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα!Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας σεβόμενοι τον θεσμικό τους ρόλο και υπερασπιζόμενοι την ισονομία ζήτησαν δύο φορές να συζητηθεί το θέμα της παράνομης ανέγερσης οικισμού εντός του Δελφικού Τοπίου στο νομαρχιακό Συμβούλιο Φωκίδας. Την πρώτη στις 11/2/2008, όπου ο Νομάρχης Φωκίδας Ν. Φουσέκης αποχώρησε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο λέγοντας ότι δεν έχει να δώσει λόγο σε κανέναν και απείλησε ότι θα υποβάλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Τη δεύτερη, στις 8/10/2008, ο νομάρχης όχι μόνο τροποποίησε αυθαίρετα το θέμα της ημερήσιας διάταξης που έθεσε η αντιπολίτευση, αλλά χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, απαγόρευσε να συζητηθεί στο νομαρχιακό συμβούλιο ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα για την περιοχή.
Κατόπιν αυτώνοι βουλευτές ρωτάνε τους αρμόδιους υπουργούς γιατί ολιγωρούν να προστατεύσουν το Δελφικό Τοπίο, γιατί δεν ελέγχουν τα πρόσωπα και τους μηχανισμούς που διενεργούν την παρανομία και γιατί δεν δίνουν εντολή στις υπηρεσίες να κατεδαφίσουν τα παράνομα κτίσματα πριν ολοκληρωθεί το έγκλημα κατά του αρχαιολογικού χώρου.
(πηγή: το παρόν της Κυριακής 8/2/09)

Αξίζει να δείτε το δημοσιεύμα στο http://lamianews.blogspot.com/2009/02/blog-post_13.html κυρίως για τα σχόλια που ακολουθούν.

Αναμένουμε τη συνέχεια...

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Κορινθιακός: Θάλασσα με ενιαία Χωροταξία και Διοίκηση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ» , συνεχίζει τον αγώνα για την σωτηρία του Κορινθιακού κόλπου με μεγαλύτερη ένταση και με κάθε μέσο. Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση της θάλασσάς μας χειροτερεύει κινδυνεύοντας να φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή.

Η Ομοσπονδία ξεκίνησε δικαστικό αγώνα ενάντια σε αυτούς που με μοναδικό σκοπό τον άκρατο πλουτισμό -και ενάντια στην αξιοπρέπειά μας– δηλητηριάζουν τον αέρα και τη θάλασσά μας, μετατρέποντάς την σε χαβούζα απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων, κόκκινης λάσπης και, τελευταία, χρησιμοποιώντας τα νερά της για ψύξη των εγκαταστάσεων ρυπογόνων εργοστασίων.

Η Ομοσπονδία μας έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αιτήσεις ακύρωσης κατά των περιβαλλοντικών όρων και λοιπών αποφάσεων σχετικών με τη λειτουργία του εργοστασίου της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. και των Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 334 MW και 412 MW στον κόλπο της Αντίκυρας (συμφερόντων του Ομίλου Μυτηλιναίου και της ENDESSA), οι οποίες θα εκδικαστούν το Μάρτιο και το Μάιο του 2009.

Νοιώθοντας ευθύνη για τις επόμενες γενιές, θα παλέψουμε για να παραδώσουμε έναν Κορινθιακό καθαρό και πρότυπο ανάπτυξης για το μέλλον, με δεσπόζουσα αρχή την ισόρροπη σχέση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και την αειφορία .

Παρεμβαίνουμε δυναμικά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και συνεργαζόμαστε με τους φορείς και τις κινήσεις πολιτών του Κορινθιακού κόλπου. ΔΙΑΜΗΝΥΟΥΜΕ ότι ο αγώνας μας θα δοθεί εντός και εκτός Ελλάδας μέχρι να δικαιωθούμε.

Καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες να συνεργαστούν στενά και αποφασιστικά. Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομαρχίες – Δήμοι - Κοινότητες, οφείλουν να σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων των πολιτών.

- Όχι στην δημιουργία κέντρου παραγωγής ενέργειας στις βόρειες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου (Αντίκυρα και Θίσβη Βοιωτίας ).

- Να σταματήσει άμεσα η ρίψη των αποβλήτων (κόκκινη λάσπη) της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, στον Κορινθιακό Κόλπο .

- Να προχωρήσουν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την σταδιακή απορρύπανση του κόλπου από την κόκκινη λάσπη και την ορθολογική διαχείρισή
της

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ


Περισσότερα για την ταυτότητα και την δράση της Αλκυώνης στην ετικέτα :Αλκυών.

Αλλάζοντας μια καθημερινή συνήθεια συμβάλλουμε ουσιαστικά στο να αλλάξει η εικόνα γύρω μας...

To άρθρο του επίκουρου καθηγητή Χημείας Τροφίμων στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου της Αθήνας κ.Ζαμπετάκη στο σημερινό ΒΗΜΑ αποτελεί ακόμα μια φωνή ευαισθητοποίησης πάνω στο θέμα της κατάργησης της "δωρεάν" διάθεσης της πλαστικής σακούλας. Η πολιτεία έχει προχωρήσει ήδη στα πρώτα βήματα. Τα νησιά επιζητούν την κατάργηση της αφού δεν ταιριάζει πια με την αισθητική και το πολιτισμένο πρόσωπο που θα θέλαμε να προβάλλουμε στην τουριστική μας βιτρίνα. Η σκέψη αρχίζει να ωριμάζει στη συνείδησή της φυλής μας. Οι οικολογικές οργανώσεις η μία μετά την άλλη αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος και συμπαρατάσονται.
Το άρθρο της εφημερίδας θα βρείτε πατώντας
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=255076

Οι Πολίτες της Φωκίδας πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη πλέον να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε μια συνήθεια 40 χρόνων προς όφελος ενός ολόκληρου μέλλοντος. Αναλαμβάνοντας ο κάθε ένας από μάς την προσωπική του ευθύνη δηλώνουμε έμπρακτα την πρόθεσή μας για μια μεγάλη ποιοτική αλλαγή στη ζωή μας. Μπαίνουμε μπροστά ως πολίτες και άνθρωποι για να συμπαρασύρουμε και τους υπόλοιπους συμπολίτες μας και όποιους αρμόδιους να βγάλουμε την πλαστική σακούλα από τη ζωή μας.Για να μειώσουμε τη χρήση της και τη χρήση των πλαστικών γενικότερα στη καθημερινότητα μας.Οι αρμόδιοι φορείς ας μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας αυτή ενισχύοντας τόσο το θεσμικό πλαίσιο όσο και την εφαρμογή του σε όλα τα επίπεδα. Ας μην περιμένουμε να μας το "επιβάλουν" με τη νομική οδό, που γνωρίζουμε πως και εάν εφαρμόζεται στην χώρα μας.

Ας κάνουμε εμείς αυτό που περνάει από το χέρι μας αντί να γκρινιάζουμε μόνο για τα όσα δεν γίνονται...Είναι μια καλή αρχή! Σε καλό θα μας βγει!

Kουίζ
Τι κάνουμε όταν έρθει η ώρα να βάλουμε την ...πατάτα στη σακούλα?
http://www.nistikoarkoudi.gr/Potato.asp
Κι οποιαδήποτε μεγάλη γερή τσάντα μας βρίσκεται είναι μια χαρά για το ξεκίνημα.

Κουράγιο μας! Ο πρώτος μήνας μέχρι να οργανωθούμε είναι δύσκολος!

Περισσότερα για την πλαστική σακούλα και τις συνέπειές της για το θαλάσσιο περιβάλλον στην ετικέτα : πλαστική σακούλα.

Το σύντομο βίντεο που ακολουθεί επιλέχτηκε γιατί παρουσιάζει με εικόνα και ήχο ένα μεγάλο μέρος του θέματος και δεν αποτελεί προσπάθεια διαφήμισης κανενός.

Προτείνουμε
ένα παρόμοιο βίντεο να δημιουργηθεί με φωτογραφίες από το νομό μας και τον Κορινθιακό. Για το λόγο αυτό καλούμε όσους από σας έχετε σχετικό υλικό η μπορείτε να δημιουργήσετε και θα θέλατε να το μοιραστείτε μαζί μας να μας το στείλετε άμεσα. Το αποτέλεσμα της ομαδικής αυτής δουλειάς θα ανήκει σε όλους μας. Κι αν η ιδέα μας βρει μιμητές... Θα χαρούμε ακόμα πιο πολύ!!!

Αφιέρωμα : Αποκριάτικα έθιμα της Φωκίδας

Μετά την Αμφισσα και τα στοιχειά της το γραφικό Χρισσό.

Χρισσό
Παλιότερα οι κάτοικοι μεταμφιέζονταν και συνηθιζόταν οι άνδρες να ντύνονται γυναίκες και μάλιστα γύφτισσες για να λένε τη μοίρα και το αντίστροφο. Από το άνοιγμα του Τριωδίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, άναβαν φωτιές κατά γειτονιές και διαγωνίζονταν για το ποια φωτιά θα φτάσει πιο ψηλά. Τα αγόρια πηδούσαν πάνω από τις φωτιές και στήνανε χορούς γύρω από αυτές, με αποκριάτικα τραγούδια που είχαν σκωπτικό περιεχόμενο με τολμηρές λέξεις.


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Αιολικά πάρκα και άγρια πουλιά

Ολοκληρώθηκε σήμερα από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ)η σύνταξη των οδηγιών για την εκπόνηση Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης σχετικά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας. Οι οδηγίες αυτές, καθώς και η απαραίτητη Ειδική Ορνιθολογική Μελέτη αποσκοπούν να καλύψουν το κενό στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, του οποίου πολλές διατάξεις είναι ανησυχητικά ανεπαρκείς για την προστασία των άγριων πουλιών και του φυσικού περιβάλλοντος. Το Πλαίσιο, δεν προβλέπει κανέναν περιορισμό για την χωροθέτηση ανεμογεννητριών στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά* της Ελλάδας που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 όπως η Γκιώναhttp://www.ornithologiki.gr/gr/sppe/gr106.php τα Βαρδούσιαhttp://www.ornithologiki.gr/gr/sppe/gr105.php τμήμα του Παρνασσού http://www.ornithologiki.gr/gr/sppe/gr107.php και το Γαλαξείδι http://www.ornithologiki.gr/gr/sppe/gr108.php μερικές από τις οποίες είναι ήδη υποψήφιες για την εγκατάσταση ανεμογγενητριών.H μελέτη της ΕΟΕ πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε όλες τις σημαντικές περιοχές για τα άγρια πουλιά που θα πληγούν πιθανώς ανεπανόρθωτα με την εφαρμογή του παρόντος Πλαισίου και οδηγό για τους μελετητές.
"...στήριξη μικρής κλίμακας και διαφορετικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βέβαια χωροθέτηση ανεμογεννητριών που λαμβάνει υπόψη τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος" τονίζει ο κ. Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής της Ε.Ο.Ε

Περισσότερα:http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/show_article.php?artID=316&locale=gr

Οι θέσεις και τα σχόλια της ΕΟΕ στα πλαίσια της Δημόσιας Διαβούλευσης για το Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο βρίσκονταιεδώ http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/wind_hos_comments.php
*Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Το δίκτυο αυτό φιλοδοξεί να εξασφαλίσει στα πουλιά κατάλληλους τόπους για αναπαραγωγή, διαχείμαση, ή στάση κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρόμων. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.

Το να γνωρίζουμε που βρίσκονται αυτές οι περιοχές και ποια είναι η αξία τους σε σχέση με τα είδη πουλιών που φιλοξενούν είναι το πρώτο βήμα για να συμμετάσχουμε στη διατήρησή τους.


Οι Πολίτες της Φωκίδας λέμε ΝΑΙ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Απαραίτητη όμως προυπόθεση θεωρούμε το σωστό σχεδιασμό (χωροθέτηση, ποσότητα και κατάλληλη ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε τόπου επιλογή). Ας στραφεί ο κάθε δήμος και νομός στη μελέτη σχεδιασμού κάλυψης των δικών του αναγκών. Με ενημερωτικές καμπάνιες που θα αφορούν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια μειώνεται η ασύστολη σπατάλη.Με τοποθέτηση φωτοβολταικών για φωτισμό σε δρόμους και λιμάνια σε συνδυασμό με τις ανεμογεννήτριες μπορούμε αν θέλουμε να νοικοκυρέψουμε τον τόπο μας σεβόμενοι το περιβάλλον και να αισθανθούμε επιτέλους περήφανοι για κάτι. Ας επιδοτηθούν τα νοικοκυριά κι όχι οι τεράστιες απρόσωπες επενδύσεις αγνώστων συμφερόντων και σχεδιασμού χωρίς εμάς... για εμάς?.