Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Πλαστική σακούλα και θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο κόσμος του βυθού κινδυνεύει να μετατραπεί σε βασίλειο της πλαστικής σακούλας, απειλώντας τα ψάρια και το θαλάσσιο περιβάλλον.Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία έγινε για πρώτη φορά σε βαθιά νερά. Από την έρευνα προκύπτει ότι τέσσερις κόλποι της Δυτικής Ελλάδας έχουν μετατραπεί σε θαλάσσιους σκουπιδότοπους.Τρία είδη αντικειμένων- οι σακούλες απορριμμάτων, τα κουτάκια αλουμινίου και τα πλαστικά μπουκάλια νερού- αποτελούν το 48% των απορριμμάτων.Ο αμέσως πιο βρώμικος κόλπος μετά τον Πατραϊκό είναι ο Δυτικός Κορινθιακός.Οι πλαστικές σακούλες συχνά γίνονται αιτία πνιγμού για μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά και άλλα ζώα,θαλάσσιες χελώνες, φάλαινες, θαλασσοπούλια και δελφίνια.Περισσότερα:
http://tech.pathfinder.gr/tech/609873.html



Ενημέρωση σχετικά με το θέμα της κατάργησης της "δωρεάν" διάθεσης της πλαστικής σακούλας
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο και έχει περάσει στη συνείδηση των πολιτών ότι η πλαστική σακούλα, λόγω της χημικής σύνθεσης , του μεγάλου διαστήματος αποσύνθεσης και της εκτεταμένης χρήσης της αποτελεί έναν κίνδυνο για το περιβάλλον. Πρόσφατες έρευνες κρούουν το κώδωνα του κινδύνου από το «χαλί» πλαστικής σακούλας που καλύπτει ολοένα και μεγαλύτερες εκτάσεις του βυθού των θαλασσών μας και πιό συγκεκριμένα του Κορινθιακού κόλπου και για το πόσο αυτό είναι επικίνδυνο για όλους τους έμβιους οργανισμούς) και κυρίως για τα κητώδη και τις χελώνες Carreta Caretta.

Πριν μερικούς μήνες, ο σύνδεσμος ιδιοκτητών Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος ανέλαβε την πρωτοβουλία αντικατάστασης της πλαστικής σακκούλας από βιοδιασπώμενη ή φωτο διασπώμενη ( από άμυλο,ρύζι κλπ) με διαφορά ζωής 18-20 μήνες και οι αλυσίδες στο Δήμο Αθηναίων υιοθέτησαν και εφήρμοσαν την πρόταση πιλοτικά. Γρήγορα διαπιστώθηκε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μια πρόσκαιρη λύση όπως πολλοί ομολόγησαν, οι βιοδιασπώμενες, πάντα στο πιάτο μας θα καταλήγουν, ενώ η γενίκευση του μέτρου θα «άδειαζε» το πιάτο μεγάλων πληθυσμών της γης από απαραίτητα τρόφιμα γι’ αυτούς.

Η αδυναμία του συνδέσμου ιδιoκτητών Σούπερ Μάρκετ να πείσει μέλη του να αποδεχθούν την μόνη συμφέρουσα γιά όλους λύση της κατάργησης , τον οδήγησαν στην αναζήτηση «διαιτησίας» και πολιτικής στήριξης αυτού του εγχειρήματος. Ο Ν. Κακλαμάνης και η ΚΕΔΚΕ τους φάνηκε η καλύτερη λύση.Το μεγάλο παράπονο του Συνδέσμου ήταν ότι όταν ανακοίνωσε τις προθέσεις του, οι «μεγάλες» οργανώσεις προστασίας περιβάλλοντος δεν αντέδρασαν.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού κόλπου «Αλκυών», η Greenpeace, το WWF,ΑΡΧΕΛΩΝ και το ΠΑΝΔΟΙΚΟ έχουν συμφωνήσει σε μία κοινή βάση και ήδη το ΠΑΝΔΟΙΚΟ έχει ζητήσει συνάντηση με το Ν.Κακλαμάνη πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ.

Ζητούμε

1.τον οριστικό τερματισμό της διάθεσης της πλαστικής σακούλας από καταστήματα και Σούπερ Μάρκετ έως το τέλος του 2009.
2. να προταθούν νέοι τρόποι μεταφοράς των προιόντων από τους καταναλωτές δηλ. η χρησιμοποίηση διχτυών, καλαθιών, πάνινης τσάντας πολλαπλών χρήσεων που θα διατίθεται σε τιμή κόστους.
3.να γίνει μια πανελλήνια διαφημιστική καμπάνια .
4.την συμμετοχή των ενώσεων καταναλωτών σ΄αυτή την προσπάθεια
5. να αντικατασταθούν από άλλες κατάλληλες για οικιακή χρήση που να προσαρμόζονται στους μικρούς οικιακούς κάδους απορριμάτων.
6. Να προταθεί ο Κορινθιακός κόλπος για την «πιλοτική» εφαρμογή του εγχειρήματος



Περιβαλλοντική Κίνηση Κορινθίας




Διεθνής εμπειρία http://www.nomoreplasticbag.gr/el/node/30
Σε μια πόλη 1700 κατοίκων της Αγγλίας ένα και μόνο άτομο που
συνειδητοποίησε το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί στο περιβάλλον η χρήση της πλαστικής σακούλας κατάφερε να πείσει την τοπική κοινωνία για την κατάργησή της. Το άγνωστο Μόντμπερι κέρδισε μια παγκόσμια πρωτιά... http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=4160&Itemid=0 Δείτε το φιλμάκι που τράβηξε η Ρεμπέκα Χόσκινς για το ΒΒC στη Χαβάη http://www.plasticbagfree.com/facts.php

Ο Δήμος Αθηναίων
στις11/2/2008 υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με ιδιοκτήτες αλυσιδών Σούπερ Μάρκετ, με στόχο την αντικατάσταση των πλαστικών σακουλών με σακούλες φιλικότερες προς το περιβάλλον.
Περισσότερα :http://www.nomoreplasticbag.gr/el/to-mnimonio-synergasias

Η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού κόλπου «Αλκυών» προτείνει με επιστολή της ,το Νοέμβριο του 2008, στο Δ. Αθηναίων να συμπεριληφθούν και οι παράκτιες περιοχές του Κορινθιακού στο μνημόνιο. "Η Ομοσπονδία μας στα πλαίσια της δράσης της – Προστασία θαλάσσιου οικοσυστήματος τώρα – θεωρεί ότι με κάθε κόστος πρέπει να σταματήσει η κατανάλωση πλαστικών τσαντών συσκευασίας ξεκινώντας από τα S/M .Οι συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι τραγικές και μάλιστα σε μεγάλο βάθος χρόνου .Οι εκτιμήσεις ερευνητών από διάφορα επιστημονικά ιδρύματα αναφέρουν ότι
στους μικρούς κόλπους που είναι κοντά σε πόλεις και εκβολές ποταμών οι πλαστικές σακούλες καλύπτουν 35-40% της επιφάνειας του βυθού.Αν υπολογίσουμε σε πόσες δεκαετίες έγινε αυτό, και πόσα χρόνια κάνει για να αποσυντεθεί η πλαστική σακούλα τότε έχουμε να κάνουμε με εφιάλτη.Τώρα πρέπει να κινηθούμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς ( επαγγελματικές ενώσεις, θεσμικοί παράγοντες, οικολογικές οργανώσεις κλπ ) με σαφείς στόχους και χρονοδιάγραμμα .
....
Προτείνουμε
1. Την οριστική παύση διάθεσης από τα S/M των πλαστικών τσαντών ( συμβατικών
και διασπώμενων ) στις 31/12/2009 για όλη την Ελλάδα.
2. Στο μεσοδιάστημα ως και τις 31/12/2009 να διατίθενται τσάντες διασπώμενες και
δίχτυα από φυσικά υλικά .
3. Να ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και προτροπής των πολιτών για την
χρήση πάνινων τσαντών . Η δράση αυτή να είναι στοχευμένη.
4. Από 1/1/2009 να λειτουργήσει πιλοτικό πρόγραμμα χωρίς χρήση πλαστικής η
διασπώμενης τσάντας για όλα τα υποκαταστήματα S/M που δραστηριοποιούνται στους νομούς που βρέχονται από τον Κορινθιακό κόλπο .
Δηλ. νομός Αχαίας , Κορινθίας , Βοιωτίας , Φωκίδας ".

Την επιστολή θα βρείτε στις Ετικέτες: Αλκυών



Ξέρατε ότι:

Οι πλαστικές σακούλες δεν ανακυκλώνονται.Δεν συμφέρει...
Μέσα στο νερό μοιάζουν σε πολλά θαλάσσια ζώα με μεζέ. Η θαλάσσια χελώνα πχ. τις καταπίνει νομίζοντας ότι είναι τσούχτρα, μέδουσα κι όταν τις καταπιεί φράζεται το πεπτικό της σύστημα.Ενώ το ζώο αισθάνεται χορτάτο , πεθαίνει από ασιτία ενώ οι φυσαλίδες αέρα που συγκρατούν τα πλαστικά δημιουργούν άνωση που την εμποδίζει να ξαναβουτήξει.
Οι βλαβερές τοξικές χημικές χημικές ενώσεις όπως το PCB που περιέχουν τα πλαστικά επηρεάζουν αρνητικά την αναπαραγωγική ικανότητα και τη φυσική αντίσταση στις αρρώστιες των ζώων που τις τρώνε. Οι φώκιες και τα δελφίνια είναι τα είδη που επηρεάζονται περισσότερο, καθώς βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.(πηγή:MEDASSET).
Θυμίζουμε ότι ο Κορινθιακός κόλπος είναι μία από τις 18 προτεινόμενες για προστασία των δελφινιών περιοχές της Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας (Διεθνή Συνθήκη ACCOBAMS υπογεγραμμένη από την ελληνική κυβέρνηση.Περισσότερα στην ετικέτα: δελφίνια)

http://www.nistikoarkoudi.gr/Potato.asp



Δεν υπάρχουν σχόλια: