Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Η παραλία του Νώντα !


Μπορεί το καλοκαίρι να τέλειωσε για τους περισσότερους απο εμας, όμως στο μυαλό μας εμφανίζονται εικόνες καλοκαιρινές...Ποιός δεν ξέρει τη θάλασσα της Βάθης, στην παραλία της Τολοφώνας, που έχει απο όλους μετονομαστεί , δικαιολογημένα, σε "παραλία του Νώντα" !
Ειναι μια παραλία με πεντακάθαρα νερά και θαυμάσια θέα, όταν δροσίζεσαι στα νερά της..
Και τι δεν έχει κάνει ο Νώντας..Φρεσκοασβεστωμένα δέντρα, άφθονα καθίσματα, ξαπλώστρες, ομπρέλλες, τραπέζια, γήπεδο βόλεϋ, παιδική χαρά..κανώ, αφθονους κάδους για τα σκουπίδια, κάδους ανακύκλωσης αλουμινίου, κυλικείο, πρόθυμη εξυπηρέτηση, απο όλη την
οικογένεια του Νώντα..Ολες οι υπηρεσίες και η χρήση των υποδομών είναι δωρεάν,πράγμα σπάνιο σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Τα αλμυρίκια έχουν γίνει πιά ολόκληρα δέντρα και προσφέρουν τον ευεργετικό ίσκιο τους σε όσους ξέρουν να αποφεύγουν τον επικίνδυνο ήλιο, στις μεσημβρινές ώρες.Τα δέντρα αυτά , μαζί με χιλιάδες άλλα, τα φύτεψε και τα φρόντισε, όταν ήταν μικρά, ένας άλλος συντοπίτης που αγαπάει τον τόπο του..Ο Ηλίας ο Κορομπίλης, που αντιμετώπισε τα ειρωνικά σχόλια των "έξυπνων" συγχωριανών μας όταν άρχισε να φυτεύει όλες τις παραλίας του Δήμου Τολοφώνας..
Θερμά συγχαρητήρια και πολλά ευχαριστώ στους δυό αξιέπαινους συντοπίτες μας που είθε να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα και σε άλλους ώστε να δείξουν έμπρακτα την αγάπη τους για τον τόπο μας.


Η συνέχεια της δίκης Καραβασίλη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2009, ημέρα Δευτέρα, στο Α’ Τριμελές Εφετείο Αθήνας (κτίριο λεωφ. Αλεξάνδρας), εκδικάζεται η έφεση της τ. Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος κας Μαργαρίτας Καραβασίλη κατά της απόφασης που εξέδωσε το ΣΤ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο το 2008, μετά από μήνυση του σημερινού Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος κ. Ιωάννη Δερμιτζάκη.
Η κα Μαργαρίτα Καραβασίλη, είναι εκείνη που πρώτη μίλησε για τον κίνδυνο επέκτασης της ρύπανσης ακόμη και στον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων στον ποταμό Ασωπό. Επίσης, είναι εκείνη, που με αναφορές της επεσήμανε τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στο Λαγονήσι, την Πούντα – Ζέζα Λαυρίου, αλλά και τις ανεπαρκείς πρακτικές και μεθόδους της Πολιτείας μετά την εκρηκτική κατάσταση στον Ασωπό, για την αντιμετώπιση των οικολογικών καταστροφών.
Αντικείμενο της μήνυσης ήταν η άσκηση κριτικής για την πολιτική του ΥΠΕΧΩΔΕ και του κ. Δερμιτζάκη και η διατύπωση επιστημονικών απόψεων από την κα Καραβασίλη σε συνεντεύξεις της κατά την περίοδο (Νοέμβριος 2003) που ήταν στην επικαιρότητα το σοβαρό πρόβλημα της ρύπανσης της κοιλάδας του Ασωπού από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο. Η κα Καραβασίλη, η οποία είχε απομακρυνθεί από τη θέση της έπειτα από απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, τον Ιούλιο του 2005, άσκησε κριτική στην ΕΥΕΠ και στο ΥΠΕΧΩΔΕ για πρακτικές που ακολουθήθηκαν, καθώς και για καθυστερήσεις, έλλειψη ενημέρωσης της κοινής γνώμης και κυρίως για μη υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων, ώστε να περιορισθεί η ρύπανση και να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ζημιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια απόφαση διέταξε την αποστολή των πρακτικών στον Εισαγγελέα Θηβών, για την έρευνα και δίωξη εγκληματικών ενεργειών σε βάρος του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη έχει προσδιοριστεί σχετική δίκη με βαρύτατες κατηγορίες κατά συγκεκριμένων βιοτεχνιών.Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργείου, στα νερά του Ασωπού και –ακόμα χειρότερα– στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, εξακολουθούν να ανιχνεύονται τοξικές ουσίες όπως μόλυβδος και εξασθενές χρώμιο, γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία δεκάδων χιλιάδων κατοίκων. Ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί, από πλευράς Πολιτείας, οι βιομηχανίες που έχουν την κύρια ευθύνη για τη ρύπανση ώστε να αναλάβουν και το πλήρες κόστος της εξυγίανσης των ρυπασμένων νερών και εδαφών καθώς και της αποκατάστασης της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βλάβης που έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», ενώ η πολιτική του ΥΠΕΧΩΔΕ εξαντλείται στην επιβολή προστίμων που δεν εκφράζουν την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» αλλά περισσότερο την αρχή «ο πληρώνων συνεχίζει να ρυπαίνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: